Osakkeet ovat toipuneet selvästi koronakriisin shokista Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Kuitenkin osakkeiden kurssinousu on johtunut etupäässä osakkeiden arvostuskertoimien noususta, ei tuloskehityksestä.
Esimerkiksi Sijoitustutkimusyritys Factsetin mukaan S&P 500 -indeksin yhtiöiden seuraavan 12 kuukauden tulosennusteet ovat laskeneet 14,2 prosenttia maaliskuun lopusta. Samalla ajanjaksolla osakeindeksin markkina-arvo on noussut yli 17 prosenttia.
Cigigroupin investointipankkitoiminnan johtaja Manolo Falco varoittaa Financial Timesille antamassaan haastattelussa, että sijoittajat tulevat kohtaamaan koronapandemian realiteetit. Hänen mielestään jättipankin yritysasiakkaiden tulee nyt lisätä käteisvarojaan nyt niin paljon kuin mahdollista.
Toisella vuosineljänneksellä vaikeudet ovat syvempiä, kuin mitä ne tällä hetkellä näyttävät, Falco uskoo.
Falcon mukaan markkinat hinnoittelevat nyt V-muotoista elpymistä ja talouden palautumista normaaleihin uomiinsa. Hänen mukaansa markkinoiden odotukset ovat kuitenkin irtaantuneet tosiasioista.
Aasian osakemarkkinat tarjoavat nyt kuitenkin myös odotuksia positiivisesta tuloskehityksestä. Näin ainakin uskoo UBS Global Wealth Management -yhtiön sijoitusjohtaja Adrian Zuercher. Zuercher suosii nyt aasialaisosakkeita.
”Ylipainotamme nyt Japanin ulkopuolisen Aasian osakemarkkinoita tässä tilanteessa”, Zuercher kertoo CNBC:n haastattelussa.
Zuercherin mielestä Aasia on tällä hetkellä ainoa alue, jossa yritysten tulokset ovat nousussa tänä vuonna. Ensi vuodelle Aasian markkinoilla on luvassa jo kaksinumeroista tuloskasvua.
Koronakriisi alkoi Kiinasta ja uusien tartuntojen määrä taittui siellä ensimmäisenä. Kiina on jo hyvässä vauhdissa talouden uudelleenkäynnistyksessä.
Kiinan tilanteen normalisoituminen alkoi teollisuustuotannosta, joka kasvoi huhtikuussa 3,6 prosenttia vuotta aiemmasta, kertoo Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT.
Kiinan talouskasvu näkyi myös esimerkiksi rahtiliikenteen, liikenneruuhkien ja ilmansaasteiden lisääntymisenä. Suuret valtio-omisteiset teollisuusyritykset ovat BOFIT:n mukaan toipuneet nopeammin kuin pienet ja keskisuuret yritykset.
BOFIT:n mukaan Kiinan teollisuustuotannon kasvun jatkumiseen toukokuussa viittaa se, että voimalaitosten hiilen kulutus on ylittänyt viime vuoden määrän lähes 10 prosentilla.
Zuercherin mielestä talouden uudelleenkäynnistyminen koronakriisin jäljiltä on tällä hetkellä tärkein osakekursseja ylöspäin siivittävä ajuri.