Rohkean sijoittajan erikoisstrategia, jonka katson yhdeksi sijoittajalegenda Warren Buffettinkin salaisuudeksi, on niin sanottu dollar cost averaging.
Tankataan samaa osaketta lisää ja lisää – ympäröivistä olosuhteista piittaamatta. Toki Buffett on hajauttanut mutta myös ostanut vuosikymmenten saatossa useissa erissä isoja siivuja hyviksi katsomiaan yhtiöitä, liiketoimintoja.
Minusta osuvasti totesi kokenut yksityissijoittaja Kari Tiainen, jota haastattelin Tuoton arvoitus ratkeaa -kirjaan 2015:
Karin mukaan sijoittajan kannattaa olla aktiivinen ostaja, kun markkina on yleisesti alamäessä, mutta varovaisempi jos yksittäinen osake laskee yhtiön ongelmien takia.
Dollar cost averaging (DCA) tarkoittaa, että ostetaan vakiosummalla osakkeita esimerkiksi joka kuukausi. Hyötynä on suunnitelmallisuus ja ennen kaikkea se, että osakkeen tehdessä notkon mutta palautuessa mahdollisesti ylös, sijoittaja tekee ison tilin tankatessaan halvalla määrää.
Toisin sanoen hän saa kasvatettua omistustaan ale-hintaan.
Riski on tietysti väärän hevosen valinta.
Paljon yleisempää onkin noudattaa tätä samaa strategiaa useaan sijoituskohteeseen samaan aikaan.
Se on sitä jo perinteiseksi tullutta kuukausisäästämistä rahastoihin, jossa varat ohjautuvat salkunhoitajan toimesta tai automaattisesti eri sijoituskohteisiin.
Näitä sijoittajia puolestaan kutsutaan kuukausisäästäjiksi. Menetelmä on oiva tapa säästää myös lapselle – toki yksittäisiä osakesijoituksia (ja niihinkin voi säästää vähitellen!) ja osakesäästötiliä unohtamatta.
Korona kuritti vain hetken
Koronakriisi kuritti sijoitusmaailmaa alkuvuonna 2020. Omatkin näkökulmat kriisin osalta ovat hieman vaihdelleet, mutta peruskuva on pitänyt: omistajan ei kannata liikaa hötkyillä.
Yritykset ovat sopeutuvaisia, taudit menevät ohi ja keskuspankit tekevät aiheellisesti tukitoimia, jotta rahoitusjärjestelmä ei kaatuisi. Suomessa koronaepidemia on pääosin rauhoittunut mutta maailmalla toki jatkuu.
Kokenut salkunhoitaja Mika Heikkilä totesi Kauppalehden Markkinaraadissa 17.6.2020 osakemarkkinoiden pohjan ajoittuneen melkein samaan hetkeen, kun virusten eksponentiaalinen kasvu hidastui.
Kuten Heikkilä (Taaleri) totesi, rajoitusten avaaminen ja valtavat tukipaketit niin keskuspankkien toimesta kuin poliittisella puolella (valtioiden tukitoimet) ovat vaikuttaneet nopeaan kurssien palautumiseen kriisin pohjilta.
Raha on palautunut osakkeisiin, koska suuri osa isoista pörssiyrityksistä Suomessa ja maailmalla on selvinnyt vaikeasta tilanteesta – osa jopa hyötynyt, esimerkkeinä päivittäistavarakauppa ja lääkeyhtiöt
Sijoittajan täytyy muistaa mitä tapahtui maaliskuussa 2009.
Kun finanssikriisin uutiset olivat kaikkein synkimmillään tyrskyjen lyödessä voimalla reaalitalouteen, alkoi todella pitkä ja voimakas kurssinousu aina kevääseen 2011 saakka.
Osakemarkkinat eli sijoittajat ennakoivat, sanotaan että tyypillisesti 6-12 kuukauden päässä olevaan tilanteeseen ja siihen kehityssuuntaan, joka silloin vallitsee (arvioidaan vallitsevan), vaikkapa koronan osalta.
Kuukausisäästäjä pärjäsi jopa oikein ajoittaneelle!
On mahtavaa, että suomalainen kuukausisäästäjä voitti taas. On vaikea kuvitella parempaa strategiaa kuukausisäästäjälle tänäkään keväänä kuin jatkuva sijoittaminen pienissä erissä.
Tässä on toki oletuksena, että sijoitukset ovat tapahtuneet laadukkaisiin isoihin suomalaisiin pörssiyhtiöihin (OMX Helsinki Cap:issa painotus isoilla) tai länsimaisiin (kuvaajassa S&P 500) yhtiöihin.

Tarkastelussa on katsottu, kuinka 100 euroa kuukaudessa, tammikuusta 2015 alkaen sijoittaneen on käynyt kesäkuuhun 2020 mennessä, eli 5,5 vuoden aikana.
Sijoituksia on pantu sisään yhteensä 6 600 euroa ja summa on noussut OMX Helsinki Cap –tuottoindeksillä mitaten 7 915 euroon, eli yhteensä 20 prosenttia. (ei vertailukelpoinen 5,5 vuoden tuottoon, koska sijoitettu vähitellen, kuluja ei huomioitu)
Jos sijoittaja olisikin haistanut helmikuussa palaneen käryä ja poistunut markkinoilta juuri oikeaan aikaan ennakoiden, hän olisi myynyt tuolloin 7 800 euron pottinsa, mutta maksaisi voitosta verot.
Pääomavero on 30 prosenttia voitosta, jolloin summa olisi pienentynyt vajaaseen 7 300 euroon. Hän todennäköisesti olisi sijoittanut sen jälkeen mieluummin sukanvarteen, jolloin summa olisi kohonnut vajaaseen 7 800 euroon kesäkuun lopussa 2020.
Jatkuvasti sijoittanut olisi kuitenkin jo tällä hetkellä säästöpotissaan oikea-aikaisesti myynyttä edellä. Nimittäin summa olisi kohonnut 7 915 euroon. Siinä on toki enemmän veroa sisällä, mutta asetelma kuvastaa kuinka haastavaa tilanne on ajoittajalle, kun markkinoilla myllertää: tulee nopeita syöksyjä ja yhtä nopeita toipumisia – ja lisäksi eteen voi tulla verojen maksu.
Osakesäästötilissä toki vero menee vasta, kun varoja nostaa kokonaan pois tililtä, ei pelkistä osakemyynneistä.
Vieläpä jos ajoitus ei osu ihan nappiin – myydään esimerkiksi laskussa ja ostetaan takaisin kalliimmalla, kun sää näyttää selkeämmältä – niin todella voidaan sanoa, että jatkuva säästäjä voitti taas.
Aivan kuten finanssikriisissä 11-12 vuotta sitten.
Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.
🔸🔸
Henri Elon sijoituskirjat alehintaan SalkunRakentajan lukijoille!

Tilaa Henrin yhä saatavilla oleva sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa tai Henrin ja Jari Saarhelon uusin Osakesijoittajan maailmanvalloitus, tai molemmat pakettina täältä.
Syötä ALE-koodiksi ”Salkunrakentaja2020” niin saat kirjan/kirjat kotiin toimitettuna: Tuoton arvoitus 15 e, Osakesijoittaja 30 e tai pakettihinta 45 e, ei muita kuluja.
🔸🔸