Sijoitusideat

Nämä sektorit ovat houkuttelevia sijoituskohteita, jos Biden voittaa presidentinvaalit

Demokraattien ehdokkaan voitto näyttää todennäköiseltä.

Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään tiistaina 3. marraskuuta. Tällä hetkellä demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin johto republikaanisen puolueen istuvaan presidentti Trumpiin on noin 10 prosenttiyksikköä.

Kannatusero ehdokkaiden välillä on siis tällä hetkellä merkittävä, mutta neljä kuukautta on politiikassa ikuisuus. Se nähtiin neljä vuotta sitten, kun Hillary Clintonin etumatka Trumpiin oli vielä vuoden 2016 kesäkuussa Bloombergin tekemän gallupin mukaan peräti 12 prosenttia.

Toisaalta Clintonin johto vaihteli merkittävästi mielipidemittauksia laativien tahojen välillä vuonna 2016. Clintonin etumatka Trumpiin oli neljä kuukautta ennen vaaleja enää keskimäärin noin neljä prosenttia, joka mahtui lähestulkoon useiden mielipidemittauksien virhemarginaaliin.

DataTrek Researchin perustaja Nicholas Colas kommentoi talouslehti Barron’sille USA:n puolueiden välisiä eroja osakemarkkinoiden tuoton näkökulmasta. Osakemarkkinat kallistuivat vuosien 1945-2019 välillä eniten vuosina, jolloin sama puolue oli vallassa niin valkoisessa talossa kuin kongressissa.

Yhdysvaltain osakemarkkinat kohosivat kyseisellä aikajaksolla keskimäärin 16 prosenttia vuodessa, jos vallan kahvassa olivat republikaanit. Sijoittajat pääsivät nauttimaan 14,3 prosentin vuotuisesta tuotosta, jos sekä valkoisessa talossa että kongressissa valtaa pitivät demokraatit. Näin ollen kummassakin tapauksessa toteutunut tuotto oli selvästi keskimääräistä tuottoa korkeampi, sillä vuosien 1945-2019 välillä S&P 500 -indeksin vuosituotto oli keskimäärin 10,8 prosenttia.

Wall Streetilla pelätään Bidenin valintaa, sillä Biden aikoo nostaa yhteisöveron 28 prosenttiin, joka puolittaisi Trumpin vaalikaudella tehdyn yhteisöveron leikkauksen. Vuoden 2017 loppupuolella USA:n yhteisöveroa laskettiin 35 prosentista 21 prosenttiin. Amerikkalaispankki Goldman Sachs varoitti aiemmin tässä kuussa, että yhteisöveron nostaminen voisi olla koronavirusta suurempi uhka Yhdysvaltain taloudelle.

Goldmanin mukaan S&P 500 -indeksin yhtiöiden osakekohtainen tulos voi laskea 20 dollarilla 150 dollariin ensi vuonna, jos yhteisöveroa korotetaan samaan aikaan, kun maan bruttokansantuotteen kehitys kärsii koronaviruksen vuoksi.

Pessimistisistä Wall Streetin skenaarioista huolimatta, sijoittajille löytyy useita houkuttelevia vaihtoehtoja valinnan mahdollisesti osuessa Bideniin. Tutkimusyhtiö Cornerstone Macron Andy Laperrieren mukaan niin kutsuttu Biden-salkku sisältäisi muun muassa uusiutuvan energian yhtiöitä ja infra-alan yhtiöitä.

Uusiutuvan energian yhtiöt hyötyisivät Bidenin voitosta, sillä demokraattien ehdokas haluaa taistella ilmastonmuutosta vastaan. Näin ollen muun muassa sähköautojen valmistajat (esim. Tesla), aurinkoenergiayhtiöt (esim. First Solar) ja tuulivoimayhtiöt (esim. NextEra Energy) hyötyisivät Bidenin linjasta.

Infra-ala olisi myös hyötyjien joukossa, koska infrahankkeet ovat tyypillisesti yksi demokraattien keskeisimmistä vaihtoehdoista talouden elvyttämiseksi. Yksittäisistä infra-alan yhtiöistä houkuttelevina Laperriere mainitsee Vulcan Materialsin, Granite Constructionsin ja Martin Mariettan.

Demokraattien ehdokkaan voittaessa sijoittajien huolet sääntelyn ja verojen kiristymisestä lisäisivät Laperrieren mukaan volatiliteettia markkinoilla, joten hän suosittelee volatiliteetin noususta hyötyviä tuotteita kuten VIX-futuureihin sijoittavia ETN:iä.

Bidenin valinnasta sitä vastoin eniten kärsisivät lääkkeiden valmistajat. Laperriere arvioi terveydenhoitosektoriin liittyvän riskejä kumman tahansa ehdokkaan voittaessa, mutta demokraattien ehdokkaan harjoittama politiikka toisi alalle enemmän kiristyvää hintasääntelyä.

Kommentoi
Ylös
>