Makrotalous

Saksan teollisuus elpyy odotettua hitaammin koronakriisin aiheuttamasta romahduksesta

Euroalueen veturin teollisuustuotanto jäi ennusteista toukokuussa.

Saksan teollisuustuotanto kasvoi toukokuussa 7,8 prosenttia huhtikuusta. Lukema oli maan toiseksi korkein kuukausitasolla mittaushistoriassa, joka ulottuu vuoteen 1991. Ekonomistit odottivat kuitenkin korkeampaa lukemaa, sillä keskimääräinen ennuste oli peräti +10 prosenttia.

Saksan teollisuustuotannon vahva toukokuun kasvu selittyy historiallisen heikoilla maalis- ja huhtikuun luvuilla. Maaliskuussa teollisuustuotanto laski 9,2 prosenttia ja huhtikuussa peräti 17,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Näin ollen teollisuustuotanto oli kesäkuun lopussa edelleen yli 20 prosenttia alle helmikuun tason. Yksittäisistä teollisuuden sektoreista autojen tuotanto laski kevään aikana peräti 50 prosenttia.

Saksan teollisuudelle koronakriisi tuli pahaan aikaan, sillä maan teollisuudessa oli ongelmia jo ennen viime kevättä. Saksan teollisuusalan yritykset ovat olleet yksi suurimmista USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan kärsijöistä.

Saksan teollisuuden ongelmista huolimatta, ilmassa on myös optimismia. Maan yritysten yleistä talouden luottamusta mittaava Ifo-indeksi kohosi toukokuusta kesäkuuhun 6,5 pisteellä 86,2 pisteeseen. Näkymät kirkastuivat niin palvelualalla kuin teollisuudessa.

Saksan talouden lukemat heijastuvat epäsuorasti Suomen talouteen

Tähän mennessä koronakriisi on vaikuttanut eniten palvelualan työllisyyteen. Teollisuuden odotettua hitaampi elpyminen kuitenkin enteilee, että teollisuuden yrityksillä on edessä merkittäviä kulujen karsimisia viimeistään syksyllä.

Saksan teollisuuden kehitys on tärkeä indikaattori Suomen talouden kannalta. Saksa on Suomen tärkein kauppakumppani sekä viennin että tuonnin määrällä mitattuna. Suomen viennistä 14,7 prosenttia kohdistui Saksaan vuonna 2019. Tuonnista Saksan osuus oli 15,7 prosenttia.

Suomen teollisuustuotanto ei ole kärsinyt Saksan tavoin. Maaliskuussa tuotanto kasvoi 2,8 prosenttia vuodessa.  Huhtikuussa koronan vaikutukset alkoivat näkymään, kun teollisuustuotanto supistui 3,1 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Suomen teollisuustuotannon toukokuun luvut julkaistaan 10. heinäkuuta. Ekonomistit odottavat teollisuustuotannon supistuvan 0,8 prosentilla.

Koronakriisin vaikutukset iskivät ekonomistien mukaan Suomen teollisuustuotantoon kesäkuussa. Elokuussa julkaistavan kesäkuun teollisuustuotannon ennuste on -23,5 prosenttia. Näin ollen koronan vaikutukset heijastuvat Suomen teollisuuteen myöhemmin kuin Saksaan, ja niiden negatiiviset vaikutukset työllisyyteen ajoittuvat myöhemmälle syksyyn. Se tuo haasteita Suomen hallitukselle ja sen työllisyystavoitteille, sillä suomalaisista noin 300 000 työskentelee teollisuuden tehtävissä.

Kommentoi
Ylös
>