15 vinkkiä oman talouden hallintaan

Kaiken kattava lista, jolla saat oman talouden kuriin.

Haluatko säästää rahaa? Mitä päivittäisiä tapoja sinulla on, jotka auttavat sinua saavuttamaan taloudelliset tavoitteesi?

Taloudellinen hyvinvointi syntyy jokapäiväisistä päätöksistä, aivan kuten fyysinen terveys. Samoin kuin liikunta ja terveellinen ruoka pitävät sinut terveenä, hyvät rahataidot auttavat pitämään talouden kurissa ja säästämään tulevaisuutta varten.

Kuluta vähemmän kuin tienaat

Et tule koskaan säästämään rahaa, jos sinulla on enemmän menoja kuin tuloja. Menojen seuranta onnistuu vanhanaikaisen Excel-taulukon avulla tai lataamalla älypyhelimeen taloussovelluksen.

Automatisoi säästöt ja laskut

Säästäminen kannattaa automatisoida ja ottaa tietty siivu pois palkasta heti, kun se ilmestyy tilille – eikä säästää vasta sitten, jos kuukauden lopussa tilillä on ”ylimääräistä rahaa”. Hyvä nyrkkisääntö on säästää 10–20 prosenttia palkasta. Myös laskujen maksaminen kannattaa automatisoida, jotta vältät maksuviivästykset.

Luo hätä- ja puskurirahasto

Oman talouden hyvinvointia turvataan säästöillä. Hätä- ja puskurirahaston perustaminen ja ylläpitäminen auttaa välttämään velkaa ja antaa turvaa yllättäviä menoja varten.

Budjetoi lisäkustannukset

Perusmenojen ja laskujen lisäksi kuukausibudjettiin kannattaa lisätä muut menot, sillä nämä kulut voivat kasvaa suureksi, jos niissä ei ole mitään suunnitelmallisuutta. Hemmotteletko itseäsi esimerkiksi take away -kahveilla tai tykkäätkö syödä viikonloppuisin perheesi kanssa ravintolassa?

Laita vakuutukset kuntoon

Tarkista, että perheen vakuutukset ovat ajan tasalla. Vakuutus tuo turvaa isomman vahingon sattuessa.

Aseta taloudellisia tavoitteita

Tarvitset lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita, joilla saat oman talouden kuriin, ja jotta tiedät mihin päivittäisiin rahatapoihin keskittyä ja mihin priorisoida rahankäyttösi.

Tarkista tavoitteet aika ajoin. Oletko edistynyt tai kohdannut jotain takaiskuja? Tämä auttaa sinua pysymään motivoituneena ja lopulta saavuttamaan asettamasi tavoitteet.

Maksa laskut ajoissa

Laskujen maksaminen ajoissa tuo mielenrauhaa. Tilien saldo kannattaa myös tarkistaa säännöllisin väliajoin, jotta vältät maksuviivästykset tai tilinylitykset.

Maksa velkaa pois, äläkä vain kasvata sitä

On mahdotonta luoda säästöjä ja rakentaa taloudellisesti varmaa tulevaisuutta, jos maksat jatkuvasti pois eilisen ostoksia. Lisää budjettiin varoja, joilla voit maksaa pois velkaa ja vältä uuden velan ottamista.

Sijoita itseesi

Paras sijoitus, jonka voit tehdä, on sijoittaa itseesi; taitoihisi ja nettovarallisuutesi parantamiseen. Etsi uusia tapoja lisätä tuloja tai hanki uusia taitoja tai koulutus, joilla voit lisätä ansaintamahdollisuuksiasi.

Laita rahasi kasvamaan

Säästöjä ei kannata laittaa tavalliselle tilille seisomaan – raha ei kasva pankkitilillä. Nyt on korkea aika opetella sijoittamaan.

Säästä eläkettä varten

Säästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain ja siitä kannattaa tehdä säännöllinen tapa. Selvitä, kuinka paljon pystyt säästämään ennen eläkkeelle siirtymistä ja tee sitä varten konkreettinen säästösuunnitelma.

Päätä itse, mihin rahasi menevät

Yritykset osaavat houkutella kuluttajat tuhlaamaan lisää rahaa ostoksiin. Opettele vastustamaan turhien heräteostosten tekoa ja varmista, että päätät itse mihin rahasi käytetään, eikä nokkelat markkinoijat.

Tee se itse

Mukavuus voi olla kallista. Jotkut palvelut ovat maksamisen arvoisia, jos ne tuovat kalenteriisi vapaata aikaa, mutta voit myös säästää tuntuvan määrän rahaa, jos teet ne itse.

Tee ostoslista ja pitäydy siinä

Kaupoissa pyöriminen voi johtaa ylenpalttiseen itsensä hemmotteluun. Varsinkin ruokakaupassa voi saada kulumaan huomaamattaan valtaisan määrän rahaa. Tee ostoslista ja pitäydy siinä.

Opettele parempia rahataitoja

Koemme kaikki taloudellisia takaiskuja ja meillä kaikilla on tapoja, jotka voivat estää meitä saavuttamasta taloudellisen potentiaalimme. Jos olet tosissasi vaurauden rakentamisessa ja taloudellisen hyvinvoinnin saavuttamisessa, sinun täytyy kouluttaa itseäsi ja olla tietoinen omista huonoista tavoista.

Loppujen lopuksi, jos sinulla ei ole aavistustakaan, miten toimit rahan kanssa tai mistä hyvät rahataidot koostuvat, olet hukassa. Aloita pienestä lukemalla taloutta käsitteleviä kirjoja sekä blogeja tai kuuntelemalla rahapodcasteja.

Lähde: Go Bankin Rates.

Säästäminen on pitkälti psykologiaa: Näin harjoitat säästämistaitoja.

Säästämisen ABC.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Ekonomisti: Suomi tarvitsee pikaisia ja pysyviä työllisyystoimia

Seuraava artikkeli

USA:n kuluttajaluottamus romahti selvästi odotettua enemmän