Sijoittaminen

4 syytä miksi ei kannata sijoittaa kuten Warren Buffett

Sopiiko ”Omahan oraakkelin” sijoitusneuvot kaikille?

Kyllä, Warren Buffett on yksi maailman menestyneimmistä sijoittajista ja hänen sijoitusmenestyksensä on aivan omaa luokkaansa. Forbesin mukaan Buffett on tällä hetkellä maailman kuudenneksi rikkain mies. Veteraanisijoittajan yritys Berkshire Hathaway on voittanut markkinat pitkällä aikavälillä ja kasvanut lähes 4000 prosenttia vuodesta 1990, verrattuna S&P 500 -indeksin saman aikavälin 800 prosentin tuottoon.

Mutta toimiiko Buffettin kuuluisat sijoitusneuvot kaikille sijoittajille?

The Motley Fool tuo esiin neljä seikkaa, joiden vuoksi kannattaa miettiä kahdesti, ennen kuin sijoittaa sokeasti Buffettin tavoin. Buffettin sijoitustyylin kopiointiin nimittäin liittyy myös haasteita.

1. Osta vain mitä ymmärrät?

Sijoittaessa ei ikinä kannata lähteä ostamaan tai tekemään mitään sellaista, mistä ei ymmärrä mitään. Yksi Buffettin tunnetuista sijoitusneuvoista on, ”osta vain mitä ymmärrät”. Ostettavan yrityksen näkymiä on vaikea ennakoida, jos siitä ei tiedä mitään. Sijoituspäätös on tällöin silkkaa arvontaa.

Joskus sijoittajan on kuitenkin hyvä astua mukavuusalueen ulkopuolelle. Tämä ei tarkoita sitä, että kannattaa hypätä suin päin pää edellä tuntemattomiin vesiin ja vaan toivoa parasta. Opiskelu on aina kotiin päin ja uusille vesille kannattaa siirtyä hitaasti. Kuitenkin uudentyyppisiin yrityksiin sijoittava avaa itselleen aivan uuden maailman.

2. Buffett ei investoi eläkettä varten, mutta sinä (todennäköisesti) sijoitat

Forbes arvioi Buffettin nettovarallisuuden olevan tällä hetkellä vajaan 80 miljardin dollarin luokkaa, josta oletettavasti suurin osa koostuu Berkshiren osakkeista. Rahasto ei kuitenkaan ole luodinkestävä: se kärsii samoin tavoin markkinoiden heilahtelujen mukana.

On kuitenkin sanomattakin selvää, että Buffettin ei tarvitse huolehtia eläkkeelle säästämisestä, vaikka osakekurssit kääntyisivät laskuun.

Keskimääräisen sijoittajan, joka pyrkii rakentamaan pesämunaa eläkevuosia varten, on työskenneltävä kovasti työuransa aikana kasvun vauhdittamiseksi ja samoin kultaisina vuosinaan näiden varojen nostojen hallinnoimiseksi. Ennen kaikkea hänen on varmistettava, ettei siirry korkeasta riskinottohalusta matalaan taantuman aikana, josta esimerkiksi Buffettin ei tarvitse huolehtia.

3. Hajauttaminen ei ole vaarallista

Buffettin kommentti ”hajauttaminen on suoja tietämättömyydelle” tai toisinaan ilmaistu ”hajauttaminen on vaarallista”, voi ajaa monen keskivertosijoittajan vaikeuksiin.

Buffett on kylläkin oikeassa, hajauttaminen tuo turvaa tietämättömyydelle, sillä tyypillisellä sijoittajalla ei yksinkertaisesti ole aikaa oppia ja tietää kaikkea sijoittamisesta. Hajautettu sijoitussalkku tuo kaivattua suojaa merkittävää laskusuhdannetta vastaan.

Ironista on, että Berkshiren hajautuksen puute on yksi keskeisimmistä syistä, miksi yhtiö on ottanut iskua tänä keväänä. Helsingin Sanomien mukaan yhtiö menetti lähes 50 miljardia dollaria koroviruspandemian aiheuttaman talouden mullistuksen seurauksena.

4. Berkshire Hathawayn salkku ei koostu pelkistä osakkeista

On hyvä pitää mielessä, ettei Berkshiren sijoituspääoma ole pelkkiä osakkeita, sillä yhtiöllä on omistuksessaan yli 200 miljardilla dollarilla pörssiyhtiöitä, mutta sen lisäksi sillä on listaamattomien yhtiöiden osakkeita, kuten GEICO Insurance ja McLane Company. Pörssiyhtiöiden markkina-arvon muutokset vaikuttavat suoraan Berkshiren osakkeen tase-arvoon, mutta listaamattomat sijoitukset arvostetaan niiden kassavirtojen avulla.

Buffettin sijoitukset ovat ehdottomasti seurannan arvoisia, mutta kannattaa pitää mielessä pari seikkaa. Hänen aikataulunsa on todennäköisesti hyvin erilainen kuin sinun, hänen vatsansa kestää enemmän riskejä, sillä Berkshirellä on tukenaan osakkeiden rinnalla valtava kokoelma rahaa tuottavia yrityksiä tasoittaakseen markkinan epävakautta. Sinulla ei välttämättä ole samaa ylellisyyttä.

3 Buffet-sijoittamisen haastetta.

Kommentoi
Ylös
>