Yritysuutiset

Kriisiyhtiö Finnair käynnistää jättimäiset yt-neuvottelut – vähennystarve jopa 1000 työpaikkaa

Finnair aikoo vähentää noin 1 000 työpaikkaa, tehdä muita rakenteellisia muutoksia sekä toteuttaa lisälomautuksia koronapandemian vaikutusten vuoksi.

Vastaavia prosesseja käydään Finnairin ulkomaan yksiköissä. Yt-neuvotteluiden piirissä on Suomessa 2 800 työntekijää. Finnairilla on Suomessa yhteensä noin 6 200 työntekijää, joista lähes jokainen on ollut lomautettuna jossain vaiheessa kevättä tai kesää.

Nyt suunniteltujen irtisanomisten lisäksi lomautusten arvioidaan jatkuvan lähes kaikilla Suomessa työskentelevillä finnairilaisilla. Lomautukset voivat olla määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia.   

Tavoitteena on turvata ydinliiketoiminnansujuvuus niin, että lentävä henkilöstö (matkustamopalvelu ja lentäjät) voi palata vaiheittain töihin heti, kun markkinat alkavat toipua ja lentojen määrä kasvaa. Tästä syystä Finnair ei tässä vaiheessa suunnittele lentävän henkilöstön pysyviä vähennyksiä Suomessa. 

”Korona on lentoliikenteen historian syvin kriisi. Koronapandemia ja Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet lentojen kysyntään niin, että lennämme vain pienen osan viime vuoden lentolentomäärästä. Pikaista muutosta parempaan ei koronatilanteessa valitettavasti ole näkyvissä. Tulomme ovat supistuneet merkittävästi, ja siksi meidän on yksinkertaisesti pakko sopeuttaa kulumme uutta kokoamme vastaaviksi, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Manner kertoo, että yhtiö haluaa rakentaa kilpailukykyisen tulevaisuuden ja säilyttää mahdollisimman monen finnairilaisen työpaikan.

”Haluamme myös tulevaisuudessa tarjota suomalaisille ja suomalaiselle elinkeinoelämälle taas hyvät yhteydet maailmalla. Tämä vaatii myös tänään ilmoitetun kaltaisia ikäviä toimia. Koska lentoliikenteen toipumisen aikataulu on epävarma, toteutamme merkittävän osan henkilöstösopeutuksista suunnitelmiemme mukaan lomautuksin.” 

Finnair tarjoaa henkilöstölleen sosiaalisen tuen kokonaisuuden, jonka yksityiskohtaista sisältöä se parhaillaan suunnittelee. Kokonaisuuteen sisältyy erilaista työstä työhön -apua käytännön tasolla, kuten opastusta työnhakuun, yrittäjyyteen tai mahdollisuuksia oppisopimuskoulutukseen.  

Suunnitellut henkilöstövähennykset ovat osa Finnairin säästötavoitetta, jonka Finnair on tänään päivittänyt 80 miljoonasta eurosta 100 miljoonaan euroon. 

Koronakriisi on ajanut Finnairin syviin taloudellisiin vaikeuksiin. Finnair kuljetti heinäkuussa 145 300 matkustajaa, mikä oli peräti 90 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2019 vastaavalla jaksolla, mutta silti 163 prosenttia enemmän kuin kesäkuussa 2020.

Lentoyhtiön toisen vuosineljänneksen tulos oli odotetusti historiallisen huono. Liikevaihto laski 91 prosenttia vertailukaudesta ja oli hieman alle 69 miljoonaa euroa.

Vertailukelpoinen liiketulos oli reippaasti pakkasella -174 miljoonassa eurossa, kun vuosi sitten Finnair teki vielä positiivista 47 miljoonan euron tulosta.

Koko vuoden tulosnäkymistä yhtiö ei uskalla edelleenkään antaa arviotia, vaan se aikoo päivittää tulevaisuuden näkymiään ja ohjeistustaan vuoden 2020 kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksen yhteydessä.

Finnairin osake on menettänyt Helsingin pörssissä arvostaan noin 2,5 vuodessa lähes 80 prosenttia. Analyytikot odottavat keskimäärin lentoyhtiön viime vuoden 0,49 euron osakekohtaisen tuloksen romantavan tappiolle -0,55 euroa tänä vuonna.

Kurssilaskun vuoksi Finnairin tasepohjainen P/B-arvostuskerroin on laskenut tasolle 0,67x, kun vielä vuonna 2017 kerroin oli 1,6x.

Kommentoi
Ylös
>