KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Digitalisaatio vyöryy taloyhtiöihin – mitä Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmä tarjoaa asuntosijoittajille?

Maanmittauslaitos perusti palvelun, joka auttaa taloyhtiöitä osakeluettelon siirrossa sähköiseen muotoon.

Maanmittauslaitos perusti palvelun, joka auttaa taloyhtiöitä osakeluettelon siirrossa sähköiseen muotoon.

Suomessa ollaan siirtymässä paperisten asunto-osakekirjojen maailmasta sähköisiin omistajamerkintöihin. Kyseessä on yhteiskunnallisestikin merkittävä digitalisaatiouudistus, joka vaikuttaa tulevaisuudessa arviolta ainakin 2,5 miljoonan suomalaisen elämään.

Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmä on otettu Suomessa käyttöön vuoden 2019 alussa, ja uudet taloyhtiöt perustetaan jo kokonaan sähköisesti eikä paperisia asuntojen osakekirjoja enää paineta.

Vanhat taloyhtiöt alkavat myös vähitellen siirtää osakeluetteloitaan viranomaisen ylläpitämään järjestelmään. Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden siirtyminen järjestelmään on kaksivaiheinen: ensin taloyhtiö siirtää osakeluettelon, sen jälkeen osakkeenomistaja rekisteröi omistuksensa.

Huoneistotietojärjestelmään kerätään vähitellen kattavat tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.

Asuinhuoneistojen tietojen saatavuus ja luotettavuus paranee digitalisaation ansiosta

Mitä hyötyä tästä on asunnonomistajalla ja asuntosijoittajille?

Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, se korvaa paperisen osakekirjan käytön osakehuoneistojen vaihdannassa ja lainan vakuutena.

Huoneistotietojärjestelmä parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta, sillä tiedot huoneistojen ominaisuuksista, omistuksista ja hallintaoikeuksista ovat sähköisessä muodossa.

Tiedot uudiskohteista ja niissä tapahtuvista yhtiöjärjestyksen muutoksista, perustajaosakkaista, RS-menettelystä ja esimerkiksi panttauksista ovat tähän asti olleet varsin hajallaan ja näkymättömissä eri tahoilla. Sama koskee myös vanhoja taloyhtiöitä.

Kaikki nämä tiedot haluttiin koota yhteiseen huoneistotietojärjestelmään, jossa ne olisivat eri tahojen käytettävissä tarpeidensa ja oikeuksiensa mukaan.

Yksi huoneistotietojärjestelmän hyöty on myös täysin digitaalinen asuntokauppa siinä vaiheessa, kun kaikista paperisista osakekirjoista on päästy sähköisiin omistusmerkintöihin. Tulevaisuudessa asuntokauppa siis todennäköisesti helpottuu ja nopeutuu.

Kun osakekirja on muutettu omistusmerkinnäksi rekisteriin, ei ole enää myöskään vaaraa osakekirjan häviämisestä. Osakekirjan häviämisiä tulee esiin usein tilanteessa, jossa huoneiston omistaja kuolee ja hänen perikuntansa ei tiedä, minne osakekirja on säilötty.

Osakkeenomistajan kannattaa kuitenkin huomata, että hänen on itse haettava omistuksensa rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta osakeluettelon siirron jälkeen. Taloyhtiön toimet eivät siis suoraan sähköistä omistuksia, vaan jokainen osakkeenomistaja toimii itse. Maanmittauslaitos haluaa myös paperisen osakekirjan hakemuksen liitteeksi.

Maanmittauslaitos tarjoaa tukea osakeluettelon siirtoon

Maanmittauslaitos on perustanut osakeluettelon siirron kysymyksille erillisen osakeluettelon siirron tukipalvelun, josta on mahdollista saada apua osakeluettelon siirtoon sekä puhelimitse että verkkolomakkeella.

Maanmittauslaitos avasi siirtopalvelun tänä vuonna huhtikuun lopussa. Ensimmäisen kuukauden aikana osakeluettelonsa siirsi huoneistotietojärjestelmään palvelun avulla noin 165 yhtiötä.

Maanmittauslaitoksen kirjaamissihteeri Oona Orkolan mukaan kysymyksiä on tullut laajasti eri aiheista. Asiakkaat ovat kysyneet esimerkiksi, mistä palveluun kirjaudutaan, miten palvelussa lisätään huoneistolle monta omistajaan ja kuka osakeluettelon siirron voi tehdä.

Orkola antaa hyödyllisen vinkin asunto-osakeyhtiöille, jotka haluavat siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään:

”Ennen siirron aloittamista pitää tarkistaa, että yhtiöjärjestys ja osakeluettelo vastaavat toisiaan. Yhtiön tiedot kaupparekisterissä kannattaa päivittää ajan tasalle.”

Osakeluettelon siirtopalveluun kirjaudutaan osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolla. Palvelussa on jo valmiiksi pohjatietoja muilta viranomaisilta, mutta tiedot on tarkistettava ja tarvittaessa korjattava yhtiöjärjestyksen mukaisiksi.

Orkola kertoo, että epäselvissä tilanteissa kannattaa olla yhteydessä osakeluettelon siirron tukeen mielellään jo ennen siirron lopullista hyväksymistä, jolloin tietoja on vielä helppo korjata.

”Osakeluettelon siirrossa kannattaa olla erityisen tarkka, koska Maanmittauslaitos ei tarkista siirrettyjä tietoja. Tiedot ovat taloyhtiön vastuulla ja siirtyvät sellaisenaan huoneistotietojärjestelmään”, Orkola painottaa.

Huoneistotietojärjestelmää ylläpitää Maanmittauslaitos. Kehitystyössä ovat mukana myös Patentti- ja rekisterihallitus, Verohallinto sekä Digi- ja väestötietovirasto.

Tutustu tästä Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään 

Lisätietolinkkejä:

Maanmittauslaitoksen asiointiapuri ohjaa omistuksen rekisteröimisessä huoneistotietojärjestelmään: https://www.maanmittauslaitos.fi/huoneistot-ja-kiinteistot/huoneistot-ja-asuntokauppa/asiointiapuri

Ohjeita osakeluettelon siirtoon taloyhtiöille: https://osakehuoneistorekisteri.fi/osakeluettelon-siirto

Osakkeenomistajille-sivulle on koottu ohjeita osakkaille: https://osakehuoneistorekisteri.fi/osakkeenomistajille

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös