”Korona nostaa päätään, talous hapuilee kohti parempaa ja elvytyshanat pumppaavat rahaa, joten sijoittajilla riittää ihmeteltävää”, Suominen toteaa FIM:n markkinakatsauksessa.
Koronakriisin kovista iskuista huolimatta, yritysten tilanne on useilla toimialoilla pelättyä parempi. Vaikka osa yrityksistä, kuten hotellit ja lentoyhtiöt, ovat ajautuneet suuriin vaikeuksiin, on Suomisen mukaan samaan aikaan kuitenkin monet muut yritykset ovat onnistuneet pitämään tuloskuntonsa selvästi odotettua parempana.
”Koronaisku on ollut pahin palvelualoilla ja siten osunut erityisesti pienyrityksiin, kun taas pörssiyritykset ovat selvinneet paremmin. Vuoden toisen neljänneksen tuloskaudella pörssiyritykset ovatkin laajasti lyöneet matalat odotukset niin Suomessa kuin muuallakin maailmalla”, päästrategi toteaa.
Loppuvuoden näkymien ympärillä on silti vielä kosolti epävarmuutta, Suominen varoittaa.
”Koronan uusi aalto ja sen aiheuttamat talousrajoitteet voivat hyydyttää orastavan kasvun.”
Sijoittajalle tilanne on haastava. Vaikka osakemarkkinat ovat maaliskuun jälkeen tuottaneet hyvin, on vähitellen osakkeiden arvostus kiristynyt, Suominen muistuttaa.
”Kun odotukset olivat matalat, ne oli helppo ylittää. Nyt kuitenkin odotukset ovat nousseet, joten talous- ja tulospettymyksiin ei ole isommin varaa.”
Suomisen mukaan tässä ympäristössä nähdäänkin helposti nopeita markkinapomppuja ja -pudotuksia, kun sijoittajat arpovat elpymisen kestävyyttä.
”Kannattaa kuitenkin muistaa, että monet sijoittajat istuvat yhä suurten käteiskassojen päällä odottaen tilaisuutta päästä sijoittamaan alemmilla kurssitasoilla. Tämä rajoittaa markkinoiden laskumahdollisuuksia, kun ostajia ilmaantuu nopeasti paikalle osakkeiden pudotessa.”
FIM pitää allokaatiosuosituksissaan osakkeet yleisesti neutraalissa painossa, mutta kotimaiset osakkeet ovat lievässä alipainossa, kuten myös eurooppalaiset ja kehittyvien maiden osakkeet. Yhdysvaltojen ja Japanin osakkeet ovat puolestaan lievässä ylipainossa.
Tämän hetken markkinatilanteesta löytyy myös synkempiä näkemyksiä.
Analyytikko ja sijoituskirjailija Gary Shilling pelkää, että koronakriisi voi tuoda vielä 30-luvun laman kaltaisen romahduksen osakemarkkinoille.
Shilling ennustaa, että osakemarkkinat saattavat romahtaa 30-40 prosenttia seuraavan vuoden aikana. Syynä on analyytikon mukaan se, että sijoittajat alkavat vähitellen tajuta, että talouden elpyminen koronakriisistä tulee kestämään kauemmin kuin on odotettu.
“Tämän hetken tilanne muistuttaa hyvin paljon sitä, mitä tapahtui 1930-luvulla. Ihmiset alkavat ymmärtää tämän laman ja häiriötilan syvyyden sekä sen, kuinka kauan toipuminen kestää”, Shilling kertoo haastattelussa.
Markkinat ovat nousseet jyrkästi vahvana jatkuvan elvytyksen takia, mutta koronapandemia on vielä lyömättä, muistuttaa puolestaan Luca Paolini, Pictet Asset Managementin päästrategi.
Siksi koronakriisin toisen aallon pelko ja korkeat arvostukset puoltavat varovaisuutta sijoittamisessa.
“Hallitukset ja keskuspankit ovat onnistuneet vetämään maailmantalouden ylös viruksen aiheuttamasta taantumasta ennätyksellisen suurella elvytyksellä. On kuitenkin liian aikaista juhlia, sillä koronavirustapaukset ovat edelleen nousussa maailmalla ja yritysten tulosodotukset tälle vuodelle ovat edelleen liian korkealla”, Paolini toteaa Pictetin elokuun Barometer-katsauksessa.