Yrittäjyys

Tee vaikea päätös nopeasti näillä vinkeillä

Tärkeitä päätöksiä ei kannata tehdä kiihtyneessä mielentilassa.

Tämänhetkinen epävarma markkinatilanne on yrittäjille stressaavaa aikaa – erityisesti niille, jotka ovat vastuussa tärkeiden päätösten tekemisestä. Koronakevään aikana on jouduttu tekemään hyvin vaikeita ratkaisuja tiukan aikapaineen alla, joka lisää stressitasoja entisestään.

Yrittäjyys vaatii ripeää päätöksentekokykyä. Yhdellä päätöksellä voi olla kohtalokkaat seuraamukset ja mönkään mennyt päätös voi viedä yrityksen jopa konkurssiin. Hutikoiden tehtyihin päätöksiin ei ole varaa.

Jos sinun tulee tehdä vaikea päätös nopeasti, tee itsellesi ja yrityksellesi palvelus ja seuraa näitä neurotieteen tukemia vinkkejä, jotka saavat sinut rauhalliseen mielentilaan, ja auttavat varmistamaan, että tekemäsi valinta on oikea. Tärkeitä päätöksiä ei kannata tehdä kiihtyneessä mielentilassa.

1. Ota 15 minuutin aikalisä

Kiireelliset liiketoimintapäätökset voivat odottaa 15 minuutin verran. Jos olet kokouksessa, puhelin- tai videoneuvottelussa ja sinulta vaaditaan vastausta, kysy voitko palata asiaan vartin päästä. Näin sinulla on selkeä aikaraja, jolloin päätöksen pitää olla valmis.

Saatamme kuvitella, että mitä enemmän hankimme tietoa jostain aiheesta, sitä parempia päätöksiä teemme. Itse asiassa tiedon kahmiminen ja tietoähky voi uuvuttaa ja lisätä epävarmuutta. Liika miettiminen ja päätöksen vatvominen aiheuttaa usein enemmän ahdistusta, kuin lopulta itse päätöksen tekeminen.

2. Jumppaa 30–60 sekuntia

Stressiasiantuntija Jenny Evans kertoo Inc.-sivustolla, että muutaman minuutin ripeä liikunta rauhoittaa taistele tai pakene -reaktiota ja torjuu stressihormonien syntyä. Juokse portaita ylös, hypi paikallasi tai punnerra 60 sekunnin ajan. Sinun ei tarvitse vaihtaa vaatteita, sillä minuutin jumppa ei saa sinua vielä hikoilemaan.

3. Ota syvään henkeä

Nyt kun olet saanut ylimääräisen energian purettua, tee seuraavaksi muutama tietoinen ja syvä hengitys. Päästä kaikki ylimääräinen kireys, stressi tai huoli pois uloshengityksen aikana. Tämä yksinkertainen tekniikka on yllättävän tehokas mielen rauhoittaja, sillä se aktivoi keskeistä aivohermoamme vagushermoa. Sen stimulointi rentouttaa lihaksia, laskee verenpainetta ja hidastaa sydämen sykettä.

Helsingin Sanomien mukaan kasvava määrä tutkimuksia kertoo erilaisten hengitystekniikoiden tyynnyttävän levotonta mieltä. Rauhallinen hengitys vähentää stressiä ja ahdistusta.

4. Lopulta, tee päätös ja pitäydy siinä

Nyt olet rauhallisessa mielentilassa ja voit käsitellä päätöksen tekemistä. Ota käyttöön kaikki oljenkorret, jotka voisivat auttaa sinua käsittelemään päätöstä. Soita pikainen puhelu luotettavalle neuvonantajalle tai kollegalle, jos uskot että he voisivat auttaa sinua puhumaan ongelmasta.

Listaa kaikki vaihtoehdot ja niiden edut ja haitat. Hylkää ne vaihtoehdot, mitkä haluat poissulkea varmasti. Joskus päätös pitää tehdä monesta huonosta vaihtoehdosta, mutta päätöksentekoa ei voi juosta karkuun. Aikarajan asettaminen päätökselle on hyvä idea, sillä liika harkitsevaisuus ja asian pähkäily vaan jumittaa paikoilleen.

Kuuntele omaa vaistoasi päätöksenteossa. Älä sekoita impulsiivisuutta ja intuitiivisuutta. Impulsiivisuus tarkoittaa hätäistä, tunnepohjaista reagoimista, kun taas intuitiivisuudessa on kyse omien vaistojen kunnioittamisesta ja kuuntelemisesta. Kun teet lopullisen valinnan pitäydy siinä.

Vartin tauon jälkeen olet tyynessä mielentilassa ja pystyt tekemään tiukassakin tilanteessa sinulle ja yrityksellesi parhaan mahdollisen päätöksen. 15 minuuttia on pieni aikainvestointi, mutta sen arvoinen.

Haluatko saada enemmän aikaan? Testaa 2 viikon sääntöä.

Lähde: Inc. ja Lifehacker.

Kommentoi
Ylös
>