Markkinakommentit

Salkunhoitaja: Osakemarkkinoiden korjausliike tarjoaa hyviä ostopaikkoja

Taaleri on nostanut Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden painoa allokaatiosuosituksissaan.

Syyskuu on ollut osakemarkkinoiden kehityksessä vaisua. USA:n S&P 500 on laskenut kuukaudessa 3,8 prosenttia, teknologiapainotteinen Nasdaq 4,4 prosenttia, Kiinan Shanghain pörssi 4,8 prosenttia ja Euroopan Eurostoxx 50 -indeksi 2,8 prosenttia.

Viime päivinä tunnelmat ovat olleet jälleen hieman koholla, kun sijoittajat odottavat maan hallinnolta jälleen uusia massiivisia elvytystoimia.

Sijoittajien tunnelmia kuvaava CNN:n ylläpitämä Fear & Greed -indeksi on laskenut selvästi. Vielä kuukausi sitten indeksilukema oli 77 pistettä, kun se nyt on tasan 50 pistettä. Indeksilukema voi vaihdella välillä 0 – 100 ja pienempi indeksilukema kertoo sijoittajien kohonneesta varovaisuudesta.

Osakemarkkinoiden suuntaa ajavia pääajureita ovat olleet koronavirustartuntojen kasvusta Euroopassa kumpuava epävarmuus sekä Yhdysvaltain presidentinvaalit ja keskustelu lisäelvytyksestä, arvioi Taalerin salkunhoitaja Niko Fagernäs.

”Olemme jo nähneet pieniä kiristyksiä rajoitustoimissa, mikä jo itsessään luo epävarmuutta osakemarkkinoille. Näkemyksemme on, ettei kiristystoimissa kuitenkaan palata takaisin maali-huhtikuun tasoisiin rajoituksiin”, Fagernäs toteaa Taalerin markkinakatsauksessa.

Salkunhoitajan mukaan koronaviruksen leviämisen lisäksi valtiontukiaisten tyrehtyminen Yhdysvalloissa hillitsee kuluttajia loppuvuoden aikana, ellei uutta elvytyspakettia saada aikaan.

”Kuluttajien aktiivisuus on ollut yksi suurimpia syitä talouden nopeaan palautumiseen Q3:n aikana. Kulutuksen heikentymisen estämiseksi Yhdysvaltojen on elvytettävä, sillä työttömyysaste jatkaa edelleen korkealla ja hillitsee suurta kulutusjuhlaa.  Emme kuitenkaan näe tässä dramatiikkaa, yhdysvaltalaisia kuluttajia on vaikea pitää kanveesissa pitkään.”

Levottomuutta aiheuttavat myös lähestyvät USA:n presidentinvaalit.

”Vaaleista saadaan varmasti aikaiseksi iso soppa, varsinkin koronaan liittyvien erikoistoimenpiteiden takia. Bidenin voitto olisi osakemarkkinoille vaikea pala, ainakin ennen kuin yritysverotuksesta saadaan lisäselvityksiä. Trumpin voiton uskomme olevan neutraali osakemarkkinoille, sillä todennäköisesti linja pysyisi jotakuinkin samana. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinaa ei ole niinkään kiinnostanut, kuka presidentin viran vie”, Fagernäs toteaa.

Kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi on aluillaan. Salkunhoitajan mukaan mielenkiintoa tulevat herättämään syklisten sekä koronakärsijöiden (matkailu, liikekiinteistöt) tulosjulkistukset. Myös teknologiaosakkeiden ylivoima laitetaan Fagernäsin mukaan nyt suurennuslasin alle.

Tekno-osakkeiden tulosodotukset ovat edelleen kovia.

”Teknologiayhtiöt jatkavat vahvoilla tulosjulkistuksilla, mutta merkittävä osa tulee kompuroimaan kovien odotusten edessä. Koronakärsijöistä on tärkeää tulkita, onko valoa tunnelin päässä. Taseet ratkaisevat”, salkunhoitaja arvioi.

Taaleri nosti allokaatiosuosituksissaan Yhdysvaltojen painoa viime viikolla.

”Uskomme, että korjausliike avaa hyviä oston paikkoja – varsinkin markkinoilla, jotka ovat kärsineet eniten syyskuussa. Samalla olemme hieman laskeneet Euroopan painoa. Lopputuloksena allokaatiosalkkujemme osakepaino nousee hieman. Jatkamme ylipainossa”, Fagernäs paljastaa.

Taaleri luottaa siihen, että talous ja osakkeet ovat uudessa noususyklissä, ja keskuspankit tukevat yhä jälleen markkinaa.

Markkinoiden sulattelevan mahdolliset lähiaikojen huonot uutiset hyvin, niin kauan kuin rajoitukset eivät globaalisti kiristy merkittävästi, Fagernäs ennustaa.

Osakkeille tukea saattavat antaa edelleen myös alhaiset korot. Korot ovat pysytelleet siitä huolimatta edelleen historiallisen matalien korkojen aikaa. Matalille koroille ei loppua ole näkyvissä, arvioi Nordean sijoitusstrategi Ville Korhonen pankin viikkokatsauksessa viime viikolla. Korhosen mukaan syyskuun keskuspankkikokoukset vahvistivat kuvaa erittäin elvyttävästä rahapolitiikasta.

Ehkä hieman yllättäen monet analyytikot suosivat yhä samoja toimialoja kuin ennen koronakriisiäkin. Jenkkiosakkeiden toimialoista analyytikoiden suosikkeja ovat tällä hetkellä terveys- ja energiasektorit sekä tietoliikennepalvelut. Tilanne ei ole muuttunut vuoden alusta, jolloin nämä sektorit olivat analyytikoiden myös suosituimpia toimialoja.

Kommentoi
Ylös
>