Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Osaketuotot jäämässä vaatimattomiksi lähivuosina – tuotto edellyttää uudenlaista sijoitussalkun hajauttamista

Koronaviruspandemialla on käänteentekevä vaikutus maailmantalouteen, arvioi Pictet Asset Managementin päästrategi.

Koronaviruspandemialla on käänteentekevä vaikutus maailmantalouteen, arvioi Pictet Asset Managementin päästrategi.

Koronavirus jättää pysyvän jälkensä maailmantalouteen.

“Jokainen globaali shokki jättää jälkensä. Koronaviruspandemia tulee olemaan yhtä käänteentekevä kuin 1970-, 1980- ja 2000-lukujen kriisit,” kertoo Pictet Asset Managementin päästrategi Luca Paolini. Hänen mukaansa koronapandemia tarkoittaa sitä, että liiketoimintamalleja rukataan, kuluttajien käyttäytyminen mullistuu ja sääntelyä ja lakeja kirjoitetaan uusiksi.

“Sijoittajille tämä merkitsee suuria haasteita. Valtioiden ja keskuspankkien massiiviset elvytyspaketit määrittelevät osaltaan sen, kuinka sijoittajat pärjäävät seuraavat viisi vuotta.”   

Paolinin mukaan keskuspankit ovat vuonna 2020 pumpanneet markkinoille likviditeettiä määrän, joka vastaa 14 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Seuraavaksi ne pyrkivät asettamaan joukkolainojen koroille katon, lievittämään deflaatiopaineita kuromalla umpeen kriisin aikana syntynyttä kapasiteetin vajaakäyttöä ja pitämään kasvua yllä.

Keskuspankkien työkalupakki ei ole vielä tyhjä – ei lähelläkään.

”Keskuspankeilla on pakissaan runsaasti työkaluja rahapolitiikan pitämiseksi löysänä vielä pitkän aikaa”, Paolini muistuttaa.

Tämä näkyy päästrategin mukaan jo suurelta osin joukkolainamarkkinoiden hinnoittelussa, joten korkosijoittajille on tarjolla vain vähän mahdollisuuksia mutta paljon riskejä, mikäli harjoitettu politiikka toimii ja saa aikaan kasvua ja inflaatiota. Paolinin mukaan tämä koskee erityisesti valtionlainoja. Negatiivisten reaalikorkojen takia inflaatiosuojattujen joukkolainojen pitäisi kuitenkin menestyä markkinoita paremmin.

Korkosijoittaja saa kuitenkin edelleen tuottoa kehittyviltä markkinoilta.

“Korkosijoittajien kannattaa turvautua kehittyvien markkinoiden paikallisen valuutan lainoihin, kun he etsivät houkuttelevasti hinnoiteltuja ja tuottavia omaisuusluokkia, erityisesti aikana, jolloin kehittyvien markkinoiden valuutat ovat aliarvostettuja.”

Myös osakkeiden tuotto-odotukset jäävät todennäköisesti seuraavan viiden vuoden aikana viime vuosikymmentä alhaisemmalle tasolle, Paolini ennustaa.

”Arvostukset ovat kalliita tässä suhdannevaiheessa ja talouskasvu vaatimatonta. Yritysten tuloksiin kohdistuu paineita eri maiden hallitusten harjoittaessa politiikkaa, joka ei suosi yrityksiä.” 

Pictet odottaa osakkeiden tuotoissa vähemmän eroavaisuuksia eri alueiden ja maiden välillä kuin viimeisen vuosikymmenen aikana, joskin Yhdysvaltojen markkinat todennäköisesti tuottavat muita markkinoita vähemmän.

“Yhdysvaltalaisilla osakkeilla käydään kauppaa ennätyskorkeilla tasoilla valuutan ollessa kallis – dollari heikennee lähivuosina – ja talouden kasvuvauhti todennäköisesti hidastuu muiden kehittyneiden maiden tasolle”, päästrategi arvioi.

Eurooppalaiset ja Aasian kehittyvien markkinoiden osakkeet menestyvät Pictetin mukaan paremmin, kiinalaiset osakkeet kaikkein parhaiten.

“Aasian suhteellinen vahvuus näkyy todennäköisesti teknologiaosakkeissa, joissa se on valmis ottamaan johtoaseman Yhdysvalloilta. Osakemarkkinoilla pärjäävät todennäköisesti parhaiten teknologia-, kertakulutushyödyke- ja terveydenhuoltotoimialat, koska niillä on suhteellisen isot taseet ja vahva kassavirta.”

Varmistaakseen hyvät vajaan kymmenen prosentin reaalituotot seuraavan viiden vuoden aikana sijoittajien täytyy jatkossa hajauttaa sijoituksiaan perinteisiä tasapainotettuja salkkuja monipuolisemmin. Paolinin mukaan sijoittajien täytyy lisätä sijoituksia kehittyville markkinoille, vaihtoehtoisiin omaisuusluokkiin, inflaatiosuojattuihin valtion velkakirjoihin eli TIPS:eihin ja absoluuttisen tuoton strategioihin.

“Vain tällä tavoin sijoittajat voivat toivoa varmistavansa vuositasolla viiden prosentin reaalituotot. Ottaen huomioon aikojen epävarmuuden ja lähtötilanteen se olisi kunnioitettava suoritus.”

Lue tästä Pictet Asset Managementin viiden vuoden markkinanäkymiä käsittelevän Secular Outlook -katsauksen digiversio.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös