Markkinakommentit

Alkoiko osakemarkkinoilla nyt sektorirotaatio kasvuosakkeista arvo-osakkeisiin?

Yhdysvalloissa ovat varsinkin teknologiaosakkeet ottaneet viimeisen parin viikon aikana takapakkia.

Yhdysvalloissa ovat varsinkin teknologiaosakkeet ottaneet viimeisen parin viikon aikana takapakkia.

Tekno- ja kasvuosakkeet ovat nousseet koronakriisin jäljiltä hulppeasti ja esimerkiksi teknologiapainoitteinen Nasdaq 100 -indeksi on jo selvästi yli koronakriisiä edeltäneen tason.

Kurssilaskua ovat vetäneet suuret teknoyhtiöt sekä muutamat muut kasvuyhtiöt, jotka ovat aiemmin tänä vuonna nousseet tuntuvasti, arvioi Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava pankin viikkokatsauksessa. Hänen mukaansa korjausliikkeessä on osittain kyse on voittojen
kotiutuksesta.

Nasdaq 100 -osakeindeksin kehitys viiden vuoden aikana.

Alavan mukaan arvo- ja kasvuosakkeiden välinen hinnoitteluero ei ole ollut näin suuri sitten vuoden 2000.

”Elokuu oli erittäin vahva kuukausi erityisesti Yhdysvalloissa, jossa pörssikurssit nousivat kuun jälkipuoliskolla teknoyhtiöiden ja muiden kasvuosakkeiden vetämänä. Jälkikäteen on käynyt ilmi, että japanilainen Softbank osti elokuussa isoja määriä teknologiayhtiöiden osto-optioita, mikä saattoi vauhdittaa kurssinousua. Syyskuussa teknoyhtiöiden kurssit ovat olleet laskussa, mutta laskua ei pidä liioitella – kurssit ovat nyt keskimäärin elokuun puolivälin tasoilla”, Alava toteaa.

Ilmassa on Alavan mukaan merkkejä orastavasta sektorirotaatiosta. Sektorirotaatiolla tarkoitetaan tilannetta, jossa sijoittajat allokoivat yhdestä toimialasta tai sektorista toiseen talouden suhdanteiden mukaan. Ideana sijoittajilla on sijoittaa sellaisten toimialojen osakkeisiin jotka kulloinkin hyötyvät tulevasta taloustilanteesta.

Nordean sijoitusstrategin mukaan arvo- ja kasvuosakkeiden välinen hinnoitteluero on nyt suurin sitten vuoden 2000.

”Tyypillisesti talouden kasvun virkistyessä arvo-osakkeet,
joihin kuuluvat monet sykliset yhtiöt, kehittyvät keskivertoa paremmin. Sama pätee markkina-arvoltaan pienempiin yhtiöihin. On silti hyvä muistaa, että kasvuyhtiöiden kurssinousua on tukenut vahva tuloskasvu, eikä sen hiipumisesta ole merkkejä.”

2000-luvun alun rajun teknokuplan puhkeamisen syvyyteen vaikuttivat keskeisesti suuret tulospettymykset, mikä teki korkeasta arvostustasosta kestämättömän. Tilanne on Alavan mukaan nyt ainakin toistaiseksi erilainen, ja Nordea uskoo tuottoerojen eri toimialojen välillä pienenevän jatkossa nimenomaan syklisempien osakkeiden piristymisen kautta.

”Hyvä esimerkki kasvu- ja arvo-osakkeiden väliseen hinnoittelueroon löytyy autosektorilta. Syyskuun alussa sähköautoja valmistavan kasvuyhtiö
Teslan markkina-arvo oli huipussaan karvan verran suurempi kuin Toyotan, Volkswagenin, Daimlerin, BMW:n ja Ferrarin markkina-arvot yhteensä. Teslan odotetaan valmistavan tänä vuonna noin
500 000 autoa, kun taas Toyota ja saksalaiset automerkit valmistavat yhteensä noin 27 miljoonaa autoa”, Alava kertoo.

Kommentoi
Ylös
>