Yritysuutiset

Pelimoottoristaan tunnettu Unity listautui pörssiin

Unity-pelimoottoria kehittävän yhtiön osake nousi heti ensimmäisenä kaupankäyntipäivänään yli 31 prosenttia.

Pelimoottoristaan tunnettu ohjelmistoyhtiö Unity Software listautui perjantaina New Yorkin pörssiin kaupankäyntitunnuksella U. Kaupankäynti yhtiön osakkeilla aloitettiin 52 dollarin hinnalla, mutta osakkeiden hinta pomppasi heti kaupankäynnin alettua 75 dollariin. Kaupankäynnin päätyttyä myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa osake sulkeutui 68,35 dollariin, joka tarkoitti noin 31,4 prosentin nousua suhteessa listautumishintaan.

Unity Softwaren markkina-arvoksi tuli ensimmäisen kaupankäyntipäivän jälkeen noin 17 miljardia dollaria, eli noin 15 miljardia euroa.

Unity Softwaren listautuminen päätti New Yorkin pörssin vilkkaan teknologiaosakkeiden listautumisviikon. 17 miljardiin dollariin kohonneesta markkina-arvostaan huolimatta Unityn listautuminen ei ollut lähellekään viikon suurin, sillä alkuviikosta listautuneen Snowflake-yhtiön markkina-arvo nousi ensimmäisen kaupankäyntipäivän päätteeksi vielä huomattavasti korkeammalle, noin 70 miljardiin dollariin. Viikon muita teknologia-alan listautujia olivat etäsairaanhoitoon liittyviä palveluja kehittävä Amwell, data-analytiikkaan liittyviä työkaluja tarjoava Sumo Logic sekä ohjelmistoyhtiö JFrog.

Unity on maailman suosituimpia pelimoottoreita

Vuonna 2004 perustettu Unity Software tunnetaan parhaiten Unity-pelimoottoristaan, joka on nykyään yksi maailman suosituimmista videopelien käyttämistä pelimoottoreista. Esimerkiksi viime vuonna maailman sadasta suurimmasta pelistudiosta 93 oli Unityn oman ilmoituksen mukaan yhtiön asiakkaita. Unity arvioi samana vuonna, että yli puolet maailman tuhannesta suosituimmasta mobiilipelistä oli tehty Unity-pelimoottorin avulla.

Pelimoottorilla tarkoitetaan pelialalla valmista ohjelmistorunkoa, jonka päälle videopelien kehittäjät luovat omat pelinsä. Näin kehittäjien ei tarvitse aloittaa jokaisen uuden videopelin kehittämistä tyhjästä, mikä luonnollisesti tekee uusien pelien kehittämisestä huomattavasti nopeampaa ja helpompaa.

Vaikka Unity onkin kehitetty nimenomaan videopelejä varten, voidaan sitä hyödyntää myös muilla aloilla. Esimerkiksi Disney on hyödyntänyt Unity-moottoria luodakseen televisiosarjoihinsa virtuaalisia lavasteita ja jopa luodakseen kokonaisia piirrettyjä, joista yksi toi Unity-pelimoottorille peräti oman Emmy-palkinnon. Unity-pelimoottorin suosion uskotaankin tulevaisuudessa kasvavan nimenomaan videopelien ulkopuolella.

Unity Softwaren merkittävin kilpailija on niin ikään pelialalla toimiva Epic Games, jonka kehittämä Unreal Engine -pelimoottori kilpailee suoraan Unityn kanssa. Toisin kuin Unity Software, Epic Games kehittää kuitenkin myös itse omia videopelejä ja sillä on oma videopelien sähköinen myyntialusta.

Liikevaihto kasvaa nopeasti, mutta tulos on yhä pakkasella

Unityn suosiota selittää osittain yhtiön liiketoimintamalli. Unity Softwaren liiketoimintamallissa pienet pelistudiot saavat käyttää Unity-pelimoottoria ilmaiseksi. Yhtiö alkaa perimään pelimoottorinsa käytöstä lisenssimaksuja vasta sitten, kun pelimoottorin avulla kehitetyn videopelin tuottama liikevaihto ylittää tietyn raja-arvon.

Unity Software ei pelimoottorinsa suosiosta huolimatta ole ainakaan vielä mikään rahasampo, sillä yhtiön toiminta on reilusti tappiollista. Yhtiön liiketappio oli vuonna 2019 noin 163,2 miljoonaa dollaria, eli noin 137 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 ensimmäisellä vuosipuoliskolla yhtiön tekemän tappion määrä väheni kuitenkin noin viidenneksellä edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Yhtiön liikevaihto on sen sijaan kasvanut nopeasti. Vielä vuonna 2018 Unity Softwaren liikevaihto oli vain 380,8 miljoonaa dollaria (noin 320 miljoonaa euroa), kun viime vuonna liikevaihto oli noussut jo noin 541,8 miljoonaan dollariin (noin 457 miljoonaan euroon). Vuodessa kasvua kertyi siis noin 42 prosenttia. Liikevaihdon kasvu on jatkunut myös tänä vuonna, sillä yhtiö ilmoitti ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihtonsa kasvaneen noin 39 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Liikevaihdon ohessa myös yhtiön markkina-arvo on kasvanut nopeaa vauhtia. Pörssiviikon päätteeksi Unityn yhteenlaskettu markkina-arvo oli noin 17 miljardia euroa, vaikka vielä yhtiön viimeisellä yksityisellä rahoituskierroksella heinäkuussa 2019 sen arvoksi määriteltiin vain kuusi miljardia dollaria. Kasvu on ollut vielä hurjempaa jos sitä vertaa tilanteeseen lokakuussa 2009, jolloin yhtiön markkina-arvo oli ensimmäisen yksityisen rahoituskierroksen jälkeen vain 60,3 miljoonaa dollaria.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös