Yritysuutiset

Teknologiayhtiö IBM aikoo jakautua kahdeksi yhtiöksi

Noin neljännes IBM:n liiketoiminnasta siirtyy vuoden 2021 loppuun mennessä uuteen pörssilistattavaan yritykseen.

Yli satavuotias teknologiajätti IBM yllätti torstaina markkinat ilmoittamalla, että yhtiö aikoo jakautua kahtia. IBM:n julkaiseman uuden strategiapäivityksen mukaan IBM aikoo irrottaa yhtiön IT-infrastruktuuriin liittyvän palveluliiketoiminnan omaksi yhtiökseen. IBM:n muun liiketoiminnan on määrä jatkaa nykyisen yhtiön alla.

Palveluliiketoiminnan yksikön tehtäviin on kuulunut hoitaa, huoltaa ja päivittää IBM:n yritysasiakkaiden tietoteknisiä järjestelmiä.

Myös IBM:stä irtoavan uuden yhtiön on määrä jäädä pörssiin. Irtautumisprosessi on IBM:n tiedotteen mukaan määrä saada valmiiksi vuoden 2021 loppuun mennessä. Uuden yhtiön nimeä ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Uuden yhtiön liikevaihto 19 miljardia

Kyseessä ei ole mikään pieni siirto, sillä IBM:stä irtoavan palveluliiketoiminnan liikevaihto oli Wall Street Journalin mukaan viime vuonna noin 19 miljardia dollaria (noin 16 miljardia euroa). Tämä vastasi noin neljännestä IBM:n koko liikevaihdosta. Yksikkö työllisti samana vuonna noin 90 000 henkilöä.

Uudella yhtiöllä on myös valmiina huomattava asiakaskanta, sillä yksiköllä on IBM:n oman ilmoituksen mukaan noin 4 600 asiakasta 115 maassa.

Yhtiön jakamisen taustalla on yritysasiakkaiden siirtyminen perinteisistä IT-infrastruktuuriratkaisuista kohti pilvipalveluita. Vaikka perinteinen palveluliiketoiminta onkin IBM:lle yhä kymmenien miljardien liiketoimintaa, ei sektorilla ole esimerkiksi New York Timesin arvion mukaan enää juurikaan nähtävissä kasvua.

IBM aikoo yhtiön jakamisen jälkeen keskittyä enemmän nopean kasvun sektoreihin, kuten pilvipalvelujen ja tekoälyratkaisujen kehittämiseen. Varsinkin nopeasti kehittyvien pilvipalvelujen suhteen IBM on jäänyt pahasti jälkeen kilpailijoistaan, sillä yhtiön globaali markkinaosuus on alle kahden prosentin luokkaa. Yhtiö häviää pilvipalveluissa selvästi muun muassa Amazonille ja Microsoftille.

Markkinoilla IBM:n tiedote otettiin hyvin vastaan ja yhtiön osake sulkeutui torstaina kaupankäynnin päätteeksi noin 5,9 prosentin nousuun. Torstain kurssinoususta huolimatta IBM ei ole monien muiden teknologiayhtiöiden tapaan tänä vuonna rikkonut ennätyksiä, vaan yhtiön osakekurssi on edelleen hieman vuodenvaihdetta alempana.

Yhtiö on tehnyt 2000-luvulla useita uudelleenjärjestelyjä

IBM on 2000-luvulla tehnyt useita liiketoimintansa uudelleenjärjestelyjä, joiden yhteydessä IBM on luopunut monista liiketoimintansa perinteisistä kulmakivistä. Yksikään aikaisemmista liiketoiminnan uudelleenjärjestelyistä ei ole kuitenkaan ollut lähelläkään samaa kokoluokkaa kuin nyt tapahtunut jakautuminen.

Vuonna 2005 IBM päätti myydä PC-liiketoimintansa kiinalaiselle Lenovo Groupille. Kaupan kokonaisarvoksi arvioitiin tuolloin noin 1,75 miljardia dollaria.

Vuonna 2014 IBM taas luovutti pitkään tappiota tehneen puolijohdeliiketoimintansa Globalfoundries-yhtiön hoidettavaksi. IBM tahtoi luopua puolijohdeliiketoiminnastaan niin kovasti, että varsinaisen myymisen sijaan IBM maksoi Globalfoundriesille 1,5 miljardia dollaria siitä, että nämä suostuivat ottamaan liiketoiminnan hoitaakseen.

Kommentoi
Ylös
>