Kumppaniblogit

Miten ansaita rahaa osakemarkkinoilla – Osa 3: Käänteinen arvonmääritys

Käänteinen arvonmääritys konkretisoi sen, paljonko Koneen ja Tiedon tulisi tulevaisuudessa kasvattaa tulosta.

Pörssissä on jälleen heiluntaa. Pitkän aikavälin sijoittajan, omistajan, ei tarvitse mennä siitä hämilleen.

Tämän sarjan 1. osassa elokuussa havaittiin Sijoittaja.fi:n dataan perustuen, että keskimääräinen P/E-luku Suomessa oli tämän vuoden tulosennusteilla 21,5. Tämän jälkeen OMX Helsinki Cap -indeksi nousi tasolta 6 900 (17.8.) noin 7 200 pisteen tasolle 20.10. saakka, kunnes on nyt vajonnut 6 600 pisteeseen 29.10. mennessä.

Jos sovelletaan tulosennusteiden tasoa elokuussa, p/e nousi kurssinousun myötä tasolle 22-23 ja on nyt palautunut tasolle 20-21.

Sama kehitys on tapahtunut maailmalla. Tosin USA:n arvostustaso on ollut korkeampi kuin Euroopassa. Siksi olikin kiintoisaa ja myös ymmärrettävää, että USA:n osakerahastoista virtasi Morningstarin datan mukaan kolmoskvartaalilla pääomaa ulos 135 miljardia dollaria. Samalla eurooppalaisiin osakerahastoihin virtasi rahaa sisään 57 miljardia dollaria.

USA:ssa arvostustaso on ollut Eurooppaa korkeampi, p/e selvästi yli 20 laskentatavasta riippuen.

Virtaussuunnat rahastoissa ovat ymmärrettäviä paitsi arvostustasojen myös lähestyvien USA:n presidentinvaalien vuoksi. Erikoisena voi pitää, että S&P 500 -indeksi on pitkän koronanousun jälkeen pitänyt tasonsa kuitenkin melko hyvin lokakuussa, vaikka onkin laskenut kuukauden huipputasolta reilut 6 prosenttia n. 3 300 pisteeseen 28.10. mennessä.

Taso on vain hieman alempi kuin koronaa edeltänyt huipputaso helmikuussa! Toki amerikkalaisosakkeiden tuloksetkin ovat olleet hyviä, esimerkkinä Microsoft.

Käänteinen arvonmääritys konkretisoi

P/e-luku liittyy likeisesti sijoittajalle tähdelliseen käänteiseen arvonmäärityksen. Tutkin teemaa aikanaan pro gradu- työssä Vaasan yliopistossa ja sen jälkeenkin.

Kyse on siitä, että arvostaessaan osakkeen esimerkiksi p/e-luvulla tasolle 15 (osakkeen hinta 15-kertainen suhteessa nykytulokseen) markkinat ikään kuin odottavat ja vaativat tietyn suuntaista tuloskehitystä yhtiöltä lähivuosina.

Yrityksen arvo perustuu tulevaisuuden tulos-, kassavirta- tai osinko-odotuksiin, riippuen mitä arvonmääritysmallia analyytikko käyttää. Tulospohjaisessa mallissa on hyvää se, että tulos on vakaampi kuin kassavirta. Tulos kertoo yrityksen arvonluontikyvystä enemmän kuin osinko ja on riippumattomampi yrityksen elinkaaren vaiheesta.

Toisin sanoen, mitä korkeammalle osake on arvostettu suhteessa tulokseen, sitä enemmän tuloksen tulisi kasvaa tulevina vuosina, jotta sijoitus olisi perusteltu. Jos taas kurssi on maltillinen, vaikkapa 10-kertainen suhteessa nykytulokseen, riittää kun tulos pysyy kutakuinkin ennallaan – ja osake on silti todennäköisesti hyvä sijoitus pitkässä juoksussa.

Tekeehän yritys jo uutta arvonlisää eli voittoa hintansa verran 10 vuodessa! Käänteisellä arvonmäärityksellä tarkoitetaan tässä juuri sitä, kuinka yrityksen tuloksen tai kassavirran tulisi kehittyä tulevaisuudessa, jotta sijoitus olisi perusteltu.

Avasin käänteisen arvonmäärityksen avainmuuttujia mm. Tuoton arvoitus – ja Osakesijoittajan maailmanvalloitus -kirjoissa, jälkimmäisessä kanssakirjoittajana Jari Saarhelo.

P/e-luvun vaikutus tuloksen kasvuvaatimukseen käänteisen arvonmäärityksen kannalta. Kuva: Tuoton arvoitus ratkeaa


Pohjautuen taulukkoon, otetaan kaksi tuoretta esimerkkiä.

Hissiyhtiö Kone julkaisi hyvän heinä-syyskuun tuloksen, joka osui analyytikkoennusteisiin. Tammi-syyskuun liikevaihdosta yli 30 prosenttia tuli Kiinasta, tilauksista jopa yli 40 prosenttia.

It- ja ohjelmistoyhtiö TietoEvry sen sijaan ylitti ennusteet. TietoEvryllä johto odottaa tuloksen kasvavan tänä vuonna viime vuodesta, kun taas Koneen ohjeistuksen perusteella oikaistu liiketulos pysynee suunnilleen edellisvuoden tasolla.

Poimitaan kummankin osakekohtaisen tuloksen ennusteet 2020 Sijoittaja.fi:n palvelusta.

Koneella luku on 1,83 euroa/osake ja TietoEvryllä 1,88. Koneen kurssi on tällä hetkellä (29.10.20) 69 euroa ja TietoEvryn 22 euroa.

Toisin sanoen Koneen p/e-luvuksi tulee 38 ja TietoEvryn 12.

Ero on kuin yöllä ja päivällä. Taulukosta voi karkeasti arvioida, että samalla tuottovaateen tasolla, esim. 8 %, Koneen tuloksen tulisi kasvaa reippaasti kaksinumeroista tasoa lähivuosina ollakseen sijoituksena perusteltu, eli antaakseen keskimäärin 8 % vuosituoton osinkona ja/tai arvonnousuna pitkällä aikavälillä.

Tiedolle puolestaan riittää 0-kasvu tuloksessa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

🔸🔸

Henri Elon sijoituskirjat alehintaan SalkunRakentajan lukijoille!

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tuotonarvoitus_Osakesijoittaja_662x479.jpg

Tilaa Henrin yhä saatavilla oleva sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa tai Henrin ja Jari Saarhelon uusin Osakesijoittajan maailmanvalloitus, tai molemmat pakettina täältä.

Syötä ALE-koodiksi ”Salkunrakentaja2020” niin saat kirjan/kirjat kotiin toimitettuna: Tuoton arvoitus 15 e, Osakesijoittaja 30 e tai pakettihinta 45 e, ei muita kuluja.

🔸🔸

Kone ja TietoEvry ovat erilaisia

Tämä on taustateoriaa, mutta tärkeää sellaista. Sijoittajien yleisimmin käyttämä arvostusmittari on juuri teemaan liittyvä p/e-luku, hinnan suhde yhtiön tulokseen.

Toki on huomattava, että Koneella on erilaisia kilpailuetuja kuin Tiedolla. Kone on markkinajohtaja hisseissä ja liukuportaissa sekä niiden huollossa useilla markkinoilla. TietoEvry puolestaan kilpailee muiden ohjelmistotalojen kanssa ilman varsinaista omaa tuotetta.

Jos Koneen nousujohteinen kehitys liiketoiminnassa jatkuu, se voi olla hyvä sijoitus vastakin. Tiedolle riittää maltillinen kehitys ja se voi silti tarjota hyvän tuoton sijoittajalle. Tässä ei ole analysoitu taserakenteita, johtoa, strategiaa tai toimialaa pintaa syvemmältä.

Kauppalehden Sijoittajapaketissa on Tulosodotusmittari -analyysipalvelu, jonka tuore lokakuun analyysi osoittaa Koneelle juuri 23 %/v tuloskasvuvaatimusta lähivuosille, kun taas TietoEvrylle riittäisi analyysin mukaan 1,5 %/v tuloskasvu.

🔸🔸

Lisää kirjoituksen teemoista kirjoissa Tuoton arvoitus ratkeaa ja Osakesijoittajan maailmanvalloitus. Tutustu ja tilaa, ALE-koodi ”Salkunrakentaja2020”

Sarjan 1. osa Osinkohelmet julkaistiin 20.8. ja 2. osa Pääoman tuotto 24.9. Sarja jatkuu lähiviikkoina. Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittaja omistaa Koneen osakkeita.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös