Talouden trendit

Suomalainen 6G-teknologian tutkimus kiinnostaa maailmalla

Oulussa on maailman 6G-tutkimuksen kärki. 6G:n mobiilitutkimus on Suomen kohtalonkysymys, sanoo akatemiaprofessori.

Mobiiliteknologiat ovat yksi Suomen viennin harvoja keihäänkärkiä. Akatemiaprofessori ja 6G Flagship -ohjelman johtaja Matti Latva-aho sanoo, että nyt on oikea hetki panostaa tutkimukseen, ja se vaatii paitsi rahaa, myös Suomen maakuvaan vaikuttamista. Aiheesta kertoo Oulun yliopisto tiedotteessaan.

Suomen riskinä on se, että jäämme Kiinan jalkoihin mobiiliteknologioissa. Se olisi suuri vahinko, sillä mobiiliteknologia on juuri se teknologian osa-alue, jossa Suomi voi pärjätä kansainvälisessä kilpailussa, arvioi Latva-aho Oulun Yliopiston nettisivuilla.

Latva-ahon mukaan teollisuuden ”6G-kilpavarustelu” on jo saanut lähtölaukauksen.

”Yhdysvaltojen keskeiset operaattorit ja laitevalmistajat muodostivat hiljattain maailman ensimmäisen avoimen 6G-teollisuusallianssin. Nyt tarvitaan panostuksia, jotta meidän globaali etulyöntiasemamme säilyy”, akatemiaprofessori muistuttaa.

Oulussa on maailman vuonna 2018 aloitetun 6G Flagship -ohjelman myötä Oulun 6G-osaamiseen kohdistuu nyt valtava kiinnostus, Latva-aho kertoo.

”Pelkästään tutkimusryhmämme 6G-tutkimusraportteja on ladattu pari sataa tuhatta kertaa muutamassa kuukaudessa, todennäköisesti enemmän kuin mitään julkaisuja Oulun yliopiston historiassa.”

Latva-ahon tutkimusryhmä on julkaissut tämän vuoden aikana 12 raporttia, joiden teemat käsittelevät 6G:n eri ulottuvuuksia.

Akatemiaprofessori haluaa patistaa suomalaisia päättäjiä nyt heräämään 5G- ja 6G-tutkimuksen turvaamiseen. Siihen tarvitaan tutkimusrahoitusta ja Suomen houkuttelevuuden lisäämiseen panostamista etenkin kansainvälisten maisterivaiheen opiskelijoiden silmissä.

”Rahoituksessa ei puhuta mistään miljardeista, vaan joistain sadoista miljoonista seuraavan 5–6 vuoden aikana, mikä on kohtuullinen investointi ottaen huomioon, kuinka suuri heijastusvaikutus sillä on teollisuuteen vuosiksi.”

Tutkimustarve ICT-alalla on Latva-ahon mukaan suurempi kuin koskaan, koska vanhojen tutkimusalueiden lisäksi on tullut paljon uusia alueita vaikkapa koneiden välisen kommunikaation ja tekoälyn ympärille.

5G ja 6G mahdollistavat Latva-ahon mukaan sen, että mobiiliverkkoihin saadaan kytkettyä mukaan valtava määrä erilaisia laitteita ja prosesseja osaksi langatonta nettiä. 5G ja 6G mahdollistavat esimerkiksi teollisuudessa supertehokkaat ja automatisoidut tehtaat, palveluissa monitoroidun sairaanhoidon ja kuluttajille vaikkapa älykkäät kodit ja autonomiset eli itseohjautuvat autot, akatemiaprofessori listaa.

Kommentoi
Ylös
>