Yrittäjyys

Peikko ponnistaa pandemiassakin ennätystulokseen

Topi Paananen Peikko Group toimitusjohtaja

Lahtelaisen Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen korostaa nopeita operaatioita vastaiskuksi Koronalle. 

Pandemia vaatii vastavedoksi peikkomaisen nopeita siirtoja ja hyppäyksiä, joista tulee uusia askelmerkkejä. 

Teräsrakentamisen delta-palkeistaan tunnettu Peikko Group on pandemian aallon keskelläkin tehtailemassa ennätystuloksen kuluvalta vuodelta. Toimitusjohtaja Topi Paananen kertoo uusimmasta ennusteesta, jonka mukaan kuluvan vuoden voitto ennen veroja nousee yhtiön 55-vuotisen historian parhaimmaksi. 

Liikevoitto ennen veroja vahvistuu loppuvuoden ennusteen mukaan noin kuudella miljoonalla euroalla eli 11 miljoonan euron tasolle. Peikko teki vuonna 2019 noin 231 miljoonan euron liikevaihdon, jota kertyy ennusteen mukaan noin 234 miljoonaa euroa kuluvalta vuodelta. 

Liikevaihdon kasvuprosentit ovat hieman hidastuneet pandemian seurauksena. Paanasen mukaan tilauskanta on kuitenkin pysynyt edelleen lähes viime vuoden huipputasolla.  

Kannattavuuden paraneminen juontaa pandemian aikana nopeista siirroista yrityksen sisällä sekä valuutoista ja halventuneista materiaaleista.     

Uusia ja nopeita askelmerkkejä voi kuvata operaatioilla, jossa Peikko on konsernitasolla ottanut lisää tehokkuutta tuotannon uusilla järjestelyillä. Kulusäästöjä on kertynyt myös ylitöiden vähenemisestä vuoden aikana. Paananen kuvaa kapasiteetin käyttöastetta ilmaisulla ”hyvä.” 

”Peikon johtoporras pitää nyt kerran viikossa videopalavereita, joka piirtää tarkan ja reaaliaikaisen kuvan tuotannosta myynnistä ja tilaushankkeista niin Lahden tehtaamme kuin ulkomaisten tehtaiden osaltakin”, Paananen toteaa.  

Pääraaka-aineen eli hiiliteräksen hinnat ovat kääntyneet laskuun. Samalla Romanian ja Unkarin valuutat ovat devalvoituneet viime kuukausien aikana, mikä on tukenut Peikon tehtaiden vientiä.  Ruplan devalvoituminen on auttanut myös Venäjän tehtaan vientiä. 

Paananen korostaa, että liiketoiminta ja riskit on pidettävä tarkan sihdin alla niin tilauksissa kuin kuluissakin. 

”Markkinatilanteen ennustaminen on kyllä melko paksun usvan takana hiemankin pidemmälle aikavälille”, Paananen toteaa. 

Paananen kertoo viime keväältä, että ensimmäiset hälytysmerkit tulivat pandemiasta näkyviin esiin Saksassa. 

”Kävin maaliskuussa Saksan tehtaallamme, ja ounastelin, että virus lähtee leviämään Euroopassa aina Suomea myöten, kuten sitten kävikin. Olin aiemman Sars-epidemian aikana Kiinassa, joten pystyin jotenkin lukemaan tunnusmerkkejä uhkista ja riskeistä liiketoiminnalle”, Paananen jatkaa. 

Paananen palaa vielä toviksi maaliskuun eli pandemian alkuun. 

”Ryhdyimme tiedotukseen videoiden välityksellä joka viikko jo huhti-toukokuussa. Kaikki saivat sen hetkisen tilannepäivityksen johdolta.”

Peikko on voittanut muun muassa noin kymmenen miljoonan euron tilauksen ydinvoimalaan Englantiin. Suurista tilauksista voi poimia Helsingin lentoaseman toimitukset, jotka etenevät loppusuoralla. Lahden tehdaskin pyörii kahdessa viikossa. Viikossa noin 25 rekkaa lähtee tehtaalta täydessä lastissa. 

”Euroopan Keskuspankin niin sanottu setelikoneen pyöritys on pitänyt rakentamisen liikkeessä Euroopassa, mikä on näkynyt nousevina tilausvirtoina etenkin julkisissa hankkeissa.” 

Pandemian riskit ovat painottuneet paljolti rahoitukseen ja sen saantiriskeihin. Paananen varoittaa riippuvuudesta liian suppeaan rahoittajaryhmään, joista yksi tai toinen saattaa epävarmuuden aikana sulkea rahahanat vakavaraisemmaltakin yritykseltä. 

”Esimerkiksi suurehko vientiyritys ei voi jäädä yhden rahoittajan varaan, vaan rahoituspuskuri vaatii esimerkiksi kolme tai useampaa pankkia tai rahoittajaa.” 

Peikon voi nostaa menestystarinaksi. Perheyritys on lyönyt vuosi toisensa perään ennätyksiä niin tuotannossakin kuin liikevaihdossakin. Paananen aloitti Peikolla vuonna lähtövuosi 2005. Vauhtia kuvastaa, että liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa vuonna 2004.

Delta-palkki on vallannut nopeasti tilaa perinteiseltä betonipalkilta etenkin suurissa rakennuskohteissa. Peikon voikin nostaa oman tuotereviirinsä markkinajohtajaksi globaalisti. 

Peikko on samalla pitkin harppauksin laajentanut tuotantoaan etenkin Euroopassa, jossa suurimpiin tehtaisin lukeutuvat Lahden ohella Slovakia ja Liettua. Peikon tehtaita sijaitsee 11 maassa ja työntekijöitä yhteensä 1 800.     

Corona-tartunta pakotti lokakuussa toviksi pysäyttämään Romanian tehtaan tuotannon. Paananen kertoo, että tuotanto siirtyi ”kertaheitolla Romaniasta Unkariin ja Slovakiaan. 

”Nopea reagointi ja uuden teknologian valjastaminen sisäiseen tiedotukseen on valttia poikkeustilanteissa”, toteaa Paananen, jonka mukaan matkustamisen pysähdys on tuonut noin miljoonan euron säästöt. 

”Henkilökohtaiset kontaktit ovat kyllä jatkossakin ensiarvoisia liiketoiminnassa.”

Entä milloin pörssiin? Paananen kertoo, että Peikko pyrkii jatkossa saavuttamaan niin sanotun pörssikelvollisuuden, mutta mitään suunnitelmia ei ole sen pidemmälle pörssin suhteen.  

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös