Markkinakommentit

Jeremy Siegel: Osakemarkkinat kipuavat uuden ennätyksen vuonna 2021

Whartonin yliopiston rahoituksen professori kertoo kolme syytä markkinaoptimismiinsa.

Sijoitus- ja taloussivustoilla on saanut Dow-osakeindeksin kipuaminen ensimmäistä kertaa historiassaan yli 30 000 pisteen. Jenkkimarkkinat ovat olleet nousussa presidentinvaalien ratkeamisen ja koronarokotteiden hyvien tulosten vuoksi.

Vaikka laajamittaiset rokotukset eivät voi alkaa heti vuoden alusta, ovat hinnoittelevat markkinat jo odotuksia koronakriisin taltuttamisesta. Se näkyy maailman keskeisten osakeindeksien nousuna.

”Tällä hetkellä osakekursseihin on ladattu runsaasti positiivisia odotuksia, jolloin pienetkin pettymykset matkan varrella voivat heilutella kursseja reippaasti”, arvioi varainhoitoyhtiö Frontin päästrategi Vesa Engdahl yhtiön markkinakatsauksessa.

Osakkeiden kipuaminen on herättänyt kuitenkin myös huolia siitä, että osakkeiden arvostustasot nousevat liian korkeiksi.

Osakkeiden korkeasta arvostustasosta kertoo esimerkiksi niin sanottu Buffett-indikaattori. Se on Warren Buffettin käyttämä indikaattori osakearvostukselle ja hänen mukaansa ”paras mittari kuvaamaan arvostustasoa yksittäisellä ajanhetkellä”.

Buffett indikaattori arvostuskerroin sijoittaminen osakemarkkinat

Arvostuskertoimen osoittajassa on 5000 pörssinoteeratun amerikkalaisosakkeen yhteenlaskettu markkina-arvo ja nimittäjässä on USA:n kansantulo. Mittari kuvaa monen mielestä paremmin markkinoiden arvostustasoa kuin esimerkiksi P/E-kerroin, koska yritysten osakekohtainen tulos (eli kertoimen E) on manipuloitavissa esimerkiksi yritysten omien osakkeiden ostoilla.

Buffett-indikaattori on nyt poikkeuksellisen korkealla, kuten voidaan nähdä alla olevasta kuvaajasta.

Siegel uskoo pörssin uuteen ennätykseen

Whartonin rahoituksen professori Jeremy Siegel, joka on tunnettu yleensä optimistisista pörssinäkemyksistään, uskoo osakemarkkinoiden tämän hetken kasvun olevan kestävällä pohjalla. Hän näkee kolme syytä sille, että osakemarkkinat tulevat vuonna 2021 nousemaan jälleen uuteen ennätykseen.

Siegel kertoi CNBC:n haastattelussa perjantaina, että ensi vuodesta tulee ”oikein hyvä vuosi”. Siegel uskoo myös, että yritysten tulokset tulevat lyömään odotukset vuonna 2021.

Kolme professorin listaamaa syytä kurssinousulle ovat ennätyksellisen suuri likviditeetin määrä markkinoilla, koronarokotteiden odotettua parempi kehittyminen ja USA:n presidentinvaalien lopputulos.

”En tarkoita vain keskuspankki Fedin reservejä, vaan tarkoitan myös M1-rahan tarjontaa, mikä on noussut 44 prosenttia maaliskuun alusta. Me emme ole nähneet tällaista M1-rahan kasvua sitten toisen maailmansodan”, Siegel kertoo.

M1-raha tarkoittaa liikkeessä olevia seteleitä ja kolikoita sekä yön yli eli heti nostettavissa olevia pankkitalletuksia. M1-rahaa kutsutaan myös suppeaksi rahaksi.

Siegelin mukaan koronarokotteiden kehittämisen edistyminen tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden sijoittaa likviditeettiä ja nostaa kulutusta ensi vuonna, kun koronarajoitukset poistuvat.

USA:n presidentinvaalien ja kongressivaalien lopputulos on Siegelin mielestä hyvä. Senaatti tulee luultavasti säilymään republikaanien vallassa. Se takaa sen, että tammikuussa virkakautensa aloittavan Joe Bidenin verojen korotusmahdollisuudet ovat rajalliset.

Kaikki nämä kolme tekijää ovat positiivisia voimia markkinoille, minkä vuoksi vuosi 2021 näyttää sijoittajien kannalta hyvältä, Siegel toteaa.

Koska korot ovat alhaalla, on osakemarkkinoille vaikea löytää vaihtoehtoja, Siegel uskoo.

Siegel on ollut optimisti läpi koronakriisin

Siegel kertoi positiivisen näkemyksensä ensi vuodesta jo viime toukokuussa. Tuolloin Siegel kommentoi osakemarkkinoiden nykytilannetta CNBC:n Squwk Box -ohjelmassa. Hän arvioi lähetyksessä, että osakemarkkinat kallistuvat vuonna 2021, kun rokote koronaan on kehitetty. Hänen mukaansa vuosi 2021 tulee olemaan vahva vuosi osakemarkkinoilla myös Fedin tarjoaman vahvan likviditeetin ansiosta.

Siegel kertoi viime maaliskuussa, että osakemarkkinoiden kurssilaskun myötä sijoittajilla on yksi parhaimmista ostopaikoista elämänsä aikana, tai vähintäänkin vuosikymmenen paras ostopaikka.

Siegel toimii Whartonin professorin tehtävän lisäksi myös ETFiä ja ETP-tuotteita sekä varainhoitoa tarjoavan WisdomTree yhtiön neuvonantajana. Yhtiön tavoite on ratkaista perinteisen allokaation tuomat haasteet tarjoamalla kulutasoltaan edullisia korkean kassavirran sijoitustuotteita -ja strategioita. Yhtiön suosima allokaatio on 75 prosenttia osakkeita ja 25 prosenttia joukkolainoja. Kyseinen allokaatio on professorin mukaan paras eläkesäästäjälle, sillä se tuo riittävästi sekä kassavirtaa että arvonnousua.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös