Talouden trendit

Suomen digiosaamisen kilpailuetu vaarassa hiipua

Koodaripula on yhä suurempi pullonkaula Suomen kilpailukyvylle ja kasvulle.

Suomi on ollut seitsemän vuoden ajan tasaisen varmasti Digibarometrin
kolmen parhaan maan joukossa, kertoo Etlatiedon Digibarometri 2020.

Suomalaisyritysten menestys on kuitenkin huolestuttavasti heikentynyt ICT-osaajien saatavuudessa sekä teknisissä valmiuksissa pilvipalveluiden käyttöön. Kokonaisindeksissä Suomi sijoittuu yhä toiseksi, pitkälti kiitos julkisen sektorin digitalisaation erinomaisen tason.

Kuitenkin paheneva osaajapula uhkaa jo koko Suomen kilpailukykyä.

Suomalaisyrityksistä 60 prosenttia kertoo rekrytoidessaan törmänneensä siihen, kuinka vaikeaa huippuosaajia on löytää, EU-maiden keskiarvon ollessa 52 prosenttia, kertoo ICT-osaajien välittämiseen keskittyvä Allies digital.

Kansantaloutta nakertaa erityisesti osaajapula ICT- sekä koodarialalla, jossa se on ylittänyt 10 000 työntekijää ja jatkaa kasvamistaan. Sen seurauksena kooltaan noin 1,5 miljardin euron ohjelmisto- ja pilvikehityspalvelumarkkinan kasvuvauhti on hidastunut kahden viime vuoden aikana noin 20–30 prosenttia vuodessa.

Koodaripula vaikuttaa eniten liiketoiminnan sovellusten ja ohjelmistojen internetpalveluiden kehittämiseen, koska nämä vaativat ohjelmistokehittäjiä. Koodausta pienet yritykset ostavat eniten palveluna.

”Kysyntä digipalveluiden kehittämiselle on tänäkin vuonna pysynyt korkeana koronakriisistä huolimatta. Osaajapula on jo johtanut siihen, ettei kaikkia digihankkeita pystytä käynnistämään, mikä rajoittaa koko kansantalouden kasvua”, ohjelmistoyhtiö Allies Digitalin toimitusjohtaja Priit Pavelson.

Pavelsonin mukaan ohjelmisto- ja pilvikehityspalveluissa toimii Suomessa noin 130 yritystä, jotka ovat avainasemassa yritysten liiketoimintojen digitalisoimisessa ja Suomen kilpailuedun turvaamisessa.

”Erityisen suuressa vaarassa menettää kilpailukykynsä ovat pk-yritykset, jotka edustavat yli 40 prosenttia kaikkien yritysten kokonaisliikevaihdosta. Ne ostavat digiosaamista palveluina, eivätkä palvelun tuottajat kykene myymään kaikille”, kertoo ohjelmistoyhtiö Allies Digitalin toimitusjohtaja Priit Pavelson.

Suomi vaarassa hiipua digiperiferiaan

ICT-osaajapula vaikuttaa digitalisoituneen yhteiskunnan tärkeimpiin elintoimintoihin: digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen, toiminnanohjaukseen, IT-tukeen ja ylläpitoon. Erityisen kivuliaasti osaajapula osuu pk-yritysten sovelluskehityksen tarpeisiin, sillä ne ostavat koodauksen palveluna, Allies Digital kertoo.

Ohjelmistokehityspalveluntuottajat ovat pian tilanteessa, jossa kaikille asiakkaille ei riitä osaajia tekemään projekteja. Pavelsonin mukaan osaajapulan jatkuessa Suomea kohtaa uudenlainen haaste: vaara digitaaliseen periferiaan hiipumisesta.

”Jos suomalaisyrityksiltä ei löydy halukkuutta houkutella osaamista Euroopan kompetenssitaskuista, jos kieliongelmiin ei keksitä ratkaisua, jos oikeanlaisia rekrytointiprosesseja ja työkulttuuria ei saada juurrutetuksi osaksi arkea – silloin Suomi on matkalla kohti karua kohtaloa, jossa siitä itsestään tulee ajan kanssa digitaalinen syrjäkylä”, Pavelson linjaa.

Pavelson muistuttaa kuitenkin, että Suomi on toisaalta yksi Euroopan vakaimmista sijoitusalueista, jossa on kaiken lisäksi ennustettava lainsäädäntö.

”Jos siis vallitsevat epäkohdat korjataan, Suomella on käsissään voittava konsepti”, Pavelson linjaa.

Kilpailuetu täytyy realisoida

Toivoa kuitenkin on. Teknologiateollisuuden teettämässä selvityksessä Suomi on yhä johtava digimaa Euroopassa. Suomessa tehdään yhä monia edistyksellisiä digiprojekteja, jotka ovat kiinnostavia parhaille asiantuntijoille.

”Suomella on kilpailuetu verrattuna muihin koodareiden osaajapulasta kärsiviin Euroopan maihin. Suomen sijainti, aikavyöhyke ja kulttuuri ovat suotuisia osaajille, joita on vielä saatavilla Itä-Euroopasta ja Euroopan reuna-alueilta. Otolliset olosuhteet eivät kuitenkaan yksistään riitä: suomalaisyritysten on tehtävä itsestään entistä houkuttelevampia kovimmille osaajille tai digitaalisen kilpailuedun säilyttäminen on vaarassa”, Pavelson varoittaa.

Pavelsonin mielestä on tärkeää muistaa, että vastustajinamme kilpailussa kansainvälisistä osaajista ovat muut Euroopan maat.

”Osaajia ei riitä kaikille ja tappio merkitsee Suomen kansantalouden ja kilpailukyvyn heikentymistä. Osaajien saamiseksi meidän tulee tarjota kansainvälisille asiantuntijoille parhaat ja kiinnostavimmat projektit, rakentaa vahvat edellytykset etätyölle ja ennen kaikkea hyväksyä yhteisöömme englanninkielinen työkulttuuri.”

Vuonna 2018 perustettu Allies Digital on kahden ensimmäisen toimintavuotensa aikana rakentanut ohjelmistoalan osaajien ekosysteemiä. Yrityksellä on jo 4 200 osaajan verkosto Baltiassa ja Puolassa, joissa se tekee yhteistyötä 135 johtavan ohjelmistoyrityksen kanssa. 

Allies Digital lanseerasi Suomeen tuhansien koodarien kansainvälisen osaaja-alustan lokakuussa. Yritys tähtää Suomen vakavan ICT-osaajapulan ratkaisuun hyödyntämällä vallitsevaa etätyötrendiä virtuaalisen osaajatuonnin avulla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös