Käänneyhtiöt

Enersense on käänneyhtiö ja se näkyy markkina-arvon kehittymisessä

Enersensen kuluva vuosi on ollut todellinen menestystarina.

Enersense osakekurssi sijoittaminen pörssi

Helsingin pörssin pienyhtiöiden First North -pörssiin listattu päästöttömien energiaratkaisujen toimittaja Enersense on ollut viimeisen vuoden aikana huikea pörssiraketti. Osake on kivunnut vuodessa jo lähes 580 prosenttia. Viimeisin kurssipyrähdys tuli maanantaina, kun yhtiö kertoi uudesta merkittävästä tilauksesta Viroon.

Enersense listautui First North -markkinapaikalle huhtikuussa 2018. Pörssitaival ei alkanut kovin mallikkaasti, sillä alkuvuodesta 2019 yhtiön osakekurssi syöksyi yhdessä päivässä lähes 36 prosenttia, kun yhtiö antoi negatiivisen tulosvaroituksen. Enersense varoitti vuoden 2018 liikevaihto jäävän edellisvuoden tasolle. Aiemmin yhtiö arvioi vuoden 2018 puolivuosikatsauksessa liikevaihdon kasvun jatkuvan.

Viime kesänä yhtiö teki sijoittajien silmissä selkeän käänteen. Enersense antoi 15.6. positiivisen tulosvaroituksen, jossa se nosti vuoden 2020 käyttökatearviota 2,5–3,5 miljoonaan euroon. Vuoden 2019 tilinpäätöstiedotteessaan yhtiö arvioi käyttökatteen olevan 1,5–2,5 miljoonaa euroa vuonna 2020. Ohjeistuksen noston syynä oli erityisen hyvä tuloskehitys kotimaan projektiliiketoiminnassa alkuvuoden aikana.

Yhtiön International operations -liiketoimintaan kuuluva virolainen tytäryhtiö Empower AS on allekirjoittanut sopimuksen Viron Narva–Tartto -välin voimajohtolinjan uudistamisesta Viron sähkönsiirron kantaverkkoa ylläpitävän AS Eleringin kanssa.

Työ sisältää projektiin liittyviä valmistelu- ja suunnittelutöitä sekä varsinaisen asennuksen. Uudistettavan voimajohtolinjan kokonaispituus on 133 kilometriä, ja se tärkeä osa hanketta, jossa Baltian alueen sähköverkot yhdistetään Manner-Euroopan verkkoon. Empower AS ja integroitujen verkkojen suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon erikoistunut Leonhard Weiss Oü vastaavat yhdessä hankkeen toteutuksesta.

Projektin odotetaan valmistuvan vuoden 2023 kesäkuun loppuun mennessä. Sopimuksen kokonaisarvo on noin 30 miljoonaa euroa, josta Enersensen osuus on arviolta noin 15 miljoonaa euroa.

”Enersensellä on kymmenien vuosien kokemus voimajohtojen rakentamisesta. On hienoa, että osaamistamme arvostetaan ja pääsemme toteuttamaan vaativia projekteja ja toimimaan vastuullisena kumppanina asiakkaillemme. Nyt solmittu sopimus on meille merkittävä ja se vahvistaa asemaamme Baltian markkinassa”, kertoo Enersense International Oyj:n toimitusjohtaja Jussi Holopainen.

Aiemmin viime viikolla Enersensen ranskalainen tytäryhtiö Enersense SAS allekirjoitti toisen jatkosopimuksen projektille, joka liittyy Ranskan Flamanville 3 -ydinvoimalaprojektin töihin, ja josta yhtiö tiedotti ensimmäisen kerran helmikuussa 2019. Hankkeen suuruutta ei ole julkistettu, mutta se Hanke työllistää parhaimmillaan yli 90 yhtiön työntekijää.   

Vuosi on sujunut Enersenseltä vahvasti.

Liikevaihto kasvoi tammi-syyskuussa 78,5 miljoonaan euroon viime vuoden 42,7 miljoonasta eurosta eli 84,0 prosenttia. Tosin liikevaihdon kasvusta 28,1 miljoonaa euroa koostuu Empower-yritysostossa siirtyneiden liiketoimintojen liikevaihdosta.

Käyttökate ilman Enersensen ja Empowerin integroimisesta aiheutuneita kertaluonteisia kuluja oli 5,4 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten se oli tappiolla -0,4 miljoonaa euroa.

“Vuoden 2020 kolmas vuosineljännes oli yhtiömme kasvutarinan osalta erityisen merkityksellinen. Heinäkuun lopulla toteutunut Empower-yrityskauppa avasi Enersenselle merkittäviä uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia ja toimi investointina osaamiseen tulevaisuuden muuttuvassa kilpailukentässä, jossa keskeisenä teemana on energiamurros kohti vähäpäästöisempää yhteiskuntaa”, Jussi Holopainen totesi kolmannen vuosineljänneksen tulosraportista.

Kolmannella vuosineljänneksellä Enersensen liikevaihto oli 47,2 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 186 prosenttia vuoden 2019 kolmanteen vuosineljännekseen verrattuna. Käyttökate nousi katsauskaudella neljään miljoonaan euroon, parantuen 3,6 miljoonaa euroa vertailukaudesta 2019.

”Tulokseen on vaikuttanut eri liiketoimintadivisioonien onnistuminen asiakashankkeissa, ja vuoden 2020 heinä-syyskuu on myös ensimmäinen kvartaali, jossaEmpowerin liiketoiminnan vaikutus näkyy elo-syyskuun osalta tuloksessamme”, Holopainen kertoi.

Yhtiö pitää 17.8.2020 tiedottamansa, vuotta 2020 koskevat näkymät ennallaan. Käyttökatteen, ilman integraatiosta aiheutuvia kertaluonteisia kuluja, yhtiö ennakoi olevan 6-8 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Kommentoi
Ylös
>