Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Hyvät uutiset on jo leivottu osakkeiden hintoihin

Hyvät uutiset taloudesta ja koronarokotteesta ovat nostaneet osakkeita, mutta samalla myös sijoittajien odotuksia, arvioi FIM:n päästrategi.

Vuoteen 2021 suunnataan selvästi paremmissa tunnelmissa kuin mennyt vuosi on vietetty, arvioi FIM:n päästrategi Lippo Suominen.

”Toiveet koronarokotteesta kasvoivat kesän mittaan, ja marraskuussa viimein saatiin hyviä uutisia, kun useat lääkevalmistajat ilmoittivat tehokkaista koronarokotteista, joita voidaan päästä jakelemaan jo pikaisellakin aikataululla”, Suominen toteaa FIM:n markkinakatsauksessa.

Rokoteuutisten myötä koronan toisen aallon markkinavaikutukset kuluvan vuoden syksyllä ovat jääneet vähäisiksi. Suomisen mukaan sijoittajat eivät ole murehtineet lähiaikojen tautitilanteen pahenemista, kun luottamus pandemian pysyvään paranemiseen ensi vuonna on siivittänyt tunnelmia.

Ensi vuonna sijoittajat tulevat havaitsemaan kuitenkin vaikeamman vaiheen. Suomisen mukaan massiivista elvytyssuunnan muutosta on ensi vuonna turha odottaa.

”Rahapainot pyörivät ja valtiot velkaantuvat edelleen, mutta hitaammin kierroksin. Tässä tilanteessa nähdään, miten vakaalla pohjalla talouskasvu on. Pärjääkö talous omillaan vai hyytyykö meno, jos tekohengitystä yhtään yritetään rajoittaa?”

Korkeat tuotot ovat ensi vuonna kiven takana.

”Jos kaikki ”tietävät”, että maailma elpyy, on se jo osakkeiden hinnoissa. Siksi emme perusskenaarioissamme ennusta ensi vuodelle kovin korkeita sijoitustuottoja. On vaikea yllättyä myönteisesti, jos odotukset ovat jo taivaissa”, Suominen arvioi.

Silti ajoittaisista pettymyksistä huolimatta FIM odottaa, että osakkeet, riskiset joukkolainat ja kiinteistöt tarjoavat ensi vuonnakin kärsivällisille sijoittajille parhaan tuoton.

FIM:n perusskenaariossa osakkeet ja vaihtoehtoiset sijoitukset tarjoavat parhaat tuotot.

Tuotto-odotukset vuonna 2021 (perusskenaario)

KorkosijoituksetRahamarkkina-0,5%
Valtiolainat0,0%
Investment Grade0,5%
High Yield -lainat2,5%
OsakesijoituksetGlobaali5,5%
Eurooppa6,0%
USA5,0%
Kehittyvät markkinat7,0%
Suomi6,0%
VaihtoehtoisetAsunnot5,0%
Liikekiinteistöt6,0%
Metsä3,5%

Suomisen mukaan osakemarkkinoilla kehittyvät maat ovat kaikkein parhaimmissa asemissa.

”Koronavahingot ovat monissa kehittyvissä maissa, Kiina etunenässä, jääneet rajallisiksi. Toisaalta maailman talouden ja kaupan elpyminen tukee kehittyviä talouksia voimakkaasti. Arvostuksissa on maiden välillä eroja, mutta kehittyviltä markkinoilta löytyy paljon mielenkiintoisia, kohtuuhintaisia sijoitusmahdollisuuksia.”

Myös arvo-osakkeet saattavat vihdoinkin loistaa. Suomisen mukaan arvo-osakkeet ovat olleet pitkään jälkijunassa, mutta ne saavat elpymis- ja rokoteuutisista tuulta purjeisiinsa.

”Arvo-osakkeiden piristyminen on kirittänyt niin lokakuussa salkuissamme neutraaliin nostettuja Euroopan osakkeita kuin yritysvalintoja monissa muissakin osakesalkuissamme”, Suominen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös