Makrotalous

Keskuspankin iso sinko pysyy käytössä

Fed arvopaperien ostoohjelma tase
Keskuspankkien taseiden muutokset arvopaperien osto-ohjelmien seurauksena. Sinisellä USA:n keskuspankin tase.

Keskuspankki jatkaa arvopaperien osto-ohjelmaansa.

Yhdysvaltojen keskuspankin Federal Reserven avomarkkinakomitean keskiviikon kokous ei tarjonnut isoja yllätyksiä. Avomarkkinakomitea jätti keskiviikkona päättyneessä kokouksessaan ohjauskoron ennalleen 0–0,25 prosentin vaihteluväliin.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell tiedotustilaisuudessaan, että keskuspankki lisää arvopapereiden ostoa, jos työttömyys ja inflaatio poikkeavat keskuspankin tavoitteista. Powellin mukaan Fed pystyy ohjauskorkoa ja tasetta säätelemällä tukemaan vahvasti taloutta.

“Jos tavoitteidemme saavuttamisen vauhti näyttää hidastuvan, aiomme elvyttää madaltamalla ohjauskorkoa nykyodotuksia enemmän ja kasvattamalla tasettamme”, Powell kertoi.

Powell ei kuitenkaan suostunut kertomaan, millä työttömyysasteen ja inflaation tasolla keskuspankki alkaisi vähentää elvyttävää rahapolitiikkaa.

Fed tukea USA:n taloutta tulevina kuukausina ostamalla arvopapereita ainakin nykyisellä ostovauhdillaan. Fedin ostokohteina ovat USA:n liittovaltion velkakirjat ja asuntolainavakuudellisia arvopapereita yhteensä 120 miljardilla dollarilla.

Komitea varoitti myös koronaviruksen vaikutuksista. SE koronapandemia kurittaa edelleen pahasti Yhdysvaltain taloutta.

Keskuspankin kokouspäätökset eivät mainittavasti vaikuttaneet USA:n 10-vuoden velkakirjan korkoon, joka päätyi 0,92 prosenttiin keskiviikkona. Myös reaktiot osakemarkkinoilla olivat maltilliset, koska keskuspankin päätökset olivat odotettuja.

Yllä oleva kuvaaja näyttää, kuinka voimakkaasti Fed on elvyttänyt USA.n taloutta koronakriisin aikana. Arvopaperien osto-ohjelma on paisuttanut keskuspankin tasetta rajusti kuluvan vuoden aikana.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös