Markkinakommentit

Listautumismarkkinat käyvät kuumana, epäilyt uudesta internet-kuplasta heräsivät

Nasdaq Composite osakeindeksi osakkeet pörssi sijoittaminen

Airbnb:n huikea kurssinousu ensimmäisenä pörssipäivänä herättää kysymyksiä.

Majoituspalvelupalvelu Airbnb listautui pörssiin viime viikolla. Listautumisannissa Airbnb:n osakkeen listautumishinta oli sijoittajille 68 dollaria. Jo ensimmäisenä pörssipäivänä yhtiön osake nousi teknologiavetoisessa Nasdaqissa lähes 145 dollariin.

Airbnb:n osake siis kallistui ensimmäisenä pörssipäivänään 112 prosenttia. Yhtiön arvo nousi yli 100 miljardiin dollariin.

Viime viikolla nähtiin myös toinen listautumisralli, joka ei ole saanut Suomessa kuitenkaan samanlaista huomiota kuin Airbnb:n listautuminen. Ruokavälityspalvelu DoorDash listautui, ja sen osake kipusi ensimmäisenä pörssipäivänä viime torstaina 80 prosenttia.

Listautumismarkkinat käyvät siis kovilla kierroksilla. Niin kovilla, että se herättää jo kaikuja vuosituhannen vaihteen teknologiakuplasta.

Vuosituhannen vaihteen internet-kupla oli raju. Teknologiapörssi Nasdaq oli kivunnut nopeasti vuosituhannen vaihteen jälkeen yli 4500 pisteen. Sitten maaliskuussa 2000 Nasdaq romahti niin, että lokakuussa 2002 sen arvosta oli sulanut 78 prosenttia.

Ennen teknologiaromahdusta listautumismarkkinoilla nähtiin samanlaisia ensimmäisen päivän huikeita tuottoja kuin nyt nähtiin Airbnb:n ja DoorDashin kohdalla.

MarketWatch-sivusto laati kuvaajan listautuneiden yhtiöiden ensimmäisen pörssipäivän tuotoista. Siitä nähdään, että ennen vuodenvaihdetta listautuneiden jenkkiyhtiöiden ensimmäisen päivän tuotto kävi vuonna 1999 hetkellisesti yli 70 prosentin keskimääräisessä tuotossa. Vuonna 2000 keskimääräinen tuotto oli vielä 56 prosenttia.

Sen jälkeen tapahtui romahdus ensimmäisen päivän listautumisten tuotoissa, kuten tapahtui pörsseissä muutoinkin. Vuonna 2002 päivätuotot jäivät keskimäärin alle 10 prosentin.

Kuten ennen vuosituhannen vaihdetta, on nytkin ensimmäisen päivän keskimääräinen tuotto noussut. Nyt se on hieman alle 40 prosenttia keskimäärin.

Listautumismarkkinoilla tuotot ovat siis kovia, mutta eivät vielä ihan yhtä kovia kuin teknologiakuplan aikoihin.

Listautumismarkkinoihin perehtynyt Floridan yliopiston rahoituksen professori Jay Ritter kertoo, että listautumismarkkinat eivät vielä ole niin hullut kuin vuosina 1999 ja 2000, mutta ne ovat silti nyt hullummat kuin yhtenäkään muuna vuonna.

Tänä vuonna listautuneiden jenkkiyhtiöiden ensimmäisen päivän keskimääräinen tuotot ovat olleet 37 prosenttia, mikä on historiallisesti poikkeuksellisen korkea lukema. Viimeksi näin kovia tuottoja jenkkipörsseissä nähtiin vuonna 2000.

Mitä listautumismarkkinat kertovat sitten markkinatilanteesta laajemmin?

Ritterin mukaan vuosituhannen vaihteen teknologiakuplassa nähtiin internet-yhtiöiden ja muiden pörssiyhtiöiden välillä kestämätön ero arvostuskertoimissa. Hänen mukaansa samanlainen ero nähdään nytkin.

Listautuneiden teknologia- ja internetyhtiöiden arvostuskertoimet ovat nousseet niin korkeiksi, että ne tarjoavat vain vähän nousuvaraa sijoittajille, Ritter toteaa.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Jorma Erkkilä

  14.12.2020 at 11:06

  Vuosituhannen vaihteen teknologiakuplan taustaa: Kuplan syntyyn vaikuttivat Internetin vuosina 1995–1996 nopea yleistyminen, sen tekniikkaan, palveluihin, käyttöön ja mahdollisuuksiin liittyneet valtavat odotusarvot sekä uusien langattomien viestintäteknologioiden (tekstiviestit, WAP, 3G-verkot) mahdollistamien uusien medioiden vastaavanlaiset odotukset. Ylikuumenemista vauhdittivat jossain määrin myös vuoden 2000 muutosongelmat.

  Viime vuosina on kuplaa ja kurssiromahdusta ennustettu useita kertoja. Liikaa kun sutta huutaa, se ei enää tehoa.

  New York Times kirjoitti uudesta teknokuplasta jo vuonna 2013.
  https://bits.blogs.nytimes.com/2013/11/24/disruptions-if-it-looks-like-a-bubble-and-floats-like-a-bubble/

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös