Kemira alkaa kehittää uudenlaisia biomateriaaleja
Mindfulness auttaa onnistumaan työssä – kannattaako yritysten ottaa sen harjoittaminen käyttöön?
Yrittäjät: Eläkeputki poistuu, seuraavaksi toteutettava yleinen ansioturva

Mindfulness auttaa onnistumaan työssä – kannattaako yritysten ottaa sen harjoittaminen käyttöön?

”Potentiaali mindfulnessin hyödyntämisessä on valtava”, kertoo työyhteisöiden valmentaja Antti-Juhani Wihuri.

Tämän päivän työelämä tarjoaa paljon haasteita, kun tiedon runsaus, aikataulupaineet ja toistuvat keskeytykset häiritsevät työntekoa. Tekemisen rytmin kiihtyessä ja työyhteisöjen levollisen läsnäolon vähentyessä stressitasot nousevat, tuottavuus laskee ja vuorovaikutuksen laatu heikkenee, kun kuunteleminen ja ajattelua syventävät keskustelut jäävät kiireen ja kärsimättömyyden jalkoihin.

Yhä useampi yritys, organisaatio ja työntekijä on kiinnostunut, miten mieltä voisi rauhoittaa yhä nopeatempoisemmassa työympäristössä. Hätiin kutsutaan mindfulness, eli tietoisuus- ja läsnäolotaitojen harjoittaminen. Mielen treenaus kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta.

Mindfulness on mielentila, jossa pidetään huomio nykyhetkessä tavalla, joka mahdollistaa avoimen, hyväksyvän ja vastaanottavaisen havainnoinnin. Mindfulness-harjoituksia tehdessä voi kohdata tämän hetken tietoisena, keskittyneenä ja uteliaana.

– Tietoinen läsnäolo on meille luontainen taito, jonka käyttöä voimme vahvistaa. Aika monissa tilanteissa harkitsemalla hetken, ottamalla vähän etäisyyttä asioihin ja säilyttämällä tietoisuus siitä mitä ollaan tekemässä on mahdollista saada enemmän aikaan, oikeampia asioita ja oikeammalla tavalla, johdon ja työyhteisöjen valmentaja ja mindfulness-ohjaaja Antti-Juhani Wihuri Mind at Work Oy:stä kertoo.

Miten mindfulness voi auttaa onnistumaan paremmin työssä?

Mindfulness on tutkitusti toimiva menetelmä. Pelkästään viimeisen viiden vuoden aikana on julkaistu yli 3 000 mindfulnessia käsittelevää tieteellistä julkaisua. Aivotutkimukset osoittavat, että menetelmän säännöllinen harjoittaminen muuttaa aivojen rakennetta, ja esimerkiksi keskittymiskykyyn liittyvät aivoalueet kehittyvät jo parin viikon harjoituksella. Työyhteisöt hyötyvät mindfulnessin harjoittamisesta hyvin monipuolisesti.

–  Ottamalla mindfulnessin harjoittamisen käyttöön työyhteisöt voivat sekä lisätä työn tuottavuutta että parantaa työntekijöiden hyvinvointia. Nämä vaikutukset myös tukevat toisiaan, Wihuri tuo esiin.

Mindfulnessin työyhteisöille tuomat hyödyt voidaan Wihurin mukaan kiteyttää neljään kohtaan.

  • Keskittymiskyky harjaantuu.
  • Tunneäly kehittyy, joka johtaa laadukkaampaan vuorovaikutukseen ja parempiin yhdessä onnistumisen taitoihin.
  • Paremmat kognitiiviset eli ajattelun taidot, myös luovuus ja päätöksenteon laatu paranevat.
  • Hyvinvointivaikutukset yksilötasolla, kuten parempi stressinsäätely, palautuminen ja unenlaatu.

Jo yksittäinen harjoitus voi vaikuttaa myönteisesti mielentilaan. Mindfulnessin harjoittamisen voi aloittaa vähälläkin, vaikkapa viiden minuutin harjoituksella. Kun tuot mindfulness-taitoja monipuolisesti työhösi, voit nostaa työvireesi, hyvinvointisi ja työssä onnistumisesi aivan uudelle tasolle.

Yhä useampi yritys hyödyntää mindfulnessia

Isot organisaatiot, kuten Google, SAP ja Intel ovat lähteneet hyödyntämään mindfulnessia, tarjoamalla mindfulness-ohjelmia työntekijöilleen. Google rakensi oman ohjelmansa erityisesti tunneälyn kehittämisen näkökulmasta. Tavoitteena oli saada Googlen insinöörit toimimaan taitavasti yhdessä.

– Erityisesti kun puhutaan tietotyön tuottavuudesta, työssä onnistumisesta tai asiantuntija- ja esimiestyön kehittämisestä, kaikilla näillä alueilla mindfulnessin hyödyt on ollut helppo perustella, Wihuri tietää.

Myös Suomessa läsnäolotaitoja voi harjoittaa yhä useammassa yrityksessä. Wihurilla on takana yli 10 vuoden kokemus mindfulnessin tuomisesta työyhteisöihin, ja hän ennustaa, että mindfulnessia tullaan hyödyntämään yrityksissä tulevaisuudessa vielä laajamittaisemmin.

– Potentiaali mindfulnessin hyödyntämisessä on valtava. Sen käyttö on lisääntynyt ja monipuolistunut koko ajan, ja sitä hyödyntävät hyvin monen tyyppiset organisaatiot. Erityisen kiinnostavaa on, kuinka sen laajamittaisempi hyödyntäminen voi vaikuttaa myönteisesti myös organisaatiokulttuuriin.

Voiko mindfulnessin harjoittamisesta yrityksissä olla haittaa?

Helsingin Sanomat on tuonut esiin työelämän mindfulness-ohjelmiin liittyviä huolenaiheita.

–  Jos työ on rakennettu niin, että se keskeytyy 60 kertaa päivässä ja keskittyminen tuntuu siksi vaikealta, tarjotaan ratkaisuksi mindfulness-kurssia. Entä jos annettaisiin työrauha ja mahdollisuus keskittyä töihin, mindfulnessia työpaikoilla tutkinut tutkija Mira Karjalainen Helsingin yliopistosta kysyy HS:n artikkelissa.

On varmasti totta, että jos mindfulnessin avulla yritetään lakaista alle organisaation rakenteellisia ongelmia tai jos meditaatiosta tulee uusi työtehtävä tai vaatimus, mennään pahasti metsään.

– Mindfulnessin avulla ei voida laastarin tavoin korjata sellaisia asioita, jotka oikeasti vaatisivat jotain muuta muutosta työyhteisössä. Jos esimerkiksi työtä yksinkertaisesti on liikaa tai johtaminen on huonoa, näitä on tärkeä ratkaista muilla keinoilla, Wihuri korostaa.

Vika ei olekaan mindfulnessissa sinänsä, vaan pyrkimyksessä ratkaista sillä asioita, jotka vaatisivat muunlaista puuttumista. Mindfulness voi kuitenkin antaa hyvän pohjan myös ongelmien ratkomiselle, koska se tukee taitavaa, realistista ja avointa suhtautumista tilanteeseen.

Joskus mindfulnessin pelätään hidastavan ihmisten toimintaa. Käytännön kokemukset kuitenkin osoittavat, että pieni harkitseva hidastaminen on nimenomaan tuottavuutta lisäävää. Levollisesta mielentilasta käsin saadaan enemmän ja oikeampia asioita aikaan.

–  Mieli menee helposti automaattiohjaukselle emmekä silloin onnistu sopeuttamaan toimintaa tilanteeseen. Kun olemme tietoisia tästä, meille syntyy vapautta valita, missä tilanteessa automaatio on hyväksi. Voimme onnistumisen kannalta tärkeimmissä hetkissä varmistaa, että olemme hereillä ja vapaana ylenpalttisesta automaatiosta.

Näin asioita tehdään tilanteen ehdoilla, ei niin kuin on totuttu tekemään tai kuten organisaatiossa on aina ennen toimittu. Omat vanhat automaatiot ja tunnemallit eivät ohjaa päätöksentekoa. Mitä enemmän läsnäolotaitoja on harjoittanut, sen tiukemmassa paikassa ne voi ottaa käyttöön ja voi toimia jäsentyneesti, ymmärtäväisesti, myötätuntoisesti ja keskittyneesti.

– Voisi sanoa, että joka kerta tehdessämme mindfulness-harjoituksen kasvatamme tietoisen läsnäolon pääomaamme, Wihuri tiivistää.

Lähde: Mindfulness työssä – Tietoinen läsnäolo vapauttaa onnistumaan, Antti-Juhani Wihuri.

Lue myös: Myös Bill Gates luottaa meditaation voimaan – miksi?

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Kemira

Kemira alkaa kehittää uudenlaisia biomateriaaleja

Seuraava artikkeli
Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjä yrittäjäjärjestö

Yrittäjät: Eläkeputki poistuu, seuraavaksi toteutettava yleinen ansioturva