Sijoitusuutiset

Sijoitusyhtiö ja rokotekehittäjät innostivat piensijoittajat osakeostoihin

Koronarokotteita kehittävät lääkeyhtiöt ja pääomasijoitusyhtiön erikoistilanne innostivat piensijoittajia.

Suomalaisten yksityissijoittajien kaupankäynti jatkui marraskuussa vilkkaana, kertoo Nordnet. Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto nousi vuodentakaisesta marraskuusta 46,2 prosenttia. Kaupankäynti vilkastui myös lokakuun euromääräiseen aktiviteettiin verrattuna 9,2 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kasvoivat 60,3 prosenttia. Pörssin kappalemääräinen kaupankäynti kuitenkin väheni edelliskuuhun nähden 1,9 prosenttia.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, Danske Bank, Nordea ja Pohjola) kautta kauppoja toteutettiin kappalemääräisesti 83,4 prosenttia viime vuoden marraskuuta enemmän. Yksityissijoittajien kappalemääräisessä kaupankäyntitahdissa muodostui laskua vilkkaasta lokakuusta 2,5 prosenttia Nordnetin ollessa suurin välittäjä sekä euromääräisesti että 11 prosentin osuudellaan kauppojen kappalemäärästä.

”Neuvottelut elvytyspaketeista, koronarokotteiden jakelun kehitys ja alkava osinkokausi vauhdittavat kiinnostusta pörssiin. Ennätysmäärä, yli 900 000 suomalaista yksityissijoittajaa, miettii valintojaan ja viimeisiä kauppoja kun verovuosi päättyy”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Lisäksi pörssiyhtiöiden tulevaisuuden ohjeistusten jäätyä aiemmin tänä vuonna epävarmoiksi, on mahdollista, että moni tiedottaa loppuvuoden aikana näkymiensä tarkentumisesta vaiherikkaan tilikauden lähestyessä loppua, ennakoi Tuppurainen.

Nordnetin kautta osakekauppaa käyvät suomalaiset yksityissijoittajat kevensivät osakepainoa maltillisesti marraskuussa.

Sievi Capitalin erkoistilanne innosti yksityissijoittajia

Tuppuraisen mukaan yksityissijoittajien myyntipainetta kohdistui eniten Helsingin pörssin suuryhtiöihin.

Suuryhtiöissä on kuitenkin yksi poikkeus: finanssikonserni Sampo.

Tuppuraisen mukaan Sampo oli kuukauden ainoa merkittävästi netto-ostettu kotimaisen suuryhtiön osake.

Kotimaisista pörssiyhtiöistä pienyhtiöt nousivat yksityissijoittajien suosikeiksi.

”Sen sijaan sankka joukko pörssin pienempiä yhtiöitä kiilasi tasitelemaan kärkisijoista ostetuimpien osakkeiden listoilla sekä arvo-osuustilien että osakesäästötilien osalta. Sievi Capital, Harvia, Kamux ja Tokmanni olivat marraskuun hittiosakkeita, kertoo Tuppurainen.

Sievi Capital on ollut viime päivinä kuuma puheenaihe sijoituspiireissä. Osakkeen kiinnostus lisääntyi varsinkin sen jälkeen, kun analyysitalo Inderes kertoi viime viikolla ostaneensa sijoitussalkkuunsa Sievi Capitalia viiden prosentin osuudella.

Analyysitalon mielestä Sievi Capital on mielestämme selvästi aliarvostettu ja täyttää kaikki klassiset arvo-osakkeen piirteet. 

Sievin osakekaupassa on tällä hetkellä meneillään myös erikoistilanne. Pääomistaja Jussi Capital on myynyt osakkeita merkittäviä määriä 1,00 euron rajahintaan. Pääomistaja on julkisesti sanonut tavoitteekseen laskea omistus alle 50 prosenttiin, tavoitteenaan purkaa konsernirakenteen Sievi Capitalin ja emoyhtiön välillä.

Osakkeella kauppaa käyneiden eri asiakkaiden lukumäärällä mitattuna Finnair oli marraskuun ylivoimaisesti vaihdetuin kohde. Yksityissijoittajien näkemykset Finnairin osakkeen ostamisen ja myymisen välillä kuitenkin vaihtelevat juuri nyt merkittävästi, joten osake ei päätynyt kuukauden netto-ostetuimpien eikä nettomyydyimpien listalle, toteaa Tuppurainen.

Kaupankäynti vilkastui koronarokotteiden kehittäjien osakkeilla

Koronarokotteita kehittävien pörssilistattujen yhtiöiden osakkeet olivat marraskuussa suosittuja kaupankäynnin kohteita.

Vilkkaimmin vaihdettuun viisikkoon lukeutuivat Pfizer, Moderna, Biontech, AstraZeneca ja Johnson & Johnson. Nordnetin suomalaisasiakkaiden keskuudessa näillä osakkeilla kävivät kauppaa tuhannet yksityissijoittajat. Kuukausitasolla heidän omistuksensa kasvoi yhtiöviisikossa yhteensä noin kymmenellä miljoonalla eurolla ja osakeomistusta kasvatettiin euromääräisesti viisikon jokaisessa yhtiössä, kertoo Tuppurainen.

Erityisen vilkasta marraskuinen kaupankäynti oli Pfizerin osakkeella, joka kohosi Nordnet Suomen asiakkaiden kolmen vaihdetuimman ulkomaisen osakkeen joukkoon. Pfizerin osakkeella käytiin asiakkaiden lukumäärällä mitattuna enemmän kauppaa kuin muulla rokoteyhtiöviisikolla yhteensä. Pfizerin kauppamäärät lähes kymmenkertaistuivat lokakuusta, jatkaa Tuppurainen.

osakekaupat kaupankäyntitilastot osakkeet sijoittaminen
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös