Yritysuutiset

Stockmann laittaa kiinteistöjä lihoiksi – markkinat palkitsevat saneerausohjelman

Stockmannin liiketoiminta tervehdytettävissä keskittymällä ydinliiketoimintaan ja sen vahvaan kehittämiseen.

Stockmann osakekurssi sijoittaminen talous pörssi

Stockmannin yrityssaneerausmenettelyn selvittäjä, asianajaja Jyrki Tähtinen on jättänyt yhtiön saneerausohjelmaehdotuksen Helsingin käräjäoikeuteen.

Stockmann jätti hakemuksen yrityssaneerausmenettelyyn viime huhtikuussa, jolloin koronavirusepidemia oli lyönyt yhtiön kanveesiin. Pandemia aiheutti merkittävän muutoksen Stockmann-konsernin liiketoimintaympäristöön ja alensi asiakasmääriä äkillisesti.

Yhtiön ja selvittäjän näkemyksen mukaan yhtiön liiketoiminta on saneerausohjelman toimenpiteillä tervehdytettävissä ja edellytykset kannattavan liiketoiminnan harjoittamiseen olemassa.

Ohjelmalle on suurimpien velkojien, velkojatoimikunnan ja suurimpien osakkeenomistajien kannatus ja yhtiön hallituksen ja johdon tuki.

Saneerausohjelman keskeisimmät toimenpiteet

Saneerausohjelma rakentuu Stockmannin tavarataloliiketoiminnan jatkamiseen, Helsingin, Tallinnan ja Riian tavaratalokiinteistöjen myyntiin ja takaisinvuokraukseen sekä Lindexin liiketoiminnan jatkamiseen Stockmann-konsernin omistuksessa. Kiinteistöomaisuuden realisoinneista saatavat tulot käytetään ensisijaisesti Stockmannin vakuusvelkojen maksamiseen.

Stockmann siis menettää sen tunnetuimman osan, eli Helsingin keskustan tavaratalon omistuksen. Kauppalehden mukaan tavaratalokiinteistön arvo on noin 560 miljoonaa euroa.

Saneerausohjelma perustuu siihen, että yhtiö jatkaa tavarataloliiketoimintaa ja online-verkkokauppaa Suomessa ja Baltiassa. Ohjelman kesto on kahdeksan vuotta. Yhtiön terävöitetty strategia vastaa toimintaympäristön ja kuluttajien käyttäytymisen muutoksiin panostamalla asiakassuhteeseen ja lojaalisuuteen, parantamalla asiakaskokemusta kaikissa kanavissa ja kehittämällä asiakaslähtöistä kulttuuria sekä keskittymällä kannattavaan liiketoimintaan.

Lindexin liiketoiminta jatkuu Stockmann-konsernin omistuksessa, ja sen kassavirrat tukevat saneerausohjelman maksuvelvoitteiden hoitamista.

Selvittäjän mukaan Stockmann on pelastettavissa

Yhtiö ei suunnittele merkittäviä työvoiman vähennyksiä osana saneerausohjelmaa. Yhtiön henkilöstötarvetta arvioidaan kuitenkin jatkuvasti osana liiketoimintaa. Yhtiön henkilöstöresurssit ovat tällä hetkellä riittävällä tasolla.

Yhtiön operatiivinen liiketoiminta oli kääntynyt kannattavaksi ennen koronaviruspandemian puhkeamista. Yhtiö on saneerausmenettelyn aikana kyennyt selviytymään uusista maksuvelvoitteistaan. Saneerausohjelmaehdotukseen sisältyvän taloudellisen ennusteen mukaan yhtiön arvioidaan kykenevän maksamaan maksuohjelman mukaiset maksut.

Stockmann ja selvittäjä uskovat, että yhtiö onnistuu terävöitetyn strategiansa toteuttamisessa ja saneerausohjelman läpiviemisessä.

Saneerausohjelma otettiin markkinoilla myönteisesti vastaan. Stockmannin b-osake oli Helsingin pörssissä nousussa lähes 15 prosenttia noin kello 15.00.

Kommentoi
Ylös
>