Yritysuutiset

Fintech-yhtiö Affirm listautui pörssiin ja lähes tuplasi markkina-arvonsa

Osamaksupalveluita tarjoava Affirm jatkoi teknologiasektorin poikkeuksellisen hyvin sujunutta listautumiskautta.

Yhdysvaltalainen fintech-yhtiö Affirm Holdings avasi teknologiayhtiöiden vuoden 2021 listautumiskauden lupaavasti keskiviikkona, kun yhtiön osakekurssi lähes tuplaantui ensimmäisen kaupankäyntipäivän päätteeksi. Kaupankäynti Nasdaqiin listautuneella osakkeella alkoi 49,00 dollarista, mutta päivän päätteeksi yhtiön osake sulkeutui peräti 97,24 dollariin.

Osakekurssin räjähdysmäisen nousun myötä yhtiön markkina-arvo kipusi ensimmäisen kaupankäyntipäivän päätteeksi lähes 24 miljardiin dollariin.

Affirm tarjoaa kuluttajille osamaksuvaihtoehtoja

Affirm on vuonna 2013 perustettu yhtiö, jonka kautta kuluttajat voivat ostaa tuotteita osamaksulla eri myymälöistä. Talouskanava CNBC:n mukaan Affirm on käytössä noin 6 500 eri jälleenmyyjällä, joista suurimpia ovat vähittäiskauppajätti Walmart ja nettikauppa Shopify.

Affirmin liiketoimintamalli perustuu siihen, että yhtiö ansaitsee rahaa osamaksusopimusten koroista ja myyjiltä saamistaan komissiomaksuista. Komissiomaksujen suuruus vaihtelee, mutta Affirmin kertoo listautumisesitteessään, että komissiomaksut ovat tavallisesti suurempia sellaisissa osamaksusopimuksissa, joiden kokonaiskorko on kuluttajalle nolla prosenttia. Näin yhtiö ansaitsee siis rahaa myös sellaisista osamaksusopimuksista, jotka eivät maksa kuluttajalle mitään.

Affirmin perustaja ja pääomistaja on yhdysvaltalainen Max Levchin, josta tuli yhtiön listautumisen myötä miljardööri. Levchin on tullut aikaisemmin tunnetuksi maksupalvelu PayPalin kehittämisestä yhdessä Palantirista tunnetun Peter Thielin ja Teslan perustajan Elon Muskin kanssa. Levchinille Affirm oli jo kolmas jättimenestys, sillä hän oli Paypalin lisäksi perustamassa myös Slide.com-kuvanjakopalvelua, jonka Google osti 182 miljoonalla dollarilla vuonna 2010.

Affirmin liiketoiminta kasvaa nopeasti. Yhtiön liikevaihto oli kesäkuussa 2020 päättyneellä tilikaudella yhteensä 510 miljoonaa dollaria, mikä oli noin 93 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Monien muiden nopeasti kasvavien teknologiayhtiöiden tapaan myös Affirmin liiketoiminta on nopeasta kasvusta huolimatta kuitenkin edelleen raskaasti tappiollista. Yhtiö teki viimeisimmällä tilikaudella 112 miljoonaa dollaria tappiota, mikä oli tosin noin seitsemän prosenttia vähemmän kuin edellisellä tilikaudella.

Sujuvatko teknologiayhtiöiden pörssilistautumiset hyvin myös tänä vuonna?

Vuosi 2020 oli kaikilla mittareilla poikkeuksellisen hyvä vuosi listautua Yhdysvalloissa pörssiin. Yhdysvalloissa pörssiin listautuneet yhtiöt keräsivät listautumisillaan ennätysmäiset 167 miljardia dollaria uutta rahaa, minkä lisäksi yhtiöiden osakekurssit nousivat ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä keskimäärin enemmän kuin kertaakaan edellisen kymmenen vuoden aikana.

Poikkeuksellisen onnistuneita pörssilistautumisia nähtiin viime vuonna Yhdysvalloissa erityisesti teknologiasektorilla. Teknologiajäteistä esimerkiksi vuokrauspalvelu Airbnb:n osake nousi ensimmäisen kaupankäyntipäivänsä päätteeksi 112 prosenttia, ruokalähettipalvelu DoorDashin osake taas 86 prosenttia. Räjähdysmäisten kurssinousujen vuoksi markkinoilla on alettu puhumaan entistä enemmän myös pörssikuplan mahdollisuudesta.

Affirmin listautumisen perusteella ei ainakaan vielä näytä siltä, että teknologiasektorin kuumana käyvät listautumismarkkinat osoittaisivat hiipumisen merkkejä. Uusia merkkejä listautumismarkkinoiden tilasta saadaan kuitenkin pian lisää, sillä muun muassa peliyhtiö Roblox, Bitcoineja välittävä Coinbase ja käytetyn tavaran kauppapaikka Poshmark ovat ilmoittaneet listautuvansa pian pörssiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös