Talouden trendit

Tätä Brexit tarkoittaa suomalaiskuluttajalle käytännössä – jopa 30 prosentin lisäkustannus verkko-ostoksille Britanniasta

Ostokset Britanniasta ovat nyt selvästi kalliimpia kuin ennen vuodenvaihdetta.

Isosta-Britanniasta tulee vuodenvaihteen jälkeen EU:n ulkopuolinen maa, kuten esimerkiksi Kiina ja USA ovat. Jos suomalaiskuluttaja tilaa tavaraa Isosta-Britanniasta, 1.1.2021 alkaen tilaajan on tullattava Isosta-Britanniasta toimitettavat lähetykset, ja niistä on maksettava mahdolliset verot ja tullimaksut. Aiheesta kertoo Suomen Tulli.

Verkkokaupoissa ostoksia Britanniasta tekevän kuluttajan ei kannata tehdä ostopäätöstään pelkästään verkkokaupan ilmoittaman hinnan perusteella. Tullin mukaan karkea nyrkkisääntö on, että tullaus nostaa tilauksen hintaa noin 30 prosenttia. Tämä hinta muodostuu tuotteen ostohinnasta, kuljetuskuluista sekä mahdollisesti maksettavasta tullimaksusta ja arvonlisäverosta. 

Jos lähetyksen tavaroiden arvo ylittää 22 euroa, lähetys pitää tullata, ja siitä on maksettava arvonlisävero. Poikkeuksena ovat alkoholi, alkoholijuomat, tupakkatuotteet, hajuvedet ja eau de toilette -tuotteet, jotka on tullattava aina.

Arvonlisäveron lisäksi mahdollinen maahantuonnin tullimaksu kannetaan vain silloin, kun lähetyksen arvo on yli 150 euroa. Lisäksi tullimaksun ja veron määräytymisen näkökulmasta ratkaisevaa on se, mistä maasta tavara toimitetaan ja toimitetaanko se suomalaiskuluttajalle tullaamattomana, ei verkkokaupan sijaintimaa. 

Jos tavara toimitetaan EU-maasta, ja se on EU:ssa valmistettu tai sinne tullattu, niin lähetystä ei tullata eikä siitä makseta Tullille tullimaksua ja arvonlisäveroa. Erityistapauksena Pohjois-Irlannin kanssa sovelletaan EU:n tullilainsäädäntöä eli sitä kohdellaan kuin mitä tahansa muuta EU-maata. Jos tavara toimitetaan Pohjois-Irlannista, niin lähetystä ei tullata.

Nettitilaajan on hyvä huomioida jo nyt, että 1.7.2021 jälkeen kaikki, myös alle 22 euron, lähetykset EU:n ulkopuolelta on tullattava, ja niistä on maksettava arvonlisävero.

Kaikista Britanniasta tilattavista tuotteista ei kuitenkaan tarvitse maksaa tullimaksua.

Isosta-Britanniasta toimitettavat lähetykset on tullattava ja arvonlisäveroa on maksettava, jos lähetyksen arvo on yli 22 euroa. Jos tavaran alkuperämaa on Iso-Britannia tai EU-maa, tavarasta ei tarvitse maksaa tullimaksua. Tavaran alkuperämaa on ilmoitettu yleensä tilausvahvistuksessa tai kauppalaskussa. 

Tullimaksun ja arvonlisäveron määrän voi kätevästi selvittää Tullin Tullilaskuri-palvelussa ennen kuin tilaa netistä. Tullilaskuri myös opastaa, mitä pitää tehdä, kun tullaa tavaroita Suomeen. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös