Lukijan blogi

Kirje kaikille, joilla ei vieläkään ole bitcoinia

Suomennos Gigin kirjeestä Dear Family, dear friends – A letter to all of you who still have no bitcoin. Alkuperäinen teksti julkaistu 27.4.2020.

Kirjoitan tämän kirjeen, koska olen vakuuttunut kahdesta asiasta:

 1. nykyinen rahamme on pohjimmiltaan rikki
 2. ylivoimaisen rahan käyttäminen hyödyttää pitkällä tähtäimellä erityisesti sinua ja yleisesti yhteiskuntaa.

Raha on herkkä aihe. Useimmat ihmiset eivät halua puhua siitä. Joko siksi, että heillä on sitä vähän ja he häpeävät tai koska heillä on sitä paljon ja he pelkäävät. Harvat ihmiset tietävät tarkemmin rahamme luonteesta, mikä on melko järkyttävää – loppujen lopuksi raha on välttämätön väline sivilisaatiollemme.

Maailma on muuttunut dramaattisesti parin viimeisen vuosikymmenen aikana, samoin kuin rahamaailma. Pelkään kuitenkin, että rahajärjestelmämme perusta ei ole muuttunut parempaan suuntaan. Yksinkertainen tosiasia on, että hallitukset ympäri maailmaa printtaavat biljoonia dollareita tyhjästä, tämä on osoitus siitä, kuinka irrallaan rahajärjestelmämme on todellisuudesta.

Miljoona 1 000 000
Biljoona 1 000 000 000 000

Toivon, että tämä kirje istuttaa ajatuksen siemenen paremmasta tulevaisuudesta. Paremmasta tulevaisuudesta sinulle ja meille kaikille. Osittain kirjoitan sinulle, koska olen huolissani siitä, mitä on vielä tulossa. Ja silti olen toiveikas, sillä tällä kertaa meillä on ulospääsy – meillä on suunnitelma B.

Suunnitelma B

Olet todennäköisesti jo kuullut Bitcoinista. Se on tuttu nimi, joka on ollut usein esillä suurissa uutisissa, televisiossa (viittaan amerikkalaiseen CNBC-kanavaan), ja siihen on viitattu popkulttuurissa (Simpsonit, Mr. Robot, Silicon Valley, Big Bang Theory, Greyn anatomia , Family Guy ja Simpsonit uudestaan). Mitä tahansa saatat tietää tai luulet tietäväsi Bitcoinista, se on jotain paljon suurempaa.

bitcoin suomi

Vaikka Bitcoinia on käsitelty valtavirran tiedotusvälineissä melkoisesti, mitä Bitcoin on ja mikä sen rooli maailmassa on, ymmärretään sitä edelleen hyvin väärin. Yhä useammin tapahtuvien huolimattomien rahapoliittisten toimenpiteiden ansiosta (Yhdysvaltain keskuspankin ja vastaavien instituutioiden toimesta) jopa valtavirran kertomus alkaa muuttua. Bitcoin ei ole enää synonyymi rikollisuudelle ja pimeälle rahalle. Nykyään siitä on tulossa yhä enemmän synonyymi kovalle rahalle, suojaus nykyistä järjestelmää vastaan, äänestys vapaudesta, erilainen paradigma.

Jos luet tätä ja sinulla ei vielä ole bitcoinia, saatat miettiä, kuinka hankkisit sitä. Koskaan ei ole ollut niin helppoa kuin nykyään saada käsiinsä satosheja (bitcoinin murto-osia) ja tulla tulevaisuuden globaalin rahan käyttäjäksi.

1 bitcoin on 100 000 000 satoshia.

Varoitus: En kerro sinulle, miten Bitcoin toimii. En kerro sinulle sen kiehtovasta historiasta tai sen salaperäisestä keksijästä tai sen takana olevasta upeasta suunnittelusta, kryptografiasta ja peliteoriasta. En puhu talousteorioista, rahaominaisuuksista tai rahan historiasta. Siihen löytyy jo paljon muita tiedonlähteitä. Loppujen lopuksi tämän oletetaan olevan kirje, ei kirja.

Kuitenkin, koska välitän sinusta, sanon yhden asian uudestaan ja uudestaan: aloita satoshien kerryttäminen niin pian kuin voit.

Aloita satoshien kerryttäminen tänään

Saatat ajatella, että juna meni jo ja olet myöhässä. Väärin. Pystyt vielä hyppäämään mukaan, sillä olemme vasta alussa. Bitcoin jatkaa marssiaan, kasvaa kooltaan ja arvoltaan syöden hallituksien fiat-valuuttoja, jotka hallitsevat maailmaa tänään. Mistä tiedän, että nämä ovat vielä marssin alkuvaiheita? No, vaikka suurin osa ihmisistä on jo kuullut Bitcoinista, hyvin harva omistaa tai käyttää sitä. Lisäksi, jos verrataan Bitcoinin markkina-arvoa muihin varoihin ja/tai rahoihin, Bitcoinilla on edelleen valtava kasvumahdollisuus.

Tämän kirjoituksen jälkeen (27.4.2020)Bitcoinin markkina-arvo on noin 137 miljardia dollaria. Kullan markkina-arvo on noin 9 biljoonaa dollaria (~ 65 kertaa suurempi kuin Bitcoin). Kiinteistöjen markkina-arvo on maailmanlaajuisesti 228 biljoonaa dollaria (~ 1664 kertaa suurempi). Bitcoin voi kaapata osan (kiinteistöjen tapauksessa) tai kaikki (kullan tapauksessa) viemällä arvoa muilta sijoituskohteilta ajan saatossa. Toistan: nämä ovat vielä alkuaikoja.

Bitcoinin markkina-arvo 
27.1.2021 noin 570 miljardia. 
Lähde coinmarketcap.com

Olemme parhaillaan uudelleenhinnoittelemassa maailmaa satosheina.

BITCOIN TINA

Myönnetään, että bitcoinin ostaminen ja omistaminen saattaa olla haasteellista. On helppoa ampua itseään jalkaan. On helppoa tulla huijatuksi. On mahdollista, että menetät pääsyn bitcoineihisi lopullisesti. Siksi varoituksen sana: kouluta itseäsi ja ole varovainen.

Valitettavasti minulla ei ollut ystävää, joka olisi ymmärtänyt ja kertonut minulle mitä on tapahtumassa. Minulla ei ollut tällaista ystävää, joka kertoisi minulle “luota minuun, osta vähän bitcoinia” – tai, vielä parempi: “luota minuun, osta vähän säännöllisesti”.

Joten haluaisin olla tämä ystävä sinulle. Tässä on se, mitä sanoisin sinulle ystävänä: “Aloita satoshien kerryttäminen jo tänään”. Jos jo teet niin, hyvä. Jos et, aloita ostaminen heti. Se ei ole vaikeaa!

Miksi Bitcoin on välttämätön

Me yhteiskuntana tarvitsemme Bitcoinia enemmän kuin se meitä. Raha on välttämätön työkalu laajamittaiseen yhteistyöhön. Se on työkalu ja ratkaisu vaihtokaupan ongelmaan. Se on keino tallettaa arvoa yli aikojen ja paikkojen ja lisäksi vielä monia muita asioita. Lyhyesti sanottuna: raha on välttämätöntä monimutkaisen yhteiskunnan toiminnalle. Joukko finanssikriisejä ja viimeaikaiset tapahtumat tietyn viruksen puhkeamisen ympärillä ovat kuitenkin selvästi osoittaneet, että raha ovat perusteellisesti rikki.

Perinteisen valuutan perimmäinen ongelma on luottamus, jota tarvitaan sen toimimiseksi. On luotettava, että keskuspankki ei alenna valuutan arvoa, mutta fiat-valuuttojen historia on täynnä luottamuksen loukkauksia.

SATOSHI NAKAMOTO

Virus ei vain muistuta meitä ihmiselämän hauraudesta. Se paljastaa myös toimitusketjujen ja muiden globaalien järjestelmien haurauden. Se korostaa erityisesti rahoitus- ja rahajärjestelmämme naurettavuutta. Muutamassa päivässä siirryimme miljardien painamisesta biljooniin, ehdotuksiin biljoonan dollarin noteerattujen platinakolikoiden lyömisestä rajattomiin määrällisiin elvytyksiin ja loputtomaan käteiseen. Taloustieteilijät ja poliitikot puhuvat talouden pelastamisesta, likviditeetin lisäämisestä, määrällisestä keventämisestä, käänteisistä takaisinostosopimuksista, ja yritysten kuten pankkien pelastamisesta, jotka ovat liian suuria epäonnistuakseen (jälleen). He sanovat tekevänsä kaikkensa välttääkseen väistämättömän romahduksen. Oikeasti he vain vitkastelevat.

Vaikka termit ovat monimutkaisia, seuraukset ovat yksinkertaisia: sivilisaatiomme olennainen työkalu on taipunut ja vääristynyt. Hyperinflaatio tapahtuu, kun tämä työkalu lopulta rikkoutuu jatkuvan paineen alla. Oli hyperinflaatiota tai ei, seuraukset yksilölle ovat aina samat: säästämäsi raha devalvoidaan, sen ostovoima vähenee. Sillä, onko rahasi patjan alla vai pankkitililläsi, ei ole edes väliä.

Maailma on tullut hulluksi ja järjestelmä on rikki.

RAY DALIO

Kuten Ray Dalio sanoo kaunopuheisesti: velkaperusteinen rahajärjestelmämme on luonnostaan rikki. Bitcoin korjaa tämän. Se korjaa sen, koska se ei perustu velkaan. Bitcoin korjaa rahajärjestelmän, koska sillä on tiukasti rajoitettu tarjonta. Se korjaa sen, koska sitä ei voi luoda mielivaltaisesti; koska ei ole portinvartijoita, ei keskusvaltoja, jotka saattavat korruptoida sen.

Bitcoin on vastalääke nykyaikaiselle rahateorialle. On välttämätöntä korjata fiat-rahan vinoutunut maailma.

Paras raha, joka meillä on koskaan ollut

Bitcoinin ominaisuudet on suunniteltu alusta asti ylivoimaisiksi muihin rahamuotoihin nähden. Se on helposti siirrettävää, täysin niukka, hyvin jaettavissa oleva, helposti todennettavissa oleva, kestävä, vaihdettavissa ja poikkeuksellisen kestävä sensuurille. Tai kuten ystäväni sanoo: Bitcoin on superkultapaloja, jotka lentävät pysäyttämättömästi PayPalin sisällä. Se on paras raha, joka meillä on koskaan ollut.

Mikään virallinen taho ei myönnä näitä ominaisuuksia bitcoinille. Ne syntyvät luonnollisesti järjestelmän sisällä: tosiasia, joka on yhtä kaunis kuin tärkeäkin. Bitcoin on ihmisten raha: ihmisiltä ihmisille. Kukaan ei hallitse sitä, se on kaikkien tarkastettavissa ja käytettävissä.

Osta maata. Sitä he eivät tee enempää.

WILL ROGERS

Will Rogersin ajatus oli oikea: niukkuudella on arvoa. Arvon varastona Bitcoin on kuitenkin monin tavoin parempi kuin maa (ja kulta). Mitään muuta omaisuutta ei voi maagisesti lähettää internetin välityksellä tai muissa viestintäkanavissa. Bitcoinilla on korkein arvotiheys kaikista varoista, koska se on puhdasta tietoa. Sinulla voi olla miljardin dollarin verran bitcoineja päässäsi. Säilytät varallisuutesi, vaikka sinut riisuttaisiin alasti.

Vaikka Bitcoinista on paljon väärinkäsityksiä, seuraavat ovat luultavasti näkyvimmät:

 • Bitcoin on liian kallista
 • Bitcoin on vanhaa tekniikkaa
 • Bitcoin on liian monimutkainen
 • Bitcoin on riskialtista ja spekulatiivista
 • Bitcoin korvataan uudella kryptovaluutalla

Käydään lyhyesti nämä läpi yksi kerrallaan.

Bitcoin on liian kallis: Päinvastoin! Älä anna “Tarvitsen kokonaisen kolikon”-asenteen harhauttaa sinua. Bitcoin on edelleen erittäin halpaa. Jos kuitenkin ajattelet näin, et ole yksin. Ihmiset ovat ajatelleet Bitcoinin perustamisesta lähtien, että se on liian kallis. Se on aina liian kallista, jos näkökulma on edelleen juurtunut fiat-rahaan.

Bitcoin on vanhaa tekniikkaa: Ensinnäkin, Bitcoin on rahallinen keksintö, eikä teknologinen keksintö. Sen tarkoituksena on korvata yhteiskuntamme rahapohjainen taso – se ei ole seuraava älypuhelimen hittisovellus. Toiseksi, Bitcoin kehittyy ja se kehittyy nopeasti. On käytännössä mahdotonta pysyä mukana kaikessa kehityksessä.

Bitcoin on liian monimutkainen:Myönnetään, että Bitcoinia ei ole aivan helppo ymmärtää. (Mutta ei ole perinteistä rahoitusjärjestelmäkään.) Onneksi, kuten kaikkien muidenkin monimutkaisten tekniikoiden kohdalla, käyttö ei vaadi täydellistä ymmärrystä. Jos näin olisi, et todennäköisesti voisi käyttää älypuhelinta, internetiä tai ajaa autoa. Bitcoinin käyttö on päivä päivältä helpompaa. Pari vuosikymmentä sitten internetinkään käyttö ei ollut helppoa. Samaan tapaan Bitcoinin käyttö voi tällä hetkellä olla ajoittain haastavaa.

Bitcoin on riskialtis ja spekulatiivinen: Älä spekuloi. Pysy nöyränä ja säästä satosheja. Jos tämä ei riitä, niin tiesitkö, että salkku, jonka painotus on ollut 5 % bitcoinia ja 95 % käteistä päihitti osakkeet sekä riskissä, että tuotoissa viimeisen 6 vuoden aikana? Silti liian riskialtista?

Bitcoin korvataan uudella kryptovaluutalla: Bitcoin on kiistaton kuningas ja ainoa vakava kilpailija digitaalisen niukkuuden osalta. Sillä on parhaat verkostovaikutukset, suurin likviditeetti ja korkein turvallisuus useissa eri luokissa mitattuna. Mikään muu ei pääse lähellekään sitä, enkä halua tuhlata digitaalista mustetta muiden kolikoiden nimeämiseen. Sanon Bitcoinin jäljittelijöistä vain tämän: älä koske niihin. Vaikka seireenien laulua on vaikea vastustaa, niitä kutsutaan paskapoleteiksi syystäkin. Bitcoinia ei voi kopioida. Se on polkua raivaava keksintö ympäristössä, jossa voittaja voittaa koko potin.

On bitcoin, ja sitten on shitcoin.

WARREN DAVIDSON

Paskapoletit ovat umpikuja. Älä eksy polulta. Siellä kohtaat vain kipua ja surua.

Miksi satoshien kerryttäminen on ylivoimaista

Kirjoitushetkellä yhdellä dollarilla saa ostettua 14 488 satsia. Käytä 70 dollaria ja olet satoshi-miljonääri. Bitcoin on kallista. Satoshit ovat halpoja. 14.1.2021: 1 dollarilla saa 3255 satoshia.

Kuten edellä mainittiin, bitcoin on jaollinen. Älä anna yksiköiden hämätä sinua: Bitcoinia on tarpeeksi kaikille. Suurien bitcoinmäärien ostaminen, johtaa yleensä markkinoiden ajoittamiseen. Satoshien ostaminen poistaa tämän psykologisen paineen. Mikä parempaa: on olemassa palveluja, joiden avulla voit automatisoida satoshien ostamisen. Automatisoi ja unohda. Näin omaisuutesi kasvaa automaattisesti. Sinun ei tarvitse huolehtia täydellisestä ajoituksesta. Sinun ei tarvitse seurata kiihkeästi hintakehitystä.

Me kaikki tiedämme vanhan sananlaskun: ”Paras aika istuttaa puu oli 20 vuotta sitten. Toiseksi paras aika on nyt. ” Sama pätee satoshien pinoamiseen – paitsi, että Bitcoinia ei ollut vielä olemassa 20 vuotta sitten. Nyt hieman yli 12-vuotias Bitcoin räjähti globaaliin tietoisuuteen vain pari vuotta sitten.

Paras aika ostaa bitcoinia oli 10 vuotta sitten. Toiseksi paras aika on nyt.

Älä syyllistä itseäsi siitä, että omaisuudestasi 0 % on bitcoinissa. Ei ole liian myöhäistä. Toistan: ei ole liian myöhäistä. Olet vielä ajoissa. Tällä hetkellä voit edelleen vaihtaa rahaa bitcoiniksi. Tulevaisuudessa sinun on todennäköisesti ansaittava se. Ajattele asiaa tällä tavalla: jos tie, jolla Bitcoin on jatkuu, ei ole koskaan huono aika vaihtaa fiat-valuuttaasi bitcoiniksi.

Bitcoin on keräilypeli. Kun ymmärrät tämän, satoshien säästämisestä tulee ilmeinen strategia. Joustamaton tarjonta ja suhteellisen pieni markkina-arvo tekevät bitcoinista epävakaamman kuin muut varat. (Vaikka verrattuna perinteisten markkinoiden viimeaikaisiin liikkeisiin, bitcoin on suhteellisen vakaa.) Satoshien säästäminen antaa sinulle mahdollisuuden jättää huomiotta markkinoiden volatiliteetti. Painopiste on passiivisessa kuukausisäästämisessä, ei treidauksessa.

Bitcoin on uudentyyppinen raha, joka on digitaalinen ja riippumaton maailman hallituksista tai yrityksistä. Sitä on vaikea kaapata, estää tai inflatoida ja sitä on helppo lähettää ympäri maailmaa. Se on paras raha, mitä meillä on koskaan ollut. Sitä mukaa kun ihmiset ymmärtävät tämän, hinnan pitäisi nousta.

MATT ODELL

Kun tarkastelet bitcoinin hintakehitystä tarpeeksi pitkällä aikavälillä, käy selväksi, että Bitcoinin hintaliike on ylös ja oikealle. On syytä uskoa, että tämä suuntaus jatkuu. Vaikka tämä noususuunta olisi selkeä, bitcoinin hinta pysyy todennäköisesti epävakaana vielä jonkin aikaa. Neuvoni: unohda hinnan tuijotus. Hanki ensimmäiset satoshisi. Onko sinulla edelleen nolla satoshia salkussasi? Lopeta viivyttely ja aloita satoshien kerryttäminen!

Muista nämä:

 • Älä treidaa.
 • Hanki ensimmäiset satoshisi.
 • Automatisoi kuukausisäästäminen bitcoiniin
 • Kaikki luulevat myöhästyneensä
 • Voit ostaa murto-osan bitcoinista (satoshi)
 • Luotetut kolmannet osapuolet ovat tietoturva-aukkoja
 • Aika markkinoilla voittaa markkinoiden ajoituksen
 • On kultaa ja on katinkultaa – pysy kaukana shitcoineista/paskapoleteista

Saatat ajatella, että sinulla ei ole tarpeeksi rahaa satoshien ostamiseen. Epäilen sitä. Jos luet tätä, olet todennäköisesti tulotasolla 4 ja pystyt säästämään dollarin tai kaksi päivässä. Muista: muutama dollari ostaa sinulle kymmeniä tuhansia satosheja.2 On myös epäsuoria tapoja kerryttää satosheja, kuten cashback-palvelut, jotka maksavat sinulle takaisin satosheina. Voit myös lopettaa tuhlaamisen ja ostaa satosheja säästämilläsi rahoilla. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja sitä rataa.

Satoshit ovat edelleen naurettavan halpoja. Lyön vetoa, että pian tulee aika, jolloin ei ole mahdollista hankkia kymmeniä tuhansia satosheja yhdellä dollarilla.2 Dollarin ostovoima laskee jatkuvasti; bitcoinin ostovoima on kasvanut historiallisesti. Vaikka bitcoinin hinta nousee jatkuvasti rajusti, pystyt todennäköisesti silti saamaan muutamia satosheja yhdellä dollarilla lähitulevaisuudessa.

2 Suom. huom. Alkuperäisessä tekstissä puhutaan kymmenistä tuhansista. Käännöksen julkaisun aikaan niitä saa enää useita tuhansia, oikoluvun aikaan 3266 satoshia.

Olet skeptinen, ymmärrän sen. Olin myös skeptinen. Kesti hyvin kauan ymmärtää mitä Bitcoin tarkoittaa. Kesti vielä kauemmin luottaa tähän maagiseen Internet-rahaan tarpeeksi ostaakseni sitä. Ja sen jälkeen kesti jonkin aikaa lopettaa treidaus ja aloittaa säästäminen. Toivon, että säästän sinulta aikaa ja paljon sydänsuruja kertomalla sinulle: Aloita satoshien säästäminen tänään. Mitä aikaisemmin aloitat ja mitä automatisoidummin sen teet, sitä parempi.

Vielä loppuun varoituksen sana:

 • Aloita pienestä. Älä sijoita enemmän rahaa kuin olet valmis menettämään.
 • Pysy nöyränä. Älä tule ahneeksi. Älä kahmi yli varojesi.
 • Jos et omista avaimia, et omista bitcoineja. Älä luota kolmansiin osapuoliin. Muista aina, että luotetut kolmannet osapuolet ovat tietoturva-aukkoja.
 • Älä luota, vaan todenna. Oleta, että kaikki ovat huijareita.
 • Tee oma tutkimuksesi. Bitcoin on luonteeltaan avoin, joten voit vapaasti tutkia, mikä se on ja miten se toimii. Ylläpidän kattavaa resurssiluetteloa, jonka avulla pääset alkuun.

Koskaan ei ole ollut parempaa aikaa aloittaa säästämistä bitcoiniin. On olemassa monia palveluja, joiden avulla voit muuntaa tietyn määrän paikallista valuuttaa automaattisesti bitcoiniksi joka viikko, kuukausi tai päivä. Pidättäydyn palveluiden suosittelusta, koska suositukset saattaisivat olla vanhentuneita. Sinun on itse löydettävä juuri sinulle paras palvelu.

Ota yhteyttä ystävääsi tai lähimpään bitcoin-kaveriin. Jos hän ei tiedä, mitä satoshien kerryttäminen tarkoittaa, etsi parempi bitcoin-kaveri. (Ja jos satun olemaan tuo kaveri, ota yhteyttä minuun.)

Bitcoinien omistaminen on yksi harvoista epäsymmetrisistä vedoista, joihin ihmiset kaikkialla maailmassa voivat osallistua.

VIJAY BOYAPATI

VIJAY BOYAPATI

Vaikka Bitcoin on sijoitus tulevaisuuteen, en välttämättä näe sitä spekulatiivisena sijoituksena. En myöskään pidä sitä omaisuutena, joka on tarkoitus myydä uudelleen dollareiksi euroiksi tai jeneiksi. Kuten meemi kertoo: Kun olet valmis, sinun ei tarvitse myydä bitcoiniasi.

Valmis heti kun sinä olet

Fiat-rahan vaihtaminen bitcoiniksi on siirtymä luonnostaan ​​epävakaasta järjestelmästä antihauraaseen. Se on varallisuusvakuutus ja ääni paremman ja rehellisemmän yhteiskunnan perustan puolesta. Uskon, että bitcoinilla on edelleen erittäin suuri nousupotentiaali. Joten mitä nopeammin alat saada altistusta tälle nousevalle rahalle, sitä paremmin voit hyödyntää sen kasvavan ostovoiman. Toisin sanoen: haluat aloittaa satoshien kerryttämisen mahdollisimman pian. Uskon kuitenkin myös, että ymmärrät Bitcoinin heti, kun olet valmis. Näin ollen uskon, että bitcoinin ensimmäiset murto-osat löytävät sinut heti, kun olet valmis vastaanottamaan ne. “Voit johtaa hevosen veden äärelle, mutta et voi pakottaa sitä juomaan”, kuten sanonta kuuluu.

Tulet huomaamaan, että bitcoinin omistaminen vaatii henkilökohtaista vastuuta. Sinun on tutustuttava asiaan itse, opittava käyttämään ja säilyttämään bitcoinia turvallisesti ja sinun on tehtävä itse monia asioita, jotka kolmas osapuoli yleensä tekee puolestasi. Mikään elämässä ei ole ilmaista ja Bitcoinin tuoma vapaus tuo tullessaan henkilökohtaisen vastuun.

Joka tapauksessa Bitcoin on valmis, kun sinä olet. Se ei katoa, eikä kukaan voi estää sinua hankkimasta sitä, kun olet valmis siihen. Tässä piilee Bitcoinin kauneus: se on aina käytettävissäsi riippumatta siitä, käytätkö sitä vai et.

Myönnetään, että Bitcoin on outo olento. Se on monimutkainen, vaikeaselkoinen, ehkä jopa hieman pelottava. Kuitenkin, mitä nopeammin ystävystyt tämän oudon olennon kanssa, sitä paremmin olet valmistautunut tulevaisuuteen. Ja uskon, että paras tapa ystävystyä sen kanssa on aloittaa satoshien säästäminen. Kuten viisas vanha mies kerran sanoi: “Osta vain bitcoinia, se ei ole niin vaikeaa.”

Vastuuvapauslauseke: Tämän pitäisi olla itsestään selvää, mutta pelkään, että minun on tehtävä tämä selväksi. Tämä ei ole taloudellista neuvontaa. Tämä ei ole sijoitusneuvontaa. Kirjoitin tämän kirjeen, jotta minulla olisi jotain tarjottavaa aina, kun ystävät tai perheenjäsenet kysyvät minulta Bitcoinista. Julkaisin sen, koska ajattelin, että myös muut saattavat pitää sitä hyödyllisenä. Jos et tunne minua tosielämässä, olen vain satunnainen kaveri Internetistä. Voisin yhtä hyvin olla koira. Suhtaudu siis varauksella.

 

Aloita näistä

Lisälukemista

Lisäkuuntelua

Muut resurssit

Suomennokseen pätee Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) -lisenssi.

Suomennos: Oona K. @RNainen

Oikoluku: @BitcoinSampo

1 kommentti

1 kommentti

 1. "V"

  2.2.2021 at 01:26

  Paavi keksi jo 1000v sitten kun katolinen kirkko irtaantui kristinuskosta ettei saa lisää kultaa hinkaamalla kolikoita toisiinsa. Vertasi epäilemättä karjaan joilla moinen onnistuu. Tuo sama kullan ongelma on totta myös bitcoinien kohdalla.

  Ja joo raha on läpimätä, kiva että oot ymmärtänyt. Onneksi voi sentään hankkia tuota karjan kaltaista joita hinkkaamalla toisiinsa saa paitsi lisää karjaa myös maitoa, kananmunia, asuntoja, teetä, huonekaluja ja kylpytakkeja mainitakseni vain pienen osan. Sitä ihmettä kutsutaan porssiksi. 1850 herran vuoden (tjsp) kenenkään ei ole tarvinnut omistaa maata tai tehdä työtä selkä vääränä ansaitsaakseen elantonsa. Korko koron päälle on kuulemma maailman 8 tai ehkä 9 ihme. Kuitenkin tosin ihme juttu, kapitalismi antaa kaikkea kivaa melkein ilmeiseksi. Itse ymmärsin vammaisena etten tule kykenemään mihinkään fyysiseen työhön, koulut ei myöskään kiinnostanu joten se sulki ulos muut kuin fyysiset työpaikat. Eikä pelkillä tuilla voi elää, ne ei jatku ikuisesti. Sen kertoo jo haittamuutto jossa jokainen haittatulija jää maksamaan keskimäärin miljoonia. Eli sosiaaliturva loppuu ennemmin tai myöhemmin mahdottomuuden seinään. Ja joo, ennen sitä on painettu paljon, todella paljon, enemmän rahaa kun mitä nyt on liikenteessä ja se tulee näkymään inflaationa. Ja se tappaa palkansaajat jotka saavat kiinteää eikä markkinaehtoista dynaamisesti  liikkuvaa palkkaa. Kts hyperinflaatio jos ei usko. Joten joo, osingoilla ja osakkeilla ois elettävä.

  Ja joo, bittirahat tulee epäilemättä nousemaan samassa tahdissa. Mutta ne ei edelleenkään tuota mitään osinkoja joilla voisi shoppailla jauhelihaa, valkosipulia ja voita tai edes punkkua. Pitää kuluttaa noita satasia? satoseja? satiaisia?Mutta teette kuinka teette. Mää vaan syön, nukun ja elelen osingoillani. Ja kohta varpaat atlantissa myös talvisin tapaslautasella ja jotain sangriaa. Tai ainakin se on tavoite. Kirjan kera. Valtio voisi koettaa saada minut jäämään lahjoittamalla joku 10 milliä. Se jopa kannattaa valtiolle. Huippubisnestä. Ostan osinko osakkeita, saan 5% osinkoa josta ainakin 1% pääomasta menee veroihin joka vuosi. Ja se vaan kasvaa. 10 vuodessa valde saa jo ainakin 3%. Samalla valde maksaa alle yhden prosentin korkoa rahoista. Päälle verot kaikesta shoppailusta. Ja ennenkuin joku ihmettelee että ois tosi epäreilua. Niin tuota on jo tehty. Muistakaa Partek.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös