Suoria osakkeita suosivan sijoittajan tekeminen on suoraviivaista. Markkinoilta etsitään hyviä osakkeita, joiden arvon uskotaan nousevan.
Salkusta löytyviä osakkeita seurataan ja niitä saatetaan myydäkin sellaisessa tilanteessa missä osakkeen arvostus nousee liikaa tai liiketoiminnan tulevaisuuden näkymät ovat heikot.
Markkinoilta ei kuitenkaan etsimällä etsitä huonoja sijoituskohteita, eihän kukaan halua ostamalla ostaa osaketta, jonka arvon uskoo laskevan.
Hedge-rahasto toimii toisin. Hedge-rahasto etsii markkinoilta nimenomaan niitä osakkeita, joiden arvon se uskoo laskevan. Syy nurinkuriselta vaikuttavaan toimintaan on lyhyeksi myynti.
Lyhyeksi myynti
Lyhyeksi myynti toimii niin, että markkinoilta lainataan osakkeita korkoa vastaan. Koska lyhyeksi myynti voi lopulta osoittautua tappiolliseksi, joutuu sijoittaja tarjoamaan vakuuksia lainaansa vastaan.
Lainatut osakkeet myydään ja sitten odotellaan kurssilaskua.
Kurssilaskun toteutettua osakkeet ostetaan takaisin entistä halvemmalla ja palautetaan alkuperäiselle omistajalleen. Näin toimien rahaa voidaan tehdä laskeviin osakekursseihin.
Lyhyeksi myynnin mekanismeja voidaan käyttää niin monimutkaisiin sijoitusstrategioihin, markkinaneutraalien positioiden rakentamisiin, kuin salkun suojaukseenkin.
Luontaisesti lyhyeksi myyntiä käytetään myös suoran näkemyksen ottamiseen. Yksittäinen osake on syystä tai toisesta yliarvostettu, joten osaketta myydään lyhyeksi.
Short Squeeze
Lyhyeksi myynnin ongelma on, että osakkeet on lopulta palautettava omistajilleen.
Osake ei voi laskea sataa prosenttia enempää, mutta teoreettista ylärajaa ei osakkeen hinnalle ole.
Jos osake on noussut paljon, kannattaa peli puhaltaa poikki, sillä lopulta lyhyeksi myyjän on pakko ostaa osake takaisin kalliimmalla ja hinnasta välittämättä.
Short squeeze tarkoittaa tilannetta, jossa osakekurssin nopea nousu pakottaa lyhyeksi myyneet sijoittajat ostamaan osaketta tappioidensa rajaamiseksi. Ilmiö ruokkii itse itseään, sillä positioiden kattamiseksi tehdyt osakeostot nostavat kurssia entisestään.
Entistä korkeampi kurssi lisää pakko-ostoja, kun osakkeiden lainaamista vastaan tarjotut vakuudet loppuvat yhä useammalta sijoittajalta kesken.
Sijoittaja voi lisätä tarjoamiensa vakuuksien määrää, mutta hinnan noustessa yhä korkeammalle, yhä useampi lyhyeksi myynyt saavuttaa tilanteen missä vakuutta on mahdotonta kasvattaa enempää. Silloin osakkeet on pakko ostaa takaisin hinnasta välittämättä.
Pakko-osto voi tulla eteen myös sitä kautta, että lainoittaja vaatii osakkeensa takaisin.
Short squueze voi johtaa voimakkaisiin kurssinousuihin
Finanssikriisin alettua vuonna 2008 Volkswagen oli DAX indeksin lyhyeksi myydyin osake.
Lumipallo lähti liikkeelle Porschen ilmoituksesta, jonka mukaan Porschen omistusosuus oli noussut 74 prosenttiin. Sijoittajat eivät olleet varautuneet tilanteeseen, koska merkittävä osuus oli rakennettu optioiden avulla.
Porschen osakkeet eivät olleet myynnissä, osavaltion omistamat osakkeet eivät olleet myynnissä, eivätkä indeksirahastotkaan voineet lakata seuraamasta indeksiään.
Poikkeuksellinen tilanne johti siihen, että lyhyeksi myyneet sijoittajat joutuivat kattamaan positioitaan tilanteessa, jossa koko osakekannasta vain yksi prosentti oli aktiivisen kaupankäynnin kohteena.
Syntyi short squeeze, jossa Volkswagenin osake lähti nousuun raketin lailla päätyen hetkellisesti maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi.
Gamestopin tapauksessa pallo lähti liikkeelle somepalvelu Redditissä olevasta ryhmästä nimeltään r/wallstreetbets.
Redditin ryhmässä piensijoittajat antavat sijoitusvinkkejä ja yrittävät saada muita mukaan vedättämään osakkeen hintaa ylös. Kyse on siis sijoitushypetyksestä, uhkapelaamisesta, pikavoittojen tavoittelusta ja joukkovoiman hyödyntämisestä short squeeze -ilmiön aikaan saamiseksi.
Gamestop oli hedge-rahastojen inhokkiosake, jonka osakekannasta oli parhaimmillaan myyty lyhyeksi hurjat 139 prosenttia osakkeista.
Gamestopin osake on muutamassa viikossa noussut yli 1600 prosenttia. Samalla osaketta lyhyeksi myyneet hedge-rahastot ovat tehneet massiivisia tappioita.