Strategiat

Kasvusijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä, korkeiden arvostuskertoimien ja hintaheilunnan sietokykyä

Amazon osakekurssi sijoittaminen talous pörssi
Amazonin osakekurssin kehitys viime vuosina.

Hintavat kasvuyhtiöt saattavat olla huikean tuottavia sijoituksia, mutta kasvusijoittaminen ei ole helppoa.

Pitkän nousumarkkinan johdosta markkinoilla on nyt paljon yhtiöitä, joiden arvostuskertoimet ovat poikkeuksellisen korkeita. Yhdysvalloissa esimerkiksi sähköautoyhtiö Teslan tämän vuoden konsensusennusteella laskettu P/E-kerroin on yli 280x. Myös FAANG-osakkeiden, eli Facebookin, Applen, Amazonin, Netflixin ja Googlen arvostuskertoimet ovat korkeat.

Suomessa esimerkiksi ohjelmistoyhtiö Qt Groupin vastaava arvostuskerroin on kivunnut kovan kurssinousun vuoksi tasolle 102x.

Amerikkalaisiin teknojättien suosio sijoittajien keskuudessa on kuitenkin ymmärrettävää. Netflix on osoittanut suoratoiston voiman, Tesla sähköautojen tulevaisuuden, Amazon verkkokaupan tehokkuuden ja Google informaation hakemisen merkityksen.

Korkean arvostustason osakkeilla on kova kasvu. Silti arvostustaso saattaa näyttää korkealta jopa toteutuneeseen kasvuun verrattuna. Yhtiön 25 prosentin vuotuinen liikevaihdon kasvu ei välttämättä houkuttele sijoittajia, jos P/E-kerroin on yli 200x tai 10 kertaa liikevaihdon verran.

Kova kasvu peittoaa korkean arvostustason

Taalerin salkunhoitaja Niko Fagernäs suosittelee kuitenkin katsomaan nokkaansa pidemmälle. Kasvuyhtiöiden kohdalla on oleellista kiinnittää huomiota kasvun vauhdin lisäksi kasvun kestoon.

”Millä kertoimella voisit ostaa yhtiötä, jonka liikevaihto kasvaa kannattavasti 40 % vuodessa? Euroopassa tämän tyylisten yhtiöiden arvostukset ovat noin 20–30 kertaa liikevaihto riippuen vähän siitä, kuinka uskottava tarina 40 %:n kasvusta pidemmällä aikavälillä on”, Fagernäs kysyy blogissaan.

Kun yrityksen kasvu on niin kovaa, sijoittaja saa ihan hyvän tuoton, vaikka arvostus tulisikin alaspäin. Kun kasvu jatkuu tarpeeksi pitkään, sijoittajan saama tuotto on todennäköisesti valtava, vaikka ostohetkellä hinta olisikin kova”, salkunhoitaja muistuttaa.

Fagernäs ottaa esille kuuluisan kasvusijoittajan, Peter Lynchin perusajatuksen.

”On parempi ostaa 20 % vuodessa kasvavaa yhtiötä hinnalla 20 kertaa tulos kuin ostaa 10 % vuodessa kasvavaa yhtiötä hinnalla 10 kertaa tulos.”

Fagernäs ottaa esimerkin vuonna 2012 listautuneesta Facebookista.

”Osake listattiin hintaan 38 dollaria n. 90 miljardin dollarin arvostuksella. Facebookin vuoden 2011 liikevaihto oli 3,7 miljardia n. 88 % kasvulla edellisvuodesta ja tulosta yhtiö teki 1,0 miljardia dollaria, kasvua edellisvuodesta n. 65 %. Yhtiön listautumishinta oli siis 24 kertaa toteutunut liikevaihto tai 90 kertaa toteutunut tulos. Vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli 70 miljardia ja tulos 23,5 miljardia dollaria. Vuodelle 2020 odotetaan 84 miljardin liikevaihtoa ja 25,3 miljardin tulosta. Tuottoa listautumisesta on tullut 822,8 %, eli 29,5 % vuodessa, vaikka lähtötaso oli kiltisti sanottuna melko hintava.”

Fagernäs myöntää, että kasvusijoittaminen ei ole helppoa.

Kasvuyhtiöiden arvo perustuu hyvin vahvasti tulevaisuuden odotuksiin. Se tarkoittaa normaalia korkeampaa hintaheiluntaa. Siinä tilanteessa sijoittajalle vaikeinta ei ole ostaminen, vaikeinta on osakkeen pitäminen, salkunhoitaja tuumaa.

Esimerkiksi vuosina 1999–2001 Amazonin osake laski -93 prosenttia ja vuosina 2007–2009 -62 prosenttia. Silti Amazon on ollut pitkäjännitteiselle sijoittajalle valtavan tuottava sijoitus.

Kuitenkin Amazonin arvo on noussut 10 vuodessa 1870 prosenttia.

GARP-strategia yhdistää kasvu- ja arvosijoittamisen

Jos kovien arvostuskertoimien kasvuyhtiöihin sijoittaminen tuntuu ylivoimaisen vaikealta, on olemassa kolmaskin vaihtoehto kasvu- ja arvosijoittamisen välistä.

Peter Lynchin kehittämä hybridistrategia keskittyy yhtiöihin, jotka kasvavat, mutta eivät ole ylihinnoiteltuja. Tällainen sijoittaja etsii kasvuyhtiöitä kohtuullisella arvostustasolla. Näitä yhtiöitä kutsutaan GARP-yhtiöiksi (engl. growth assets with reasonable price).

Tällainen GARP-sijoittaja analysoi osakkeita esimerkiksi PEG-luvulla, joka ottaa huomioon osakkeen hinnan ja tuloksen suhteen lisäksi tulevaisuuden kasvunäkymät. Jos PEG-luku on alle yksi, osake on aliarvostettu. PEG-luku saadaan, kun osakkeen P/E-luku jaetaan ennustetulla kasvuvauhdilla.

PEG-luvun lisäksi GARP-sijoittaja tarkkailee yhtiön P/E-lukua. Analyysissään GARP-sijoittaja ei ole niin tarkka kuin arvosijoittaja, joka suosii vain matalan arvostuskertoimen omaavia yhtiöitä. GARP-sijoittaja ei kuitenkaan halua ostaa osakkeita, jos P/E-luku nousee liian korkeaksi.

Lue myös tämä: Kolme tapaa löytää tulevaisuuden FAANG-osake

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös