Indikaattorit

Palvelusektorin suhdannenäkymät pysyvät synkkinä euroalueella – ostopäällikköindeksi laskussa

Toivonkipinä kohdistuu nyt rokotteisiin, joiden ansiosta palveluiden kysyntä voisi viimein elpyä.

IHS Markit -yhtiö julkaisi tällä viikolla helmikuun ostopäällikköindeksin lukemat. Ostopäällikköindeksi nousi tammikuun 47,8 pisteestä 48,1 pisteeseen. Alle 50 pisteen lukema kertoo, että talousaktiviteetti on edelleen laskussa.

Palveluiden ostopäällikköindeksi näyttää synkemmältä. Tammikuun 45,4 pisteen lukema laski 44,7 pisteeseen. Teollisuudessa puolestaan tilanne näyttää paremmalta, kun tammikuun 54,8 pisteen lukema nousi helmikuussa 57,7 pisteeseen. Lukema on korkein 36 kuukauteen.

Koronapandemia rasittaa yhä merkittävästi euroalueen talouden aktiviteettia. Palvelusektori on kärsinyt teollisuutta enemmän koronapandemian sulkutoimenpiteistä. Lisäksi heikko kysyntä aiheuttaa hintojen laskua palvelujen parissa, arvioi Handelsbanken aamukatsauksessaan.

Pankin mukaan silti palvelusektorillakin tulevaisuus nähdään nyt varsin valoisana, mikä heijastaa uskoa laaja-alaisten koronarokotusten avulla nopeasti palautuvaan kysyntään.

Handelsbanken ennustaa euroalueen talouden elpyvän tänä vuonna 4,0 prosenttia.

”Palvelusektoriin vaikuttavien rajoitustoimien pitkittyminen aiheuttaa luonnollisesti riskejä ennusteellemme ja ns. kaksoistaantuma näyttää todennäköiseltä. Euroalueelle onkin tärkeää, että rokoteannosten saanti ja jakaminen onnistutaan takaamaan seuraavien kuukausien aikana ja voittamaan vuoden alussa havaitut haasteet”, pankki toteaa.

Euroopan Unioni on kuitenkin kompuroinut rokotetoimenpiteissään. EU:n tavoitteena on saada 70 prosenttia aikuisväestöstä rokotetuksi kesään mennessä. Tavoite näyttää nyt kuitenkin haastavalta. AstraZeneca pystyy toimittamaan toisella vuosineljänneksellä vain alle puolet lupaamastaan 180 miljoonasta rokotteesta EU-maihin, kertoo Reuters.

Varjoja talousalueen elpymiseen saattaa tuoda myös korkojen nousu.

Koroissa nähtiin torstaina dramaattisia liikkeitä, kun esimerkiksi USA:n 10 vuoden velkakirjan korko nousi 1,53 prosenttiin keskiviikon 1,37 prosentista. Viime heinäkuussa korko kävi hetkellisesti alle 0,6 prosentin, mutta on noussut sen jälkeen kiihtyvällä vauhdilla.

Torstain korkojen nousu oli kovin päivänousu yli 10 vuoteen.

Korkojen nousu säikäytti osakemarkkinoita ja esimerkiksi teknologiapainotteinen Nasdaq-osakeindeksi laski eilen 3,5 prosenttia.

Euroalueella Saksan 10 vuoden velkakirja on noussut nopeasti joulukuun alun jälkeen. Silti pitkä korko on edelleen negatiivinen eli -0,27 prosenttia. Nousuvauhti on kuitenkin kovaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös