Säästämisessä pohjimmiltaan on kyse oman vaurastumisen priorisoinnista.
”Palkka tuli ja palkka meni – eikä taaskaan jäänyt mitään sukan varteen.” ”Nyt ei kyllä kannata alkaa sijoittamaan, kun on niin epävarmat markkinat.”
Kuulostaako tutulta?
Moni tekee säästämisessä sen virheen, että ajattelee aloittavansa säästämään vasta sitten, kun rahaa on kertynyt enemmän tai ”sitten joskus”. Ehkä et ole varma, mitä pitäisi tehdä tai kannat huolta siitä, että markkinatilanne on epävakaa.
”Jos odotat sitä, että sinulla on varaa sijoittaa, voi olla, että joudut odottamaan loputtomiin”, kertoo Vauras Nainen -tiimin varallisuusvalmentaja Minna Nikula.
Säästämispäätöksen lykkääminen pitkässä juoksussa voi aiheuttaa taloudellisia tappioita, ja potentiaaliset pörssituotot menevät sivu suun.
”Vaurastut, kun taloutesi on ylijäämäinen, eli tulot ovat suuremmat kuin menot, ja sijoitat tuon ylijäämän kasvamaan korkoa korolle”, Nikula kertoo.
Säästämisessä pohjimmiltaan on kyse oman vaurastumisen priorisoinnista, ja että alamme ottamaan määrätietoisia askeleita sitä kohti.
Mitä jos oma talous ei ole ylijäämäinen?
Ensimmäinen askel säästämisen aloittamisessa on tutustua oman talouden numeroihin. Tiedätkö, mihin kaikkeen rahasi menevät?
Onneksi nykypäivänä budjetointiin ja menojen seurantaan on olemassa erilaisia helppokäyttöisiä digitaalisia työkaluja. Useimmilla pankeilla on oma sovellus kulujen seurantaan.
Onko taloutesi ylijäämäinen? Hyvä niin! Jos taas näyttää siltä, ettei ole varaa sijoittaa, hyviä uutisia: maailma on pullollaan keinoja lisätä tuloja.
Nikula kehottaa kysymään itseltään:
- Mistä voin kerryttää lisää tuloja?
- Onko minulla osaamista tai omaisuutta, josta joku olisi valmis maksamaan?
- Minkä taidon voisin hankkia, jolla voin tehdä lisää tuloja?
”Osaatko tehdä käsitöitä? Osaatko leipoa kakkuja? Osaatko siivota? Osaatko kirjoittaa? Lojuuko nurkissasi ylimääräisiä tavaroita, jotka voisit myydä? Eräs valmennettavani otti tiukkana hetkenä alivuokralaisen omaan kotiinsa.”
Ala etsimään esimerkkejä ja mahdollisuuksia ympäriltäsi sekä kehittämään omaa osaamistasi tulovirtojen hankintaan. Jos ajattelet, että tulojen lisääminen ei ole mahdollista, et todennäköisesti edes huomaa kaikkia mahdollisuuksia siihen. Sama pätee Nikulan mukaan menojen karsimiseen.
”Kokemukseni mukaan suurimmalla osalla meistä on menoja, mistä voimme luopua – olemme usein vain sokeita omalle kulutuksellemme ja pidämme itsestään selvänä, että kulutamme rahaa niihin asioihin, mihin kulutamme.”
Menoja ei kannata kuitenkaan karsia loputtomiin, ja Nikula kannustaa kaikkia valmennettaviaan keskittymään enemmän tulojen lisäämiseen.
Oikeaa hetkeä sijoittamisen aloittamiseen ei tule
Taloudenhallinnasta ja sijoittamisesta innostunut perheenäiti Ansku Koli kirjoittaa Rahataidot-blogissa, että sijoittamisen aloittamiseen ei kannata jäädä odottamaan hetkeä, kun oma talous on ylijäämäinen. Koli rohkaisee aloittamaan jo sillä hetkellä, kun tuntuu, ettei millään olisi varaa irrottaa ylimääräistä siivua syrjään sijoittamiseen. Oma rahankäyttö sopeutuu Kolin kokemuken mukaan muuttuneeseen tilanteeseen pian.
Aika on sijoittajan puolella, sillä se antaa rahalle mahdollisuuden tehdä töitä puolestasi. Korkoa korolle -vaikutus tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että saat tuottoa sijoittamastasi summasta, mutta myös sen tuotoista, koska pääomasi kasvaa vuosi vuodelta. Nikula muistuttaa, että sijoittamisessa oma osaaminen ratkaisee tuloksen. Toki ajoituksellakin on merkityksensä, kun aloitetaan esimerkiksi osakesijoittaminen.
”Suosittelen hankkimaan perusymmärryksen mistä tahansa kohteesta, mihin aiot sijoittaa. Monelle rahastosijoittaminen on matalan kynnyksen tapa aloittaa, ja esimerkiksi Sijoittajaksi 7 päivässä -kirja on loistava perusopas pörssisijoittamisen maailmaan.”
Päätä, minkä summan sijoitat kuukaudessa ja automatisoi siirto pankkitililtäsi. Koli suosii sijoittamisessa esimerkiksi Nordnetin kuluttomia superrahastoja, kuten Superrahasto Suomi, joka sijoittaa 25:een Helsingin pörssin suurimpaan osakkeeseen.
”Joka ikinen hetki, minkä odotat, menetät tuottoja – ja mitä myöhemmin aloitat, sitä isompia summia joudut sijoittamaan tai sitä parempaa tuottoa saamaan, jotta pääset samaan lopputulokseen kuin aiemmin aloittanut”, Nikula rohkaisee.
Älä siis odota täydellistä h-hetkeä, vaan aloita säästäminen nyt.
Lähde: Rahataidot-blogi ja nordea.fi.