Yritysuutiset

Sammon tulos sen jälleen osoitti – Nordea on yhtiölle kiviriippa

Sammon konsernijohtaja kertoo, että yhtiö tarkastelee mahdollisuutta vähentää omistustaan Nordeassa ja pankkitoiminnassa.

Finanssikonserni Sammon tulos ennen veroja painui viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 675 miljoonaa euroa pakkaselle. Edellisvuoden vertailujaksolla tulos ennen veroja oli ollut positiivinen 468 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan raportoitua tulosta rasittivat suuresti Nordea-osakkeista kirjatut arvonalennukset, jotka laskivat nettotulosta 899 miljoonalla eurolla.

Vaikka tulosta tiedettiin rasittavan 222 miljoonan tappio, jonka Sampo kirjasi viime vuoden lopulla myytyään 162 miljoonaa Nordean osaketta, oli tuloksen painuminen pakkaselle silti yllätys. Analyytikoiden konsensusodotus oli nimittäin lähes 235 miljoonan euron positiivinen tulos ennen veroja.

Surkeaa viimeistä vuosineljännestä lukuunottamatta viime vuosi sujui finanssikonsernilta väkevästi.

Yhtiön mukaan vuosi 2020 oli kaikin tavoin erityisen vahva Sampo-konsernin suurimmalle liiketoiminta-alueelle Ifille. Yhtiön koko vuoden yhdistetty kulusuhde oli 82,1 prosenttia, kun se vuonna 2019 oli 84,5.

Kulusuhde on Ifin paras yhdistetty kulusuhde kautta aikain.

Konsernin raportoitu tulos ennen veroja koko vuodelle vuodelle 2020 aleni 380 miljoonaan euroon Nordean osakkeisiin liittyvien 899 miljoonan euron arvonalentumistappion ja 262 miljoonan euron myyntitappion rasittaessa tulosta. Ilman Nordea-omistukseen liittyviä satunnaisia eriä tulos ennen veroja olisi ollut 1 541 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja 1 696 miljoonaa vuonna 2019.

Sammon hallitus on päättänyt kirjata arvonalentumistappion Nordean osakkeiden kirjanpitoarvoon, jonka seurauksena osakkeiden arvoksi Sammon konsernitaseessa 31.12.2020 kirjattiin 7,50 euroa aiemman 8,90 euron sijaan.

Yhtiö odottaa vakuutusliiketoiminnoista hyvää toiminnallista tulosta vuonna 2021, mutta niiden markkinaehtoiset tulokset varsinkin henkivakuutustoiminnassa ovat vahvasti sidoksissa pääomamarkkinoiden kehitykseen.

Ifin odotetaan saavuttavan alle 85 prosentin yhdistetyn kulusuhteen vuonna 2021.

Finanssikonsernin jatkosuunnitelmat ovat selvät: lisää panostuksia vakuutustoimintaan ja vähemmän omistusta Nordeaan.

”Strategisesti Sampo keskittyi vuonna 2020 luomaan vankan perustan vakuutustoiminnan tulevalle tuloskasvulle. Jatkoimme mittavia investointeja pohjoismaisten vahinkovakuutustoimintojemme digitalisoimiseen varmistaaksemme, että palvelumme ovat jatkossakin asiakkaille paras vaihtoehto”, toteaa Sammon konsernijohtaja Törbjörn Magnusson.

Magnussonin mukaan Hastings-kauppa avaa uuden väylän pitkän aikavälin kasvulle. Konsernijohtaja odottaa kaupan tuovan meille merkittävää arvonnousua, kunhan yhtiön liiketoimintaa kehitetään fokusoituneesti, kuten Ifissä on tehty.

Toinen merkittävä askel Sammon entistä vahvemmassa fokusoitumisessa vahinkovakuutustoimintaan oli Sammon Nordea-omistuksen pienentäminen marraskuussa 2020, Magnusson kertoo.

Sampo luottaa edelleen siihen, että Nordean vuodelle 2022 asettamien tavoitteiden saavuttaminen etenee hyvin. Kuitenkin konserni tarkastelee vaihtoehtoja vähentääkseen ajan mittaan osallisuuttaan pankkitoimintaan, Magnussson paljastaa.

Sammon hallitus ehdottaa toukokuussa kokoontuvalle yhtiökokoukselle osinkoa maksettavaksi 1,7 euroa osaketta kohti, kun se vuotta aiemmin oli 1,5 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös