Kumppaniblogit

Ajankäytöllä ylituottoon?

Ylituoton saavuttaminen pitkällä aikavälillä vaatii paljon työtä. Siksi on tärkeää myös kehittää omaa tiedon- ja ajankäyttöä ylituoton saavuttamiseksi.

Ylituoton saavuttaminen pitkällä aikavälillä vaatii paljon työtä. Siksi on tärkeää myös kehittää omaa tiedon- ja ajankäyttöä ylituoton saavuttamiseksi.

Ajattelin pitkään ennen, että haluan sijoitusten tuoton perustuvan siihen, että ymmärrän ja tiedän jotain mitä muu markkina ei ymmärrä tai huomaa. Se on kenties mahdollista sisäpiirissä ja 1950 luvulla, mutta 2021 siihen ei kannata tuhlata kuin pieni pala omasta käytettävissä olevasta ajasta. Vaikka tänä päivänä tietoa löytyy loputtomasti sen oleellisen tiedon hankkiminen ja suodattaminen kaiken roskan keskeltä on yhä vaikeampaa. Voiko kilpailuetua siis edes saavuttaa enää tiedolla?

Kyllä voi! Tähän perustuu analyytikkojen työ sekä muiden itseään ammattilaisiksi kutsuvien henkilöiden työ sijoitusinstrumenttien parissa. Onkin hyvä miettiä omaa sijoitus suunnitelmaa ja keskittää omat ajalliset ja henkiset resurssit asioihin joiden avulla tuotto on pörssissä todennäköisempää. Jos pystymme käyttämään tunnin arkipäivästä keskimäärin tiedon kasvattamiseen ja pörssin seuraamiseen. Onko meillä tavallisilla “sijoittajilla” mahdollista päästä pitkällä aikavälillä lähellekään vaikka sitä lopputulosta johon Inderesin mallisalkku pystyy. Kenties kourallisella tuuria, mututuntumalla ja typerän rohkeilla valinnoilla. 

Olenko niin hyvä että minun kannattaisi valita itse sijoituskohde?

Mihin meidän sitten kannattaisi keskittyä? Jos joku muu on valmis tekemään puolestamme tuntien työn ja tiivistämään sen kompaktiksi paketiksi miksi emme keskittyisi lähes pelkästään siihen. Analyysit, raportit ja kattavat kommentit yhtiöistä ovat niitä työkaluja jolla meidän tulisi tehdä töitä. Me jotka kutsumme itseämme yksityis sijoittajiksi ja yritämme tehdä ylituottoa pörssissä omalla vapaa-ajallamme. Tuskin löydämme, laskemme tai ymmärrä jotain sellaista mitä Suomen tai jopa Euroopan kovimmat analyytikot eivät olisi huomanneet 40/h viikko työmäärällä.

Analyytikoiden tekemät analyysit, tavoitteet ja raportit eivät kuitenkaan aina ole oikeassa, joten vastuuta ei voi täysin jättää heille. Raporteista ja analyyseista löytyy kuitenkin lähes kaikki oleellinen faktatieto tarkasteltavissa olevasta yrityksestä. Tässä kohtaa meillä yksityissijoittajilla kasvaa vastuu. Me voimme saavuttaa ylituottoa keskittymällä analysoimaan valmiiksi tiedon muruiksi jauhettuja analyysejä, raportteja ja analyytikoita. On lähes turhaa käyttää edes tuntia päivästä etsien jotain sisäpiiritietoa tai hakkaamalla päätä seinään miljoona numeroa sarjaa sisältävien taloustiedotteiden kanssa. 

Jos muistaisimme keskittyä yhä useammin siihen, että käyttäisimme tehokkaasti saatavilla olevaa huippu laadukasta tietoa sen sijaan, että selailemme yrityksen etusivuja ja tuloslaskelmaa. En sano etteikö näistäkin olisi hyötyä. Välillä on vaan tärkeä olla nöyrä ja käyttää tehokkaasti jonkun muun kokoamaa tietoa. Kuitenkin olemalla herkän kriittinen ja kylmäverisen valmis sulkemaan tunteet hetkeksi muualle.

“Careful you must be”- Yoda

Analyyseissä piilee kuitenkin vaarallinen kompastuskivi. Ihminen hakee ja poimii automaattisesti sitä tietoa josta on samaa mieltä. Vaikka käyttäisimme valmiiksi jauhettua tietoa on se silti osattava lukea läpi ilman tunteita tai mielipiteitä.

Meidän tulisi siis käyttää valmiiksi pureskeltua tietoa yhä enemmän ja verrata vaikkapa Inderesin, Nordean, Op:n ja muiden analyytikkojen näkemyksiä ja raportteja keskenään, jotta voisimme saavuttaa tiedolla jotain kilpailuetua. Enkä puhu nyt analyytikoiden tavoite hinnoista tai ennusteista vaan kylmästi siitä fakta tiedosta joka meidän on mahdollista poimia raporteista itsellemme. Valmiin tiivistetyn faktatiedon pohjalta voimme lähteä rakentamaan omaa mielipidettämme yhtiöstä, johdosta, kohde markkinasta ja näiden asioiden kautta tehdä mahdollisimman hyvän sijoituspäätöksen.

Lennart Tuominen

Yrittäjä, opiskelija ja intohimoinen sijoittaja

Kommentoi
Ylös
>