Kryptot

Tutkimus: Bitcoinin hurja hinnannousu kertoo sijoittajien arpapelin tyyppisestä toiminnasta

Kryptovaluuttojen ja bitcoinin hinnannousulle on pyritty selittämään monilla eri seikoilla. Tuore tutkimus tuo tähän keskusteluun uuden ja ehkä yllättävänkin näkökulman.

Bitcoinin hinnannousu ei jätä ketään kylmäksi. Vuodessa kryptovaluutan vaihtokurssi suhteessa dollariin on noussut lähes 890 prosenttia ja viidessä vuodessa peräti 5700 prosenttia.

Bitcoinin hinnannousua on selitetty useilla syillä, kuten kryptovaluutan niukkuudella ja institutionaalisten suursijoittajien kiinnostus bitcoinista. Myös keskuspankkien historiallisen kevyt rahapolitiikka on saattanut välillisesti nostaa bitcoinien kysyntää, kun bitcoin nähdään sijoittajien keskuudessa inflaatiosuojana.

Lisäksi PayPal on tuonut amerikkalaisten asiakkaidensa käyttöön kryptovaluuttojen osto-, pito- ja myyntimahdollisuuden. Mahdollisuus koskee bitcoinia, ethereumia, bitcoin cashia ja litecoinia. PayPal aikoo laajentaa ominaisuutta joillekin Yhdysvaltojen ulkopuolisille markkinoille ensi vuoden alkupuolen aikana.

Jättipankki JPMorgan julkistikin tammikuussa rohkean ennusteen. Se uskoo, että bitcoinilla on varaa nousta jopa 146 000 dollariin pitemmällä aikavälillä. Pankin mukaan bitcoinista voi tulla kilpailija kullalle. Aiheesta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Kaikki eivät usko kuitenkaan bitcoinin kasvuajureihin.

BCA Research -yhtiön päämarkkinastrategi Peter Berezin toteaa yhtiön raportissa, että bitcoin-rahansiirtojen hitaus ja kustannukset tekevät siitä kelvottoman vaihdon välineen. Lisäksi vastuullisuutta korostavat ESG-sijoitusrahastot tulevat välttämään kryptovaluuttaa hyödyntäviä yrityksiä.

Bitcoinin hinnoitteluun on löytynyt nyt myös aivan uudenlainen näkökulma.

Tutkijatohtori Klaus Grobys Vaasan yliopistosta ja professori Juha Junttila Jyväskylän yliopistosta ovat hiljattain julkaisseet tunnetussa Journal of International Financial Markets, Institutions and Money -lehdessä tutkimusartikkelin, jossa he osoittavat, spekulaatio ja arpapelityyppinen käyttäytyminen ovat perustavia tekijöitä kryptovaluuttojen hinnoittelussa.

Tämä spekulaatio voi selittää valtavan kasvun kryptovaluuttojen markkina-arvoissa.

Toisin kuin osakkeiden kaltaisten perinteisten sijoituskohteiden yhteydessä, tutkimukset ovat osoittaneet, että kryptovaluuttoihin kohdistuviin sijoituksiin liittyy huomattavasti lisääntynyt epävarmuus.

Kryptovaluuttojen raju hinnannousu ilmenee aikana, jolloin perinteisten valuuttamarkkinoiden epävarmuus on lisääntynyt eri maiden hallitusten käyttäessä valtavia rahasummia romahdusvaarassa olevien talouksien tukemiseen maailmanlaajuisen koronakriisin vuoksi.

Grobys ja Junttila tutkivat spekulatiivisen käyttäytymisen roolia kryptovaluuttamarkkinoilla eli arpapelien tapaista (lottery-like) kysyntää. Tutkimuksessa tehtiin 20 kryptovaluutan osalta analyysi niin kutsutusta MAX-vaikutuksesta, jossa edeltävän ajanjakson äärimmäisen suuret tuotot kuvaavat arpapelituloksen tapaista voittomahdollisuutta myös lähitulevaisuudessa.

Tutkimus osoitti, että niiden kryptovaluuttojen salkku, joilla oli alin päivittäinen tuotto salkun kokoamista edeltävällä viikolla, tuottaa keskimäärin huomattavasti enemmän tuottoja kuin niiden kryptovaluuttojen salkku, joilla oli korkein päivittäinen tuotto salkun kokoamista edeltävällä viikolla, eli ns. MAX-vaikutus on negatiivinen.

Tutkimuksessa havaittiin, että aikaisemmin äärimmäisen positiivisia tai negatiivisia tuottoja tuottaneet kryptovaluutat tuottavat aivan lähitulevaisuudessa todennäköisesti myös äärimmäisen positiivisia tai negatiivisia tuottoja. Se viittaa Grobysin ja Junttilan mukaan siihen, että sijoittajien odotukset ovat ilmeisesti rationaalisia, eli ne perustuvat aikaisempaan informaatioon tuotoista hyvin lyhyellä aikavälillä.

Krobysin ja Junttilan mukaan heidän löydöksensä ovat kiinnostavia myös teoreettiselta kannalta, koska niiden perusteella sijoittajien käyttäytymismekanismit, joita havaitaan osakemarkkinoilla, esiintyvät myös digitaalisilla rahoitusmarkkinoilla.

”Arpapelityyppinen käyttäytyminen voi itse asiassa selittää osan rakettimaisesta arvonnoususta kryptovaluuttamarkkinoiden joillakin segmenteillä”, toteaa professori Juha Junttila.

Junttilan mukaan hyvä esimerkki tällaisesta käyttäytymisestä on Wallstreetbets-foorumi, joka on sosiaalisen median Reddit-sivuston kanava. Siellä yksittäisiin osakkeisiin sijoittavien piensijoittajien määrä ja sijoitusten äkillinen nousu on aiheuttanut näiden osakkeiden valtavan arvonnousun, ja hinnoittelun perustekijät – kuten kyseessä olevan yrityksen odotettavissa oleva tulos ja voitonjakokyky – ovat menettäneet roolinsa hinnoittelukäyttäytymisessä ainakin lyhyellä aikavälillä.

”Kryptovaluuttamarkkinoilla tällaista käyttäytymistä on todella havaittu, joten MAX-käyttäytyminen kryptovaluuttamarkkinoilla voi myös heijastaa tällaista toimintaa mikrosijoittajatasolla. On selvää, että saamamme tulokset vaativat paljon enemmän tarkastelua lähitulevaisuudessa”, korostaa Junttila.

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi
Ylös
>