Kasvuosakkeet

Enersensen Erhnroothit ja Eltel-konsernin Herlinit kisaavat verkkoapajilla

Verkkojen rakentaminen vetää puoleensa talouden mahtisukuja, kuten Erhnrootheja ja Herlinejä.

Helsingin pörssin yksi kovin nousija, päästötön Enersense saa osakeannin myötä uusiksi suuriksi omistajikseen sijoitusyhtiö Nidocon, joka kuuluu Alexander ja Albert Ehrnroothin hallintaan. 

Herlinit ovat puolestaan aiemmin sijoittaneet Enersensen kovimpaan kilpailijaan, ruotsalaiseen Tukholman pörssissä noteerattuun Eltel-konsernin, jota voi pitää Enersensen kovimpana kilpailijana Suomessa ja Baltiassa. Hissiyhtiö Koneesta ja Cargotecista tunnetut Ilkka Herlin ja Heikki Herlin käyttävät sijoitusyhtiöidensä, kuten Wipunen Varainhallinnan ja Mariatorpin kautta suurta valtaa ruotsalaisessa Eltel-konsernissa. 

Pääomasijoittaja Triton on neljä vuotta omistanut suurimpana noin 16 prosentin osuudella Elteliä, jonka myynnistä ei ole toistaiseksi liikkunut huhuja.   

Konsernin toimitusjohtaja Casimir Lindholm saneerasi ennen Elteliä myyntikuntoon ex-rakennuskonserni Lemminkäisen, joka meni sitten rakennuskonserni YIT:lle. 

Herlinit ostivat Elteliä yhtiön osakkeita etenkin yli parin vuoden takaisen kurssiromahduksen aikana. Nidoco eli Ehrnroothit osallistuivat puolestaan Enersensen antiin, joka teki yhteensä 15 miljoonaa euroa. 

Enersense on kovassa nousukiidossa

Enersense on ottanut hulppean nousuvauhdin lyhyellä pörssitaipaleellaan. Yhtiön markkina-arvo lähenee jo 130 miljoonaa euroa alkuviikon yli kymmenen euron osakekurssilla. Eltelin pörssiarvoksi on puolestaan noin 410 miljoonaa euroa 27,10 eli 2,70 euron kurssilla Tukholman pörssissä. Yhtiö ei aio maksaa osinkoa viime tilikaudelta.  

Erhnroothien omistuksen myötä ei yllätyksenä voi pitää järjestelyjä, jossa Wärtsilän entisestä konsernijohtajasta Jaakko Eskolasta tulee Enersensen hallituksen puheenjohtaja. Nykyinen hallituksen puheenjohtaja Markku Kankaala ottaa varapuheenjohtajan paikan.    

Iiläisen sijoittajan ja yrittäjän Markku Kankaalan voi nostaa Enersensen menestyksen yhdeksi pääarkkitehdiksi, joka luotsasi tappiollisen verkkorakentajan Empowerin oston. Kauppahinta oli yksi euro. 

Yrityskauppa antoi Enersenselle ponnahduslaudan pörssilistautumiselle. 

Enemmistö yhtiöstä siirtyi viime kesänä aktiiviomistaja-sijoittajaryhmälle ja toimivalle johdolle. Tunnetut pohjalaiset yrittäjät Kankaala, Petri Suokas ja Martti Haapala kuuluvat osakkaana yhtiön suurimpaan omistajaan MBÅ Investiin, joka omistaa anninkin jälkeen eniten eli 22 prosenttia Enersensestä.  

Sijoittajat noteerasivat listautumisen aikana positiivisesti sen, että kauppaneuvos Kyösti Kakkosen hallinnoima Joensuun Kauppa- ja Kone hankki noin 16 prosenttia Enersensen osakkeista. 

Uudet omistajat sijoittivat yhtiöönsä yhteensä noin 20 miljoonan euron pääomat. 

Kankaala toteaa, että osakeanti ja Nidocon lähes 18 prosentin osakkuus vahvistavat Enersensen rahoitusta ja omia pääomia. 

Viime vuoden tilinpäätöksen mukaan Enersensen tilauskanta nousi peräti 130 miljoonasta eurosta 300 miljoonan euron tasolle. Yhtiö aikoo vuoteen 2025 mennessä saavuttaa noin 300 miljoonan euron liikevaihdon. 

Noin kymmenen prosentin käyttökatetta voi pitää kovana tavoitteena raisun hintakilpailun alaisessa verkkorakentamisessa. Osinkoa on luvassa noin 30 prosenttia tuloksesta. 

Kankaala korostaa, että Enersense etenee kannattavuus edellä eikä sulje pois yritysostoja. 

”Konsernin ajurina toimii yrittäjyyden periaate eri liiketoiminnoissa”, Kankaala jatkaa.  

Verkkorakentajat jakavat miljardien eurojen markkinan

Enersensen vertailukelpoinen EBITA eli konserniliikearvon poistoista eliminoitu liikevoitto oli 5,2 miljoonaa euroa eli 3,6 prosenttia 144,5 miljoonan euron liikevaihdosta. Vertauksena voi mainita, että Eltelin liikevaihto oli Suomessa noin 300 miljoonaa euroa viime tilikaudella. Ja oikaistu EBITA-liikevoitto oli 2,4 prosenttia eli 7,2 miljoonaa euroa. Eli yhtiöt ovat edenneet melko tasatahtia. 

Enersensen oikaistu käyttökate oli 6,2 prosenttia eli noin yhdeksän miljoonaa euroa viime tilikaudella. 

Eltel teki konsernitasolla viime tilikaudella noin 938 miljoonaa euron liikevaihdon. Käyttökatekin kulki samaa rataa kuin Enersensellä ja oli 6,7 prosenttia liikevaihdosta. 

Enersense on pitänyt hallinnassa ja kannattavana suuret projektinsa, mitä voi pitää merkittävänä käänteenä ex-Empowerin perinnössä. 

Ennusteen mukaan Eltelin operatiivinen liikevoitto paranee kuluvana vuonna verrattuna edelliseen vuoteen. 

Eltel ja Enersense jakavat voima- ja kuitukaapeleiden verkko-infran rakentamista etenkin Suomessa ja Baltiassa sekä osin muuallakin Euroopassa. Viidennen sukupolven matkapuhelin vaatii uusia verkkoja samoin autojen sähköistyminen. Tuulivoimakin pyörittää infra-investointeja.

Jakoon tulee miljardeja euroja verkkojen rakentajille. 

Marssijärjestystä voi peilata siten, että Enersense ja Eltel ovat alan arvioiden mukaan kumpikin erikseen ottaneet noin 15 prosentin osuuden kaapeleiden asennuksen puolen miljardin euron Suomen markkinoista. 

Valokuitukaapeleissa liikkuu puolestaan dataa ja mobiilia eli langatonta viestintää. Enersense on pitänyt hallussaan noin 15 prosenttia valokuidun noin 400 miljoonan euron koko potista, josta Eltel on ottanut noin kolmanneksen osuudella. 

Markkinaosuudet liikkuvat kylläkin eri yhtiöiden tilauskantojen tahdissa.

Kommentoi
Ylös
>