Sijoittajan verotus

Vasemmistoliitto haluaa nostaa pääomaveroa ja ottaa käyttöön varallisuusveron

Kokoomuksen kansanedustaja ihmettelee, onko vasemmistoliiton tarkoitus köyhdyttää Suomi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Vasemmistoliitto esittää torstaina julkaisemassaan vero-ohjelmassa miljardin euron veronkorotuksia säästämiseen, sijoittamiseen ja yrittämisen verotukseen.

Pääomatuloista kuten osingoista tai vuokratuloista maksetaan pääsääntöisesti pääsääntöisesti 30 prosenttia 30 000 euroon asti, ja tätä suuremmista tuloista 34 prosenttia riippumatta siitä, kuinka paljon tuloja on.

Vasemmistoliito haluaa tehdä pääomaverosta progressiivisen, puolue kertoo verolinjauksessaan. Sen tavoitteena on luopua ansio- ja pääomatulojen erillisverotuksesta. Yhdistetty verotus kaikille tuloille tekisi puolueen mukaan pääomatuloverotuksesta aidosti progressiivista, jolloin pienten pääomatulojen verotus kevenee ja suurten nousee.

Puolueen mukaan siirtymäkaudella pienimpien pääomatulojen veroastetta voitaisiin välittömästi keventää, ja vastaavasti suurimpien tulojen kiristää niin, että valtion verotulot kasvaisivat 100 miljoonalla eurolla vuodessa.

Vasemmisto haluaa myös kiristää listaamattomien yhtiöiden osinkojen verotusta 350 miljoonalla eurolla.

Listaamattomasta yhtiöstä nostettujen osinkojen pääomaverot voivat olla alhaisimmillaan 8,5 prosenttia, mikäli nostettava osinko on alle 150 000 vuodessa ja maksimissaan kahdeksan prosenttia yhtiön matemaattisesta arvosta.

”Varakkaita omistajayrittäjiä suosiva osinkoverokohtelu on keskeinen eriarvoistava rakenne, joka kannustaa verosuunnitteluun ja keinotekoiseen tulonmuuntoon. Paitsi että se on epäoikeudenmukainen, johtaa se useiden tutkimusten mukaan myös Suomen kansantalouden kannalta tehottomaan pääomien kohdentumiseen”, vasemmistoliitto toteaa kannanotossaan.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo, että puolue olisi valmis laajentamaan osingoista vapaat yhteisöt, kuten esimerkiksi ay-liikkeen pääomaverotuksen piiriin.

”Koska aihe taas on ajankohtainen, muistutan, että vasemmistoliitto kannattaa lähdeveron käyttöönottoa, joka toisi ay-liikkeen, ulkomaisten rahastojen ja muiden osinkoverosta vapautettujen yhteisöiden osingot verotuksen piiriin”, Andersson toteaa Twitterissä.

Vasemmistoliitto haluaa varallisuusveron

Vasemmistoliitto esittää torstaina julkaisemassaan vero-ohjelmassa miljardin euron veronkorotuksia säästämiseen, sijoittamiseen ja yrittämisen verotukseen.

Lisäksi puolue haluaa ottaa käyttöön varallisuusveron.

Puolueen mukaan varallisuuserot ovat Suomessa kasvaneet merkittävästi jo 30 vuoden ajan. Yleisen varallisuusveron tavoitteena olisi hillitä omaisuuserojen kasvua ja keventäisi painetta muiden verojen korotuksiin.

Varallisuusvero ei kuitenkaan kohdistuisi esimerkiksi asuntojen ja kesämökkien kaltaiseen omaisuuteen, joka on jo kiinteistöveron, tai jonkun muun veron piirissä. Veropohjaltaan laaja ja tiivis varallisuusvero tuottaisi huomattavan verokertymän jo hyvin pienellä veroprosentilla, puolue uskoo.

Puolueen mukaan myös välillisen sijoittamisen instrumenttien tuottoja tulisi vasemmistoliiton mielestä verottaa vuosittain kuten suoran sijoittamisen tapauksessa tehtäisiin. Sijoitusrahastoihin, sijoitussidonnaisiin vakuutustuotteisiin ja osakesäästötiliin kertyvää arvoa ei Suomessa veroteta lainkaan, ellei varoja nosteta.

Kansanedustaja lyttää vasemmistoliiton verolinjauksen säästäjien rankaisuohjelmana

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Matias Marttinen kysyy, miksi Vasemmistoliitto tavoittelee ohjelmallaan köyhempää Suomea ja korkeampaa työttömyyttä.

”Miljardin euron yrittäjien ja säästäjien rankaisuohjelma on karmea esitys talouskriisin keskellä painivalle Suomelle”, Marttinen sanoo.

Marttinen pitää käsittämättömänä Vasemmistoliiton tavoitetta romuttaa suureen suosioon noussut osakesäästötili uudella vuosittaisella verolla, joka peritään tilin vuosittaisesta tuotosta. Osakesäästötilissä tuotot verotetaan nykyisin vasta nostettaessa varoja pois tililtä.

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Matias Marttinen.

”Osakesäästötilejä on avattu jo yli 150.000 kappaletta ja osakesäästäjien lukumäärä on noussut yli 900.000 henkeen. Vasemmiston veronkiristykset murentavat kannustimia säästämiseen ja sijoittamiseen, jos korkoa korolle -ilmiötä ei voi hyödyntää. Onko tavallisten suomalaisten halu säästää ja sijoittaa tulevaisuuttaan varten näin vastenmielinen ajatus vasemmistolle?” Marttinen hämmästelee.

Marttinen muistuttaa suomalaisten varallisuuden olevan kiinni asunnoissa, kun ruotsalaiset sijoittavat huomattavasti aktiivisemmin pörssiosakkeisiin.

”Veropolitiikan tavoitteena pitää olla suomalaisten vaurastuminen, ei köyhtyminen. Kokoomus haluaa luoda vauraampaa Suomea. Osakesäästötili on erinomainen työkalu tavalliselle sijoittajalle. Seuraava askel on osakesäästötilin talletuskaton purkaminen ja sijoitustuotteiden valikoiman laajentaminen”, Marttinen sanoo.

Marttinen tyrmää myös vasemmiston esitykset listaamattomien yritysten rajuista, 350 miljoonan euron veronkiristyksistä.

“Ei ole sattumaa, että investointeja ja yrittäjyyttä on Suomessa suhteellisen vähän. Kannustimet ovat erittäin heikot. Massiiviset veronkorotukset pk-yrityksille, jotka ovat jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa koronakriisin vuoksi johtavat yrittäjyyden vähenemiseen, kasvavaan työttömyyteen ja pienempiin investointeihin”, Marttinen sanoo.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Simon

    6.3.2021 at 18:06

    Miten meinaavat saada varallisuusveron toimimaan kryptovaluuttasijoituksien osalta?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös