Markkinakommentit

Analyytikoiden tulosoptimismi kasvaa – onko se sijoittajalle hyvä vai huono asia?

Suurin osa amerikkalaisyhtiöistä onnistuu yleensä ylittämään analyytikoiden keskimääräisen liikevaihto- ja tulosennusteen.

Sama trendi on ollut havaittavissa myös käynnissä olevalla tuloskaudella, kun raportoineet yhtiöt ovat kerta toisensa jälkeen heittäneet ennusteet romukoppaan. 

Wall Streetin analyytikot ovat siis tyypillisesti varsin konservatiivisia yhtiöiden tulevan liiketoiminnan suhteen. 

Alkuvuoden aikana ekonomistit ovat nostaneet talouskasvuodotuksia erityisesti Yhdysvalloissa. Maailman suurimman talouden odotetaan kasvavan kuluvana vuonna yli kuusi prosenttia.

Kohentuneiden makrotalouden näkymien myötä analyytikoiden ennusteet yhtiöiden tuloskehityksestä osoittavat vahvasti ylöspäin. 

Analyytikoiden konsensusennuste S&P 500 -indeksin yritysten neljännen kvartaalin osakekohtaiselle tulokselle vuonna 2022 on peräti 29 prosenttia korkeampi kuin vuoden 2019 vastaavan neljänneksen lukema. Vuoden 2019 lukema on pandemian rokottamia vuosineljänneksiä sopivampi vertailukohta, sillä se oli viimeinen ”normaali” vuosineljännes ennen pandemian rantautumista.

Jos analyytikoiden odotuksia tarkastellaan sektorikohtaisesti, niin huomataan, että yli 50 prosentin tuloskasvua odotetaan terveydenhoito-, teknologia- ja raaka-aineyhtiöiltä. Listan häntäpäässä ovat kiinteistö- ja finanssiala. Analyytikot ennustavat kiinteistöalan yhtiöiden tuloksien laskevan noin 30 prosenttia ja finanssialan yhtiöiden tuloksien päätyvän niukasti vuoden 2019 loppua pienemmiksi.

Mitä analyytikoiden optimismi tarkoittaa sijoittajien kannalta? Mikäli analyytikot ovat oikeassa ja tulokset kasvavat roimasti seuraavan reilun vuoden aikana, lähestyy osakemarkkinoiden arvostustaso ”normaalimpaa” ja ”kestävämpää” tasoa. 

Toisaalta analyytikoiden ennustama tuloskasvu toisi mukanaan myös koronnostopaineita Fedille, sillä odotettu tuloskasvu vaatii taakseen vankkaa paikallista ja globaalia talouskasvua. Nousevilla koroilla taas olisi negatiivinen vaikutus erityisesti kasvuyhtiöiden osakekursseihin.

Analyytikoiden mahdollinen ylioptimistisuus taas tietäisi luonnollisesti huonoa tulevien vuosien osaketuotoille. Yleensä analyytikoiden konservatiiviset ennusteet mahdollistavat ennusteiden nostot sekä tulosraporttien jälkeen että tuloskauden lähestyessä. Liian optimististen ennusteiden osalta tilanne olisi päinvastainen. Systemaattiset ennustelaskut näkyisivät arvostuskertoimien kohoamisena ja kurssilaskuna.

Kaiken kaikkiaan makrotalouden kehitys on avainasemassa yhtiöiden tuloskehityksessä seuraavan parin vuoden aikana. Yhtiöillä on loistavat edellytykset parantaa edelleen tuloslaskelman alinta riviä, jos liikevaihto lähtee laukalle talouskasvun tukemana.

Yhtiöiden kannattavuutta tukee jatkossa pandemian aikana tehdyt kustannusleikkaukset. Uuden teknologian käyttöönotosta seuranneesta tuottavuusloikasta ainakin osa on tullut jäädäkseen. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös