Teollisuus ravistelee irti pandemian kahleista
Verojuristi neuvoo: Näin etätyöläinen voi hyödyntää koronavuoden kulut veroilmoituksessa
Nyt odotetaan kunnon tulosrallia – paljon hyvää on jo osakkeiden hinnoissa

Verojuristi neuvoo: Näin etätyöläinen voi hyödyntää koronavuoden kulut veroilmoituksessa

Työhuonevähennys voi olla merkittävä veroetu.
etätyö tietokone laptop näppäimistö konttorityö etätyö tietokone laptop näppäimistö konttorityö

Poikkeuksellinen koronavuosi näkyy myös veroilmoituksessa. Etätyö ja siihen liittyvä työhuonevähennys on aiempaa ajankohtaisempi koronakriisin myötä lisääntyneen etätyöskentelyn vuoksi.

Verohallinnon mukaan vuonna 2019 työhuonevähennyksen sai lähes 100 000 asiakasta. Yhteensä Verohallinto myönsi työhuonevähennyksiä noin 73 miljoona euroa. Keskimääräinen vähennys oli 737 euroa.

Vuonna 2020 työhuonevähennyksen saajien määrä ja eurot tulevat varmasti kasvamaan palkansaajien lisääntyneen etätyöskentelyn vuoksi.

Paljon etätöitä tehneen veronmaksajan on kuitenkin itse huolehdittava siitä, että tiedot tulevat oikein merkityiksi veroilmoitukselle, sanoo Veronmaksajien johtava verojuristi Päivi Kaari.

Veroilmoituksella on suurin osa tiedoista valmiina, mutta tiedoissa voi olla virheitä tai puutteita. Monia vähennyksiä pitää myös muistaa itse vaatia. 

”Poikkeuksellinen vuosi näkyy esimerkiksi siten, että kodin ja työpaikan väliset matkakulut voivat olla pienemmät kuin aikaisemmin. Kotona tehdystä etätyöstä puolestaan tulee vaatia omat vähennykset”, Kaari sanoo.

Verojuristin mukaan kaikki korjaukset ja lisäykset tehdään joko sähköisesti Omavero-palvelussa tai paperilla omilla lomakkeillaan. Esitäytetystä veroilmoituksesta verovelvollinen näkee tarvittavan lomakkeen numeron. Kaaren mukaan kannattaa etukäteen, että käytössäsi oikeat lomakkeet.

Työhuonevähennys voi nousta 900 euroon

Kotona etätyötä tekevä veronmaksaja voi vähentää verotuksessa esimerkiksi työhuonevähennyksen ja tietoliikennekuluja. Jos palkansajaa on ollut etätöissä yli puolet viime vuoden työpäivistä, saa hän 900 euron työhuonevähennyksen. Tämä ei edellytä omaa työhuonetta. Jos etätyöläinen maksaa itse nettiyhteydet, hän voi vaatia ne kokonaan vähennyksiin, jos työkäyttöä on yli puolet koko käytöstä.

Jos etätyöntekijällä ei ole työskentelyä varten erillinen työtila tai hän on hankkinut kalliita kalusteita, voi hän vähentää todelliset kustannukset työhuonevähennyksen sijasta.

Tulonhankkimisvähennyksen verottaja myöntää työssäkäyville automaattisesti. Sen suuruus on 750 euroa.

”Saat siis veroilmoitukseen lisäämistäsi tulonhankkimiskuluista kuten työhuonevähennyksestä lisävähennystä vain, jos kulusi ilman matkakuluja yhteensä ylittävät 750 euron rajan”, Kaari opastaa.

Matkakuluihin kuuluvat myös maskikulut

Matkakuluja ilmoittaessa ei pidä vähennä itse omavastuuosuutta, vaan matkakulut on syytä ilmoittaa kokonaan Omaveroon tai lomakkeelle.

”Matkakuluja ovat myös maskikulut 13.8.2020 alkaen: 2 euroa päivältä. Kyseisenä päivänä annettiin maskin käyttöä koskeva suositus”, Kaari sanoo.

Asunnon ja työpaikan välisten matkojen kustannuksia voi vähentää enintään 7 000 euroa ja omavastuu on 750 euroa. Jos verovelvollinen onollut osan vuotta työttömänä, omavastuu on vähemmän kuin 750 euroa, eli siinä tapauksessa alle 750 euron matkakulutkin kannattaa ilmoittaa, Kaari toteaa.

Mikäli myöhemmin havaitaan, että verovelvollinen on vaatinut aiheettoman vähennyksen tai veronalaisia tuloja ei ole ilmoitettu, voit hän joutua maksamaan veronkorotuksia lisäverojen lisäksi.

”Yllättävän moni jättää esimerkiksi vuokratulot ilmoittamatta, koska luulee tiedon vuokratulojen oikeasta määrästä jo olevan verottajalla. Jos vuokria ei ilmoita nimenomaan veroilmoituksella, joutuu maksamaan veronkorotusta, vaikka ennakkoverot vuokratuloista olisi maksettu. Muista ilmoittaa tulot myös lyhytaikaisesta vuokrauksesta”, Päivi Kaari toteaa.

Tietojen viimeinen ilmoittamispäivä on joku seuraavista tiistaipäivistä: 4.5. tai 11.5 tai 18.5.2021. Päivämäärä on merkitty lomakkeelle ja Omaveroon. Veroilmoituksen pitää olla perillä Verohallinnossa määräpäivänä klo 16.15 mennessä, jos veroilmoitus jätetään paperilla. Veroilmoitusta ei tarvitse palauttaa, jos korjattavaa tai lisättävää ei ole.

Neuvoja veroilmoituksen tarkistamiseen ja korjaamiseen löytyy osoitteesta veronmaksajat.fi/veroilmoitus

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli

Teollisuus ravistelee irti pandemian kahleista

Seuraava artikkeli
Wall Street sijoittaminen osakemarkkinat sijoituskirjat talouskirjat talous

Nyt odotetaan kunnon tulosrallia – paljon hyvää on jo osakkeiden hinnoissa