Markkinakommentit

Mitä inflaation kiihtymisestä seuraa osakemarkkinoille?

Inflaatio on alkuvuoden kenties kuumin ja pelottavin sijoitusteema.

Inflaatio eli kuluttajahintaindeksin muutos on monen sijoittajan suurin peikko vuonna 2021. Inflaatio itsessään ei ole aihe huoliin, vaan lähellä keskuspankkien kahden prosentin luokkaa oleva vuotuinen inflaatio tuskin tuo vaikeuksia reaalitalouteen tai finanssimarkkinoille.

Sen sijaan odottamaton ja voimakas, selvästi yli tavoitetason inflaatio, on sitä vastoin sekä keskuspankin että sijoittajan painajainen. Nykytilanteessa se tarkoittaisi Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa tasapainottelua korkotason ja ennätyssuuren velkakuorman välillä.

Liian nopeat koronnostot uhkaisivat hyydyttää talouden, kun rahan hinta kallistuisi ja valtioiden rahoituskustannukset kohoaisivat kenties kestämättömälle tasolle. Ohjauskoron pitäminen matalalla taas saattaisi ylikuumentaa talouden ja aiheuttaa sen vuoksi matalasuhdanteen.

Inflaation kiihtyminen ja siitä aiheutuva korkojen nousu ovat tämän vuoden selkeimpiä markkinauhkia, varoittaa sijoituspalvelutalo FIM:n päästrategi Lippo Suominen.

”Inflaatio pakottaisi keskuspankit kiristämään rahapolitiikkaa, mikä olisi myrkkyä sekä voimakkaasti velkavetoiselle taloudelle lainakysynnän laskiessa että suoraan osakemarkkinoille. Korkojen kohotessa yhtiöiden tulevaisuuden kassavirtojen tämän hetken arvo laskisi ja samalla myös nousseet korot tarjoaisivat aiempaa houkuttelevampia vaihtoehtoja sijoittajille”, Suominen toteaa FIM:n raportissa.

Suomisen mukaan kuitenkin markkinoilla ollaan toistaiseksi ympäristössä, jossa talouden elpyminen ja inflaation kohtuullinen piristyminen ovat lähinnä hyviä uutisia, kun vielä viime vuonna pelättiin deflaatiota eli hintojen laskua.

”Mikäli inflaatio uhkaa muuttua väliaikaisesta pysyvämmäksi olotilaksi, ei se lopulta ole sijoitusmarkkinoidenkaan kannalta hyvä asia”, arvioi puolestaan OP:n strategi ja salkunhoitaja Patrik Moring artikkelissaan.

Inflaation kiihtyminen tarkoittaisi Moringin mukaan korkojen selvempää nousua.

”Jossain vaiheessa keskuspankkien olisi pakko reagoida talouden lämpenemiseen, ja kiristää rahapolitiikkaa. Jos kiristystoimien nähdään tulevan myöhässä, on reaktio sitäkin rajumpi. Korkokäyrät ovat jyrkentyneet jo jonkin verran, eli pitkät korot nousevat kasvunäkymien ja lisääntyvän lainatarjonnan vuoksi, samalla, kun lyhyet korot pidetään naulattuna aiemmille tasoilleen”, Moring muistuttaa.

Toistaiseksi kuitenkin nykyinen tyyppinen ympäristö, jossa talouskasvu kiihtyy ja pitkät korot nousevat maltillisesti, on juuri sitä mitä osakemarkkinoiden kehityksen kannalta tarvittiin.

Moringin mukaan eri sektoreiden välinen rotaatio jatkuu. Inflaation ja korkojen nousu tukee rotaatiota.

”Kasvuosakkeet ovat nousseet jo varsin kalliiksi, ja siksi tarvitaan uusi veturi, eli sykliset arvo-osakkeet. Tämä ns. rotaatio kasvuosakkeista arvo-osakkeisiin on nyt jatkunut syksystä lähtien. Siihen on kuulunut muiden markkina-alueiden kehittyminen Yhdysvaltoja paremmin, niiden suuremman syklisyyden turvin. Uskomme, että tämän tyyppisellä rotaatiolla on edelleen tilaa jatkua. Globaalin kasvun kiihtyminen, maltillinen korkojen nousu, sekä arvostuserot ruokkivat sitä eteenpäin.”

Moring kertoo, että OP on kasvattanut salkuissaan arvosektoreiden painotuksia salkuissa jo viime kesästä lähtien.

”Osin tätä on tehty lisäämällä painotuksia maantieteellisesti Yhdysvaltain ulkopuolisille markkinoille, osin lisäämällä syklisempiä ja matalammin arvostettuja toimialoja. Lisäksi olemme tehneet tyylivalintoja painottaen pieniä ja keskisuuria yhtiöitä sekä matalammin arvostettuja yhtiöitä”, salkunhoitaja kertoo.

OP Varainhoito pitää kokonaisallokaatiossa edelleen osakkeet ylipainossa.

”Pidämme todennäköisenä, että osakkeiden nousu jatkuu edelleen, mutta aiempaa laajapohjaisempana. Uskomme, että vetovastuu siirtyy ainakin hetkellisesti Yhdysvaltain ulkopuolelle, syklisemmille ja matalamman arvostuksen sektoreille ja markkinoille”, Moring toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös