Kasvuosakkeet

Kannattaako innovatiivisiin yrityksiin sijoittaa?

On selvää, että osa yrityksistä on muita innovatiivisempia. Oleellisempi kysymys on kannattaako innovatiivisiin yrityksiin sijoittaa.

Innovaatioista puhutaan paljon, sillä innovaatiot ovat talouskasvun perusta. Tuottavuus pitäisi saada jollain keinoin nousemaan ja innovaatioiden kautta se onnistuu. Tämä on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä merkittävien innovaatioiden luominen ei ole mitään helppoa toimintaa. 

Onko innovatiivisiin yrityksiin sijoittaminen sitten hyvä idea? Akateemista kirjallisuutta jos tarkastelee, niin vastaus on suhteellisen selkeä ei.

Useallakin eri aikajanalla tarkasteltuna ovat useat eri tutkijat saaneet tuloksia, jotka viittaavat siihen, että kasvusijoittaminen ei kannata. Sijoittajat innostuvat hehkutetuista osakkeista liikaa, tämä innostus pumppaa arvostuksen pilviin, eikä yliarvostettuun osakkeeseen kannata sijoittaa. 

Kuinka suuri efekti tutkimustulonten takana lopulta on?

Ylioptimismin ilmiö on osakemarkkinoilla useinkin havaittavissa, mutta kuinka voimakas efekti on noin niin kuin käytännön tasolla? Onko se sellaisella tasolla, jossa ilmiöstä on hyvä olla tietoinen ja pitää ylioptimismin vaarat mielessä? Vai onko se sellaisella tasolla, jossa kasvusijoitus on tuomittu onnistumaan? 

Kannattaa muistaa sekin, että akateeminen maailma keskittyy riskikorjattuun tuottoon ja siinä miten eri sijoitustyylien edustajat hahmottavat riskin on suuria eroja. Kaikki kasvusijoittajat eivät allekirjoita riskin akateemista määritelmää.

Voiko innovaatioon sijoittaminen olla hyvä idea?

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on olla viihdyttävä tai ajatuksia herättävä. Kirjoitus ei todista yhtään mitään, mutta tarjoaa kuitenkin näkökulman mitä voi pohtia. Tässä otetaan Forbesin vuoden 2018 ”maailman innovatiivisimmat yritykset listalta” kärkiosumat ja katsotaan mikä olisi ollut sijoittajan saama tuotto mikäli yrityksiin olisi sijoittanut listan julkaisun jälkeen.

Listan osumat ovat toisaalta innovatiivisia yrityksiä, mutta toisaalta myös niitä Forbesin hehkuttamia nimiä ja osakkeita, joilla on monen mielestä ollut lähes aina ja jatkuvasti aivan liian korkea hinta. 

1.     Service Now

ServiceNow on pilvipalvelu, joka helpottaa työn tekemistä. Yritys panostaa tehokkuuteen ja ratkaisuihin joiden kautta työkustannuksia saadaan alaspäin. Käytännössä kyseessä on esimerkiksi lakipuolen, rahoituksen sekä henkilöstöhallinnon alaisuuteen kuuluvien tehtävien automatisointi.

Sijoitus kesäkuun alussa vuonna 2018 olisi tähän päivään mennessä tuonut 48 prosentin vuosituoton. Tuhat dollaria olisi kasvanut 3110 dollariin.

2.     Workday 

Workday myy pilvipohjaista henkilötietojärjestelmää. Järjestelmä on ilmeisesti varsin hyvä, sillä asiakastyytyväisyys on ollut 95 prosenttia tai korkeampi viimeiset kymmenen vuotta. Tuotteen yhtenä etuna on, että tarvittava data löytyy entistä helpommin. Tämä helpottaa dataan perustuvien päätösten tekemistä.  

Sijoitus kesäkuun alussa vuonna 2018 olisi tähän päivään mennessä tuonut 28 prosentin vuosituoton. Tuhat dollaria olisi kasvanut 2037 dollariin.

3.     Salesforce

Vastikään Slackin pörssistä ostanut Salesforce on johtava asiakkaanhallintaohjelmistojen toimittaja. Perustaja-toimitusjohtaja Marc Benioffin kehittämä liiketoimintamallikin kielii yrityksen innovaatiokyvyn korkeasta tasosta. 

Moni ohjelmistoalan yritys on siirtynyt tai siirtymässä myymään ohjelmistoja palveluna ja moni sijoittaja hamuaa salkkuunsa näitä SaaS-mallin päälle rakennettuja yrityksiä. Näissä tapauksissa kyseessä on kopiointi, ei innovointi. Salesforcen tapauksessa kyseessä on innovointi, sillä Salesforce oli se ensimmäinen SaaS-yritys

Sijoitus kesäkuun alussa vuonna 2018 olisi tähän päivään mennessä tuonut 22 prosentin vuosituoton. Tuhat dollaria olisi kasvanut 1779 dollariin.

4.     Tesla

Teslan osakkeen hinnasta löytyy montaa ja hyvinkin erilaista mielipidettä, mutta harva kiistänee yrityksen korkean innovatiivisuuden tason. Joku voisi olla jopa sitä mieltä, että Teslalle kuuluisi listan kärkipaikka. On kyse sitten teknologisesta etumatkasta, tekoälyn hyödyntämisestä, päivitettävistä autoista tai massatuotannon kehittämisestä ei ole kahta sanaa siitä, etteikä Tesla olisi äärimmäisen innovatiivinen yritys.

Sijoitus Teslaan kesäkuun alussa vuonna 2018 olisi tähän päivään mennessä tuonut 143 prosentin vuosituoton. Tuhat dollaria olisi kasvanut 12 940 dollariin.

5.     Amazon

Amazonin innovaation voimaa kuvaa ehkä parhaiten vuodesta toiseen jatkuneet puheet kuplasta ja liian korkeasta osakkeen hinnasta. ”Osakkeen hinnassa ei ole mitään järkeä, koska kyseessä on kuitenkin pelkkä kirjakauppa”-tyyppiset argumentit eivät ole vanhenneet hyvin. Syynä on se, että Amazon on yhä uudestaan ja uudestaan pystynyt luomaan uutta innovatiivista liiketoimintaa.  

Sijoitus Amazoniin kesäkuun alussa vuonna 2018 olisi tähän päivään mennessä tuonut lähes 29 prosentin vuosituoton. Tuhat dollaria olisi kasvanut 2077 dollariin.

6.     Netflix

Netflixillä on hyvinkin pitkään ollut visio. Yritys on uskonut lujasti siihen, että suoratoistotelevisio tulee syrjäyttämään perinteisen television. Tämä alkaa olemaan jo täysin päivänselvä asia, mutta on hyvä muistaa, että Netflixin alkuaikoina moni näki asian toisin.

Sijoitus Netflixiin kesäkuun alussa vuonna 2018 olisi tähän päivään mennessä tuonut lähes 16,3 prosentin vuosituoton. Tuhat dollaria olisi kasvanut 1544 dollariin.

Kommentoi
Ylös
>