Listaamattomat yhtiöt

Sijoitusmuotoinen joukkorahoitus nousi viime vuonna uuteen ennätykseen

Sijoitusmuotoinen joukkorahoitus kasvoi viime vuonna yli neljänneksellä.

Vuonna 2020 suomalaisilla palvelualustoilla välitettiin 4,6 prosenttia enemmän joukkorahoitusta kuin vuonna 2019, kertoo Suomen Pankki tiedotteessaan. Suomalaiset yritykset saivat rahoitusta 199 miljoonan euron edestä joukkorahoitusalustojen kautta vuonna 2020.

Yritysten saamasta joukkorahoituksesta 62 prosenttia oli lainamuotoista ja 37 prosenttia sijoitusmuotoista. Hyödyke- ja vastikemuotoisen joukkorahoituksen osuus oli vähäinen. Sijoitusmuotoisessa joukkorahoituksessa sijoittajasta tulee yhtiön osakkeenomistaja, eli sijoittaja saa rahan vastineeksi sijoituskohteen osakkeita. Sijoitusmuotoiseen joukkorahoitukseen kuuluvat myös sijoitukset, joissa sijoitus ostaa yrityksen liikkeelle laskemia velkakirjoja.

Jos yritykselle välitetään elinkeinotoiminnan rahoittamiseksi velkarahoitusta muulla kuin rahoitusvälineellä niin, että joukkorahoituksen välittäjän asiakkaan ja lainaa saavan yrityksen välille syntyy velkasuhde, on kyse lainamuotoisesta joukkorahoituksesta.

Vastikemuotoisessa joukkorahoituksessa vastine on tyypillisesti tuote tai lahja.

Suomen Pankin mukaan suomalaisille yrityksille välitetyn joukkorahoituksen kasvu johtui erityisesti sijoitusmuotoisen rahoituksen kasvusta. Suomalaiset yritykset saivat hieman alle 74 miljoonan euron arvosta sijoitusmuotoista joukkorahoitusta vuonna 2020, mikä on 27 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Suomalaisten yritysten saama sijoitusmuotoinen joukkorahoitus saavutti ennätyksensä vuonna 2020.

Vaikka yritysten saama joukkorahoitus on kasvanut viime vuosina, on joukkorahoituksen rooli edelleen vähäinen suomalaisten yritysten saamassa rahoituksessa. Suomen Pankin mukaan vuonna 2020 suomalaisten yritysten saama joukkorahoitus oli vain yksi prosentti verrattuna luottolaitoksista nostettuihin yrityslainoihin.

Joukkorahoitusalustoilla toteutettujen sijoitusmuotoisten joukkorahoituskierrosten lukumäärä kuitenkin pieneni vuonna 2020. Suomen Pankin mukaan onnistuneita sijoitusmuotoisia rahoituskierroksia toteutettiin yhteensä 39, mikä on 10 vähemmän kuin vuonna 2019.

Samalla suomalaisyritysten saama keskimääräinen rahoitus kasvoi. Yritykset saivat keskimäärin 1,9 miljoonan euron arvosta pääomaa sijoitusmuotoisen joukkorahoituksen kautta vuonna 2020, mikä on 700 000 euroa enemmän kuin vuonna 2019.

Hyödyke- ja vastikemuotoisen joukkorahoituksen määrä kasvoi hieman vuonna 2020, mutta oli edelleen pientä.

Suomen Pankin mukaan Suomessa välitettiin vain 1 miljoonan euron arvosta hyödykemuotoista joukkorahoitusta vuonna 2020, mikä on kuitenkin 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Onnistuneita rahoituskierroksia toteutettiin suomalaisten hyödyke- ja vastikemuotoisten joukkoalustojen kautta lähes 180 vuonna 2020.

Hyödykemuotoisten rahoituskierrosten kautta saadun rahoituksen keskimääräinen arvo oli viime vuonna 5 700 euroa. Niiden arvo on siis paljon pienempi kuin sijoitusmuotoisten rahoituskierrosten.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös