Kasvuosakkeet

Koneen ja Otiksen kisa kovenee Kiinassa

Hissiyhtiö Koneen osakekurssi luisui lähes kahdeksan prosenttia keskiviikkoisen tulosjulkistuksen jälkeen. 

Pudotusta voi pitää jopa yllättävän jyrkkänä sitä vasten, että yhtiö pitää hallussaan yli kahdeksan miljardin euron tilauskantaa. Koneen tilauskertymä painui hieman miinukselle ensimmäisellä vuosineljänneksellä, mikä selittää osaltaan kurssilaskua.   

Kone osakkeiden vaihto oli noin 150 miljoonaa euroa tulosjulkistuksen päivänä. Ehkä suuret sijoittajat noteerasivat, että Koneen ja amerikkalaisen maailman suurimman hissiyhtiön eli Otiksen keskinäinen kilpajuoksu ottaa yhä kovempia kierroksia uusissa laitteissa etenkin Kiinassa eli Koneen suurimmalla myyntialueella. 

Otis julkisti viime viikolla alkuvuoden lukunsa. Vauhtia voi kuvata jyrkän nousujohteiseksi. Yhtiö tuplasi myyntinsä uusissa laitteissa Kiinassa ja myös eri markkina-alueillaan, kuten Euroopassa ja Amerikoissa.  

Otiksen uusien laitteiden myynti nousi yhteensä 25 prosenttia eli 1,16 miljardiin euron tasolle verrattuna edellisen vuoden vastaavaan kvartaaliin. 

Kone on kuitenkin alkuvuodesta pitänyt kutinsa Otista vastaan. Uusien laitteiden liikevaihto otti alkuvuodesta yhteensä lähes 20 prosentin kasvuluvut. Liikevaihtoa kertyi noin 1,2 miljardia euroa.  

Kone ja Otis kulkivat siten ensimmäisellä neljänneksellä melko tasatahtia uusien hissien ja liukuportaiden euromääräisissä myyntiluvuissa. 

Kone on länsimaisista hissiyhtiöistä pitänyt johtopaikkaa Kiinassa uusissa laitteissa noin viidenneksen markkinaosuudella. Kiina toi ensimmäisellä kvartaalilla noin 40 prosenttia suomalaisyhtiön uusista tilauksista ja 30 prosenttia liikevaihdosta. Otis ei julkista vastaavia lukuja. 

Kone menestyi alkuvuodesta Aasiassa ja etenkin Kiinassa, mutta myynti notkahti tai pysyi paikallaan muilla markkinoilla, joilla Otis kirjasi puolestaan plussaa. 

Otiksen osavuosi avaa myös uusien laitteiden kannattavuutta. Liikevoitto parani 67 prosenttia 100 miljoonaa euroon eli noin 7,5 prosenttiin liikevaihdosta. Otis ei siten lukujen valossa ole kaapannut ”hinnoilla” lisää myyntiä esimerkiksi Kiinassa. Kone ei kerro erikseen uuslaitekaupan kannattavuutta. 

Kummatkin yhtiöt paransivat konsernitasolla liikevoittoaan ja liikevaihtoaan ensimmäisellä vuosineljänneksellä. 

Otis teki noin 2,8 miljardin euron liikevaihdolla 441 miljoonan euron liikevoiton. Liikevoitto oli 15,6 prosenttia liikevaihdosta. Koneen liikevoitto oli 10,7 prosenttia eli 250 miljoonaa euroa noin 2,3 miljardin euron liikevaihdosta.  

Koneen ja Otiksen keskinäistä kilpajuoksua, tai pikemminkin Koneen pitkää voittokulkua, voi avata viime vuoden tilinpäätöksellä. 

Kone saavutti yhteensä noin 5,3 miljardin euron liikevaihdon uusissa laitteissa vuoden 2020 tilikaudella. Otiksen liikevaihto jäi silloin uusissa laitteissa Konetta vajaa miljardi euroa alemmaksi eli 4,4 miljardin euron tasolle. ”Lähes miljardin euron kuilu” kuvasi viime vuoden lopussa Koneen etumatkaa kovimpaan kilpailijaansa uuslaitteissa. 

Hissiyhtiöiden tilipäätöksistä voi päätellä, että uusien laitteiden myynti kulkee Kiinassa korkeimmilla hinnoilla kuin esimerkiksi Amerikassa, kuten Yhdysvalloissa ja EMEAn alueella eli Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. 

Myös huoltojen kannattavuus tulee ilmi Otiksen luvuista. Huoltojen liikevoitto nousee korkeaksi eli yli 20 prosentin tasolle suhteessa liikevaihtoon. Arvioiden mukaan huollot tuovat noin 60 – 70 prosenttia hissiyhtiöiden yhteenlasketusta liikevoitosta. 

Amerikkalaisyhtiö ei julkista tilauskertymiään eikä tilauskantojaan, kuten Kone. Otiksen osavuoden ennusteen mukaan uusien laitteiden myynti etenee kuluvalle vuodelle noin seitsemän ja kahdeksan prosenttia plussalla. 

Yhtiöiden ennusteet menevät liikevaihdossa melko lailla yksiin. Otiksen osakekurssi pysyi keskiviikkona paikallaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös