Raaka-aineet

Elpyvä kysyntä kirittää öljyn hintaa – raaka-aine-ETF tarjoaa kovaa tuottoa

Maailmantalous elpyy koronakuopasta. Se tietää öljyn ja öljy-yhtiöiden osakekurssien nousua.

Öljyn hinta jatkaa nousutrendillä. Brent-laadun hinta on noussut kuukausittain viime lokakuusta lähtien maaliskuuta lukuun ottamatta. Tällä viikolla hinta kipusi poikkeuksellisen paljon, 6,1 prosenttia. Hinta hätyyttelee jo 70 dollarin barrelihintaa.

Hinta kirittää tällä kertaa ennen kaikkea kysyntätekijät. Maailmantalous on nopeasti elpymässä koronakriisin tuomasta kuopasta.

Maailman toiseksi suurin talous, Kiina, on nyt kovassa kasvuvauhdissa. Maan bruttokansantuote nousi tammi-maaliskuussa peräti 18,3 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Maaliskuussa kiinalaiset öljynjalostajat käsittelivät 20 prosenttia enemmän öljyä kuin vuosi sitten. Kiina on maailman suurin raakaöljyn ostaja.

Uutistoimisto Bloomberg kertoo, että jättipankki JPMorganin analyytikot ennustavat brent-laadun ylittävän 70 dollarin barrelihinnan toukokuuhun mennessä.

”Maailman kaksi suurinta taloutta ovat todella alkamassa loistaa, ja huolimatta vaikeuksista Euroopassa, ne alkavat edistyä koronarokotuksissa”, kertoo Oanda Corp -yhtiön analyytikko Edward Moya Bloombergille. Analyytikon mukaan Euroopan, Kiinan ja USA:n palautuessa normaalioloihin syntyy raakaöljyyn lisää kysyntäpaineita.

Myös kansainvälinen energiajärjestö IEA on nostanut öljyn kulutusennusteita tällä viikolla, johtuen USA:n ja Kiinan talouksien elpymisestä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan myös hedgerahastot luottavat sijoituksissaan nyt öljyn hinnan nousuun. Hedgerahasto Maglan Capitalin perustaja ja Centaurus Energy -yhtiön väliaikainen toimitusjohtaja David D. Tawil ennustaa brent-öljylaadun hinnan nousevan 70 tai jopa 80 dollariin barrelilta tämän vuoden loppuun mennessä.

Tarjonnan hidas elpyminen on se tekijä, johon hedgerahastot luottavat. Reutersin mukaan maailman suurin öljyntuottaja Yhdysvallat saavuttaa vuoden 2019 tuotantoennätyksen vasta vuonna 2023. Viime vuonna Yhdysvaltojen öljytuotanto laski edellisvuodesta 6,4 prosenttia 11,5 miljoonaan barreliin päivässä.

Lisäksi Saudi-Arabia ja muut suuret öljynviejät ilmoittivat tammikuussa, että ne leikkaavat tuotantoaan helmi- ja maaliskuussa jatkoksi viime kevään päätöksille. Tämä päätös nostattaa myös raakaöljyn hintaa.

Öljyn hinnannousu kirittää luonnollisesti öljy-yhtiöiden osakkeita.

Esimerkiksi ETF-rahasto iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS, joka sijoittaa suoraan eurooppalaisiin öljy- ja kaasusektorin yrityksiin, on noussut vuodessa 31 prosenttia. Vuoden 2020 koronakuopasta maaliskuulta ETF on noussut jo lähes 60 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös