Kumppaniblogit

Analyysi: Kovia posareita pörssiyhtiöiltä – kustannuspeikko näkyy jo

Kotimaiset pörssiyhtiöt ovat antaneet positiivisia tulosvaroituksia. Ne hyöytyvät sekä Amerikan että Kiinan imusta. Kulman takana uhkaa peikko.

Kokenut toimittaja Ilkka Sinervä kirjoitti 12.4. otsikolla Teollisuus ravistelee irti pandemien kahleista.

Hän haastatteli konkarisalkunhoitajaa Hannu Angervuota, joka kiinnitti huomiota Tilastokeskuksen lukuihin, joissa teollisuuden uudet tilaukset ponnahtivat helmikuussa noin viidenneksen vuoden takaisesta.

Tilastokeskus julkisti lukunsa 9.4., ote:

Eniten tilaukset kasvoivat paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 22,4 prosenttia. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat edellisvuodesta 20,2 prosenttia sekä kemianteollisuudessa 6,6 prosenttia.

Luvuissa on toki kuukausivaihtelua. Tammikuussa tilaukset laskivat 6,3 prosenttia. Kemianteollisuus nousi tuolloin 17 prosenttia, paperi sekä paperi- ja kartonkituotteet laskivat 10 prosenttia, samoin metalliteollisuuden tilaukset samaa tahtia.

Joka tapauksessa helmikuun luku on korkein yli vuoteen. Viime vuoden ainoa positiivinen havainto nähtiin marraskuussa.

Kiintoisaa oli myös USA:n vähittäismyynnin kehitys maaliskuulta, peräti +9,8 prosenttia edeltävään kuuhun nähden. Tätä edesauttoivat 1 400 dollarin elvytyssekit amerikkalaiskuluttajille. Kulutus kasvoi ravintoloissa, urheilu- ja puutarhavälineissä ja autoissa.

Vähittäismyynti vuoden takaisesta maaliskuusta kasvoi jopa 28 prosenttia, koska vuosi sitten pandemia äkkipysäytti kulutuksen. (lähde: Barrons.com)

Samaan aikaan kun talous toipuu Atlantin molemmin puolin, on huomattava kohonneet arvostukset. Tästä kirjoitti 14.4. päätoimittaja Jorma Erkkilä viitaten sekä FIM:n päästrategin Lippo Suomisen että Nordean päästrategin Antti Saaren kannanottoihin katsauksissaan.

Laajan osakeindeksin S&P 500:n P/E-luku toteutuneilla 12 kuukauden tuloksilla on erittäin korkea 42. Taso ei ole millään muotoa kestävä ja se edellyttääkin tulosten voimakasta kohentumista, jos oletetaan kurssitason säilyvän nykyisellään.

S&P 500 on noussut pelkästään tämän vuoden aikana 11,6 prosenttia – ja Suomen OMX Helsinki -indeksi seurannut lähes samaa tahtia perässä! Lähde: TradingView

Ilmaisia lounaita tuskin on tarjolla, mutta jälleen nähdään pitkäaikaisen omistamisen merkitys. Toisaalta elvytysmiljardit heijastuvat paraikaa talouden ja yritysten toipumiseen.

Kotimaan pörssin kivijalat menestyvät

Kaupan jätti Kesko, joka oli yksi koronavuoden 2020 kovimpia hyötyjiä niin liiketoiminnassa kuin pörssissä, jatkaa hyvää kehitystään myös tänä vuonna.

Yhtiö antoi viime torstaina 15.4. pörssin jo sulkeuduttua positiivisen tulosvaroituksen:

Kesko nostaa vuoden 2021 tulosohjeistusta vertailukelpoisen liikevoiton osalta. Yhtiö arvioi nyt vuonna 2021 vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 570-670 miljoonaa euroa. Aiemmin yhtiö arvioi vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 520-620 miljoonaa euroa.

Tulosohjeistusta nostaa ennakoitua parempi myynnin kehitys kaikilla toimialoilla sekä aikaisempaa positiivisemmat loppuvuoden näkymät. Vuonna 2020 havainnollistava vertailukelpoinen liikevoitto oli 554 milj. euroa.

Vertailun vuoksi, yhtiön P/EBIT – käyttäen nykykurssila ja tulosohjeistuksen keskiarvoa – on 16 (vastaten suunnilleen P/E-lukua 22). Yhtiön markkina-arvo on noussut 10 miljardiin!

Päivittäistavarakauppa kehittyy hyvin ja kasvaa maltillisesti. On ilahduttavaa, että vaikka Keskon mukaan asuntojen uudisrakentaminen laskee Pohjois-Euroopassa, se pysyy vakaana pientalo- ja vapaa-ajan rakentamisessa. Samoin korjausrakentaminen kasvaa.

Keskolla on hyvä näkymä alan kehitykseen rakennustarvikekauppiaana – ja myös lvi- ja sähkötarvikekauppiaana Onnisen oston (2016) myötä. Yhtiö ennakoi myös Suomen autokaupan markkinalle kasvua.

Edelleen teollisuuden veturi UPM posautti posarin niin ikään illansuussa 15.4.

Vertailukelpoisen liikevoiton arvioidaan nousevan sekä vuoden ensimmäisellä puoliskolla että koko vuonna vuoden takaisesta.

Sellun kysyntä on jatkunut hyvänä ja sellun hinnat ovat nousseet arvioitua nopeammin. Samaan aikaan vahva markkinatilanne on jatkunut tarramateriaaleissa, erikoispapereissa ja energiassa. Graafisten paperien kysyntä ja hinnat ovat toteutuneet odotusten mukaisesti, laskien vertailuajanjaksoihin verrattuna.

UPM hyötyy erityisesti Kiinan imusta, kuten se kertoi jo tammikuussa.

P/EBIT nykyisellä markkina-arvolla 17,3 miljardia ja arvioidulla kuluvan vuoden reilun miljardin euron tuloksella on 15-16 (vastaten suunnilleen P/E-lukua 20).

Myös kokoluokkaa pienemmät Valmet, Uponor ja Fiskars ovat antaneet positiiviset tulosvaroitukset, kaksi ensin mainittua perjantaina, Fiskars eilen maanantaina.

Valmetin kova kurssinousu avittaisi myös mahdollista Neleksen ostoa osakevaihtotarjouksella. Neleksen kurssi ei ole juurikaan seurannut Valmetia, mikä on pienoinen yllätys.

Tällä hetkellä Valmet omistaa venttiilivalmistaja Neleksestä 29,5 prosenttia – osuus, johon omistus kohosi armottoman väännön jälkeen syksyllä 2020. Neleksen kilpakosijana oli ruotsalainen Alfa Laval.

Valmet hyötyy UPM:n tavoin Kiinan markkinoista. Valmet oli SalkunRakentajan kuukauden osakkeena joulukuussa 2020.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

??

Henri Elon sijoituskirjat alehintaan SalkunRakentajan lukijoille!

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tuotonarvoitus_Osakesijoittaja_662x479.jpg

Tilaa sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa tai Henrin ja Jari Saarhelon uusin Osakesijoittajan maailmanvalloitus – tai molemmat pakettina täältä.

Syötä alennuskoodiksi ”Salkunrakentaja2021” niin saat kirjan/kirjat kotiin toimitettuna: Tuoton arvoitus 15 e, Osakesijoittaja 30 e, tai pakettihinta 45 e – ei muita kuluja.

Tutustu pk-yrityksen arvonmääritykseen täällä.

??

Palatakseni jutun alkuun, USA:ssa puutarhavälineiden kysyntä on ollut kasvussa. Fiskars tekee juuri niitä ja toimii isoilla Yhdysvaltain markkinoilla.

Edelleen, jutun alussa viitattiin Sinervän juttuun. Haastattelussa kokenut Angervuo viittasi USA:n kohonneisiin tuottajahintoihin ja palkkoihin.

Metsäkonevalmistaja Ponsse raportoi vastaavasti tuoreessa erittäin hyvässä osavuosikatsauksessaan juuri samasta haasteesta:

Toimittajaverkostomme on ollut kovilla rajun kysynnän vuoksi. Kone- ja laitevalmistuksen kuumentunut kysyntä on vaikuttanut toimittajaverkostoomme ja osien saatavuudessa on ollut haasteita. Myös puolijohdeteollisuuden tuotteiden, kuten prosessorien, saatavuus on ollut ongelmallista. Olemme pärjänneet komponenttien saatavuushaasteissa tilanteeseen nähden hyvin ja koneemme ovat valmistuneet Vieremän tehtaaltamme suunnitellusti.

Saatavuuden ohella toinen toimittajaverkostoon liittyvä haaste on ollut osien ja komponenttien merkittävät hinnannostopyrkimykset. Paine kustannusten nousuun on ollut voimakasta ja haemme yhteistyössä toimittajiemme kanssa kestäviä ratkaisuja kustannusnousun hillitsemiseksi.

Ponssen ulostulo kertoo pitkälti teollisuuden kuvan. Rattaat pyörivät ja tilauksia ajetaan maaliin. Kova kysyntä heijastuu alihankintaketjun hintaodotuksiin ja lopulta palkkoihin. Inflaatio tulee nyt, jos se on ylipäänsä tullakseen.

Ponssen tilauskanta paisui sadalla miljoonalla vuodentakaisesta ja tuloksen etumerkki kääntyi plussalle kausiluonteisesti hiljaisemmalla ykköskvartaalilla.

??

Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.

Henrin sijoituskirjojen tilaukset ALE-koodilla ”Salkunrakentaja2021” täältä.

Kommentoi
Ylös
>