Markkinakommentit

Tohtori Tuho: Liiallinen velkavivun käyttö on johtanut pörssikuplaan

Aikoinaan finanssikriisin oikein ennustanut ekonomisti Nouriel Roubini varoittaa jälleen osakemarkkinoiden riskeistä.

Aikoinaan finanssikriisin oikein ennustanut ekonomisti Nouriel Roubini varoittaa jälleen osakemarkkinoiden riskeistä.

Tohtori Tuhoksi tituleerattu New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini varoittaa Bloomberg TV:n haastattelussa (yllä), että riskinottaminen on noussut Wall Streetillä vaaralliselle tasolle.

Roubinin mukaan likviditeetin ”kieppuminen” finanssimarkkinoilla ja aggressiivinen lainarahan käyttö sijoituksissa tulevat aiheuttamaan ongelmallisia aikoja markkinoille. Sijoittajat ovat hyödyntäneet ahneesti velkavipua. Osa sijoittajista on Roubinin mielestä ottanut jo liikaa velkariskiä ja se tulee johtamaan ongelmiin.

Roubinin varoitus on ajankohtainen, sillä jättipankit Credit Suisse ja Nomura kertoivat maaliskuussa kirjanneensa äskettäin miljarditappiot, jotka liittyivät hedgerahasto Archegos Capital Managementin pakkomyynteihin. Pankit ovat tiettävästi lainanneet Archegokselle käteistä ja osakkeita.

Archegos on ostanut pankkien rahoittamalla velkavivulla kiinalaisia teknologiaosakkeita ja mediayhtiöitä.

Archegos joutui laittamaan miljardikaupalla omistuksiaan pakkomyyntiin, kun se oli käyttänyt ahkerasti velkavipua ja osto-optioita. Hedgerahasto oli lyönyt vetoa kurssinousun puolesta. Koska kurssit kuitenkin tippuivat, osakkeiden välittäjät vaativat lisää käteistä niiden kattamiseksi. Sen vuoksi yhtiön oli pakko realisoida sijoituksiaan.

Markkinoilla on herättänyt ihmetystä, miksi pankit sallivat rahastoille voimakkaan velkavipun käytön. Pelkoja herättää myös epäily, että Archegos ei olisi yksittäistapaus. Siihen pelkoon perustuu myös professorin Roubinin huoli velkavivun vaaroista.

Roubinin synkistely ei ole uutta.

Saksalainen Der Spiegel haastatteli Nouriel Roubinia vuoden 2020 maaliskuussa, jolloin professori suositteli sijoittajia suojautumaan romahdusta vastaan. Roubini odotti osakemarkkinoiden romahtavan maailmalla 30 – 40 prosenttia vuonna 2020 koronakriisin leviämisen seurauksena.

Romahdusta ei tullut, vaan koronarokotteet ja valtaisat elvytyspaketit ovat saaneet maailmantalouden ja erityisesti Yhdysvaltojen talouden elpymään.

Vuonna 2013 Roubini varoitti keskuspankkien löysän rahapolitiikan vaaroista.

”Ongelmana on, että Fedin likviditeettiruiskeet eivät synnytä luottamusta reaalitalouteen, vaan pikemminkin kiihdyttävät velkaantumista ja riskinottoa rahoitusmarkkinoilla”, Roubini sanoi Project Syndiate -lehden artikkelissaan.

Yhdysvaltain teollisuus kasvoi maaliskuussa nopeimmalla vauhdilla sitten vuoden 1983. Odottamattoman kova kasvu johtuu teollisuuden vahvoista tilauskirjoista ja tuotantolukemista.

Ennakoiva suhdanneindeksi ISM hyppäsi maaliskuussa 64,7 pisteeseen edelliskuun 60,8 pisteestä. Yli 50 pisteen lukema kertoo talouden olevan kasvussa.  Lukema yllätti ekonomistit, sillä ekonomistien odotuksissa oli 61,3 pisteen taso.

ISM-indeksin teollisuuden tilaukset nousivat korkeammaksi kuin kertaakaan sitten vuoden 1993.

USA:n presidentti Joe Biden julkisti viime viikolla suuren infrastruktuuriohjelmansa, jonka alustava potti on peräti 2300 miljardia dollaria. Se on edellistä elvytyspakettia suurempi. Ohjelman tarkoituksena on pääasiallisesti tukea maan julkisen liikenteen ja erityisesti raideverkon kehittämistä.

Artikkelia täydennetty 10.4. Roubinin vuoden 2013 kommenteilla löysän rahapolitiikan vaaroista.

Kommentoi
Ylös
>