Indikaattorit

Inflaatiosta ei huolta pitkällä aikavälillä – inflaatiopiikit ovat loistopaikkoja osakeostoihin

Sijoitusmarkkinoiden seuratuimmaksi teemaksi on noussut huoli inflaation kohoamisesta ja sen vaikutuksista osakemarkkinoihin.

Yhdysvalloissa kuluttajahinnat nousivat 4,2 prosenttia huhtikuussa, mikä oli korkein lukema vuoden 2008 jälkeen. Eniten huhtikuussa vuoden takaiseen verrattuna kallistui polttoaine (+49,6 %), polttoöljy (+37,3 %) sekä käytetyt autot ja rekat (+21,0 %).

Myös toukokuun osalta ekonomistit odottavat yli neljän prosentin inflaatiota, sillä esimerkiksi Trading Economicsin ennuste on 4,7 prosenttia.

Lyhyen aikavälin (seuraava 12 kuukautta) inflaatio-odotukset (kuvio alla) ovat tällä haavaa koholla suhteessa viimeisen viiden vuoden keskiarvoon, mutta edelleen varsin tavanomaisella tasolla edeltävän 10 vuoden aikaväliin verrattuna.

Talouden elpyminen ja kohoava toteutunut inflaatio on saanut aikaan myös pitkän aikavälin inflaatio-odotusten ”normalisoitumista”. Alla oleva kuvio kuvaa pitkän aikavälin inflaatio-odotuksia (= inflaatio-odotukset seuraavalle viidelle vuodelle, jossa oletetaan aikavälin alkupäivämäärän olevan nykyhetkestä viiden vuoden kuluttua).

Pitkän aikavälin inflaatio-odotukset laahaavat edelleen 2010-luvun alun huippulukemia jäljessä. Korkeimmillaan 2010-luvulla pitkän aikavälin inflaatio-odotus oli lähellä kolmea prosenttia. Viime perjantaina (14.5.2021) se oli 2,34 prosenttia. Markkinat eivät näin ollen usko yli neljän prosentin tai edes kolmen prosentin inflaatiolukuihin pitkällä aikavälillä.

Markkinoiden odotukset ovat linjassa Fedin näkemyksen kanssa, sillä keskuspankki arvioi inflaation rauhoittuvan, kun vertailukohtana olevat viime vuoden heikot kuukaudet sekä kuluvan vuoden kovin elpymisen vaihe on ohitettu.

Tällä haavaa lyhyen ja pitkän aikavälin inflaatio-odotusten erotus on 1,04 prosenttia, kun keskimääräinen lukema historian saatossa on ollut 0,73 prosenttia. Historiallinen lukema kuvastaa sitä, että markkina on tyypillisesti hinnoitellut inflaation madaltuvan pitkällä aikavälillä. Syynä siihen on ollut toteutuneen inflaation hiipuminen vuosikymmenten saatossa, kun samaan aikaan myös talouskasvu on asteittain hidastunut länsimaissa.

Pitkän aikavälin inflaatiotrendi on ennallaan. Samat ajurit puoltavat inflaation hidastumista jatkossakin. Toisaalta nyt valtioilla on velkakuorman kasvun vuoksi aiempaa suurempi motivaatio saada aikaan inflaatiota. Se saattaa vaikuttaa raha- ja finanssipolitiikkaan. 

Yksittäiset korkeat inflaatiolukemat saattavat olla osakesijoittajan näkökulmasta loistava hetki tankata inflaation kurittamia osakkeita salkkuun. Erityisesti kasvuyhtiöissä voi avautua ostomahdollisuuksia, jos sijoittajat pelkäävät korkojen nousevan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös