Verkkoyhtiö Nokia luuttusi lattiaa pörssianalyytikoiden ennusteilla, jotka menivät muutenkin alkuvuoden tulosannin osalta alakanttiin.
Pörssiyhtiöiden vauhdinotto tulee näkyviin ensimmäisen vuosineljänneksen ”hulppeista” luvuista verrattuna edellisen vuoden vastaavaan kvartaaliin.
Nokia ponnahtaa kovimmaksi yllättäjäksi. Se paransi noin 450 miljoonalla eurolla tulosta ennen veroja , kuten myös Nordea samalla euromäärällä.
Konkarisalkunhoitaja Hannu Angervuo laskee, että Nokia ja Nordea vastaavat noin kahta kolmasosaa pörssiyhtiöiden yhteenlasketusta alkuvuoden 1,4 miljardin euron tulosparannuksesta.
Osavuotensa julkistaneiden yhtiöiden liikevoitto vahvistui peräti 45 prosenttia ja tulos ennen veroja 60 prosenttia alkuvuodesta. Noin 79 prosenttia yhtiöistä pystyi parantamaan tulostaan. Ja yli 60 prosenttia yhtiöistä on julkistanut osavuotensa.
”Suurimpien pörssiyhtiöiden luvut ylittivät selvästi analyytikoiden ennusteet. Vertailukelpoisesti voimakkain parannus tulee toisella kvartaalilla. Pandemia sakkasi pahiten vuosi sitten,” Angervuo arvioi.
Konepajat vireessä
Nousujohteisuus tulee ehkä selkeimmin ilmi konepajojen tuloksissa ja tilauskirjoissa. Angervuo toteaa, että lähes kaikki konepaja-alan pörssiyhtiöt ovat ohjeistaneet liikevaihdon ja liikevoiton vahvistuvan kuluvalle vuodelle verrattuna vuoteen 2020.
Konepajojen yhteenlaskettu vertailukelpoinen tulos ennen veroja nousi noin kolmanneksen. Ensimmäisen neljänneksen tulosten kasvuprosentit lyövät jopa kvartaalitason ennätyksiä.
Konecranes teki 295 prosenttia plussaa, Valmet 81 prosenttia, Metso Outotec 33 prosenttia ja Ponsse 25 prosenttia. Liikevoitto tipahti eniten Wärtsilällä.
Konepajayhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto otti pari prosenttia miinusta ja päätyi noin kuuteen miljardiin euroon maaliskuun lopussa.
Hipoo ennätystasoa
Angervuo laskee, että konepajojen uudet tilaukset kirivät jo vuosien 2018 – 2019 ennätystasolle. Yhtiöt voittivat yli kahdeksan prosenttia enemmän tilauksia verrattuna edellisen vuoden ensimmäiseen kvartaaliin.
Angervuo käyttää ilmaisua ”ilahduttava” noin 8,3 miljardin euron maaliskuun lopun yhteenlasketusta tilauskertymästä.
Ponsse ja Cargotec sekä Valmet ponnahtavat konepajayhtiöistä ykkösketjuun uusissa tilauksissa. Ponsse kirjasi 180 prosentin nousun, Cargotec 43 prosentin ja Valmet 11 prosentin verran.
Wärtsilä junnasi vielä paikallaan, Neles otti 12 prosenttia miinusta ja Kone pari prosenttia.
Ponsse kärjessä
Tilauskertymät kertovat uusista tilauksista. Tilauskanta kuvaa tilauksia, jotka yhtiöt ovat jo ottaneet työn alle.
Ponsse, Cargotec, Metso Outotec ja Valmet nostivat eniten tilauskantaansa, joka vahvistui konepajoissa yhteensä pari prosenttia eli 24,8 miljardin euron tasolle.
Sijoittajat luottivat Angervuon mukaan analyytikoita herkemmin massiivisen elvytyksen antiin. Konepajojen osakekurssien nousukiito on ylittänyt Helsingin pörssin keskimääräisen kurssikehityksen.
Helsingin pörssin 15 prosentin nousu on Angervuon laskelmien mukaan ollut enemmän kuin Euroopan Stoxx600 -indeksi tai USA:n useat indeksit.
”Suomessa on merkittävästi yhtiöitä, jotka operoivat globaalisti.”
Valmet nousi eniten
Konepajoista Valmet on alkuvuodesta kallistunut Helsingin pörssissä 61 prosenttia ja Cargotec 51 prosenttia. Sitten tulevat Konecranes 46 prosentin, Ponsse 44 prosentin ja Wärtsilä 35 prosentin sekä Metso Outotec 28 prosentin nousulla.
Kone on noussut noin viisi prosenttia, mutta yhtiön osake halpeni tulosjulkistuksen jälkeen.
Yksi nousijoista eli Wärtsilä on raskaimman kautta joutunut luovimaan pandemian karikoissa. Liikevaihtoa kertyi 946 miljoonaa euroa ensimmäisellä kvartaalilla.
Konserni on aiemmin lyönyt lukkoon noin 900 miljoonan euron ”kumppanuuden” risteilyvarustamo Carnivalin kanssa. Wärtsilän ja Carnivalin osakekurssien nousut ja laskut ovat menneet miltei yks yhteen pandemian pyörityksessä.
Varustamo ilmoitti vappupäivänä risteilyjen startista Italiassa. Wärtsilä loihtikin osavuodessaan hieman positiivista virettä, mikä tuuppasi nostetta osakekurssiin.
Puhtaan energian lipunkantaja ja merenkulun ”softaaja” on loikannut digissä ja uudessa energiassa yritysostoilla. Moottoreiden monipolttokin peesaa ”hybridiä”
”Digivirtauksen” voimistuminen nousee pintaan Wärtsilän Marine Systemsisä eli uudessa teknologiassa, jonka alkuvuoden tilaukset vahvistuivat kolmanneksen.
Rummutusta digissä
Kovin kilpailija, saksalainen MAN Energy Solutions lanseeraa nettisivuillaan ”rumpujen” lyöntiä digissä. MAN kisaa voimaloissa ja merimoottoreissa Wärtsilän kanssa.
Wärtsilän eduksi voi nostaa suuruuden. Yhtiö peittoaa liikevaihdossa MAN:n ja esimerkiksi ABB-konsernin Maritimen. MAN Energyn liikevaihto oli viime vuonna noin 3,3 miljardia eli noin 1,3 miljardia vähemmän kuin Wärtsilällä.
ABB-konsernin Marinen liikevaihto oli noin miljardi euroa viime tilikaudella ja Wärtsilän noin 2,8 miljardia euroa meripuolella.
Norjalaisen Kongsberg-konsernin Maritimen liikevaihto oli alkuvuodesta noin 380 miljoonaa ja Wärtsilällä lähes tuplat enemmän meripuolella.
Norjalaisyhtiö eikä ABB valmista suuria moottoreita, kuten Wärtsilä ja MAN.
Metso etenee murskaimissa
Elvytyksen vyörytys vauhdittaa infraa ja murskaimien menekkiä, mikä näkyy Metso Outotecin osavuodesta.
Suomalaiskonsernin yhtenä globaalina kilpailijana voi pitää rapakon takaista Terexiä. Amerikkalaisen konepajan liikevaihto nousi viidenneksen murskaimissa ja teki 314 miljoonaa euroa alkuvuodesta. Terex ei julkista tilauskertymiään.
Metso Outotec ei jäänyt ”Pekkaa pahemmaksi”. Konsernin kivenmurskauksen liikevaihto otti alkuvuodesta plussaa noin 27 prosenttia ja päätyi maaliskuun lopussa 265 miljoonaan euroon. Molemmat yhtiöt paransivat liikevoittoaan.
Valmet ottaa tilauksia
Yksi kurssinousijoista eli Valmet saa pienemmissä paperikoneissa ja sellussa vastaan muun muassa sveitsiläisen Andritzin Pulp and Paperin.
Pulp and Paperissa tilauskertymä aleni noin viidenneksen eli 845,5 miljoonaan euroon. Valmet vahvisti noin neljä prosenttia tilauskertymäänsä, joka oli 1,2 miljardiin euroa.
Andritzin Pulp ja Paperin liikevaihto oli noin 710 miljoonaa euroa alkuvuodesta. Liikevoitto oli 9,7 prosenttia liikevaihdosta.
Valmetin liikevoitto teki noin 8,9 prosenttia 858 miljoonan euron liikevaihdosta. Saksalaiskilpailija Voith ei ole vielä Paperin lukujaan.
Nosturit vedossa USA:ssa
Konecranes liikevaihto oli alkuvuodesta noin 763 miljoonaa euroa. Teollisuuden nostureiden menekkiä voi peilata yhden kilpailijan, eli amerikkalaisen Columbus McKinnonin lukuja vasten.
McKinnonin teki kvartaalitasolla noin 138 miljoonan euron liikevaihdon.
Myynti Yhdysvalloissa pomppasi kuitenkin lähes 80 prosenttia eli 73 miljoonaan euroon. Myös Konecranes pyörittää tehtaitaan rapakon takana.
Hiabilla nostovoimaa
Yhdeksi alkuvuoden menestyjäksi voi tilauksissa nostaa Cargotecin Hiabin, joka liikevaihto oli 287 miljoonaa euroa.
Kovimman kilpailijan itävaltalaisen Palfingerin liikevaihto oli 405 miljoonaa euroa ensimmäisellä neljänneksellä. Kummatkin yhtiöt vahvistivat tilauskertymiään. Hiab saavutti hieman Palfingeria korkeamman liikevoiton.
Koneen osavuodesta voi lukea, että yhtiö on pitänyt globaalin johtopaikkansa uusissa laitteissa. Amerikkalainen Otis ja Kone etenivät melko samaa tahtia uuslaitteissa alkuvuodesta.
Osavuosista voi edelleen päätellä, että Kone on aiemminkin pystynyt kirimään tilauksissa yhden kvartaalitason notkahduksen jälkeen.